Päiväkodin aloittaminen = Sairastelukierteen alkaminen

Päiväkodin aloittaminen = Sairastelukierteen alkaminen
Kuva: Unsplash / Alyona Bogomolova

Teksti: Mami Mixtuura

Päiväkodin aloittaminen tarkoittaa monesti sitä, että tiedossa on paljon sairastelua. Lapsi ei välttämättä ehdi olla hoidossa montaa päivää ennen kuin ensimmäinen tauti osuu kohdalle. Kun sairaudesta on vihdoin selvitty ja palattu takaisin normaaliin arkeen, voi lähes heti ovella olla kolkuttamassa seuraava tauti. Tässä kysytään kovasti kärsivällisyyttä monelta eri osapuolelta. Hyvä käsienpesu on edelleen paras tapa tautien ennaltaehkäisyyn.

Päiväkodin aloittaminen on monella tavalla uutta ja jännittävää sekä lapselle itselleen että perheelle. Toisinaan käy niin, että lapsi ei ehdi montaa päiväkotiaamua kokea ennen kuin se alkaa. Nimittäin sairastelukierre. Usein tautina on flunssa, mutta päiväkodista voi kotiin kulkeutua jos jonkinnäköistä tautia. Toki kaikki lapset eivät sairastele sen enempää, vaikka aloittavatkin päiväkodissa. Mutta valitettavasti joissakin perheissä tuskaillaan kuukausia kestävien lähes jatkuvien sairastelurumbien läpi. Sellaisessa tilanteessa tarvitaan paljon kärsivällisyyttä niin lapsilta, vanhemmilta kuin työnantajiltakin.

Flunssa on lasten yleisin sairastelun syy

Terveyskirjastosta selviää, että flunssa eli nuhakuume on lasten yleisin sairauden syy. Keskimäärin lapsilla on 6-8 flunssaa vuodessa ja päiväkodin aloituksen yhteydessä niitä voi olla monta peräkkäin. Välillä voi olla epäselvää se, että onko menossa oleva flunssa samaa, jota lapsi on jo tovin sairastanut onko kyseessä jo jokin uusi tauti. Tästä johtuen välillä voi tuntua, että lapsen flunssa kestää todella pitkään, vaikka todellisuudessa flunssatauteja voi olla monta peräkkäin.

Pienet lapset voivat sairastaa todella monta flunssaa vuodessa

Helsingin Sanomien kirjoituksessa Pikkujätin johtava lääkäri Erik Qvist toteaa, että pienillä (alle 3-v.) lapsilla voi olla jopa 12 flunssaa vuodessa! Yksi tauti voi olla kestoltaan jopa pari viikkoa ja sen lisäksi voi tulla vielä jälkitauteja. Tämän lisäksi lapsi saattaa saada seuraavan taudin jo ennen kuin on parantunut kokonaan edellisestä. Käytännössä tämä tarkoittaa lähes jatkuvaa sairastelua pitkän aikaa.

Vuoden aikana lapsi voi sairastaa monta flunssatautia. Kuva: Unsplash / Vitolda Klein

Miksi päiväkodin aloittaminen tarkoittaa usein sairastelukierrettä?

Päiväkodissa lapset ovat tiiviisti pienessä tilassa toistensa lähellä ja siellä voi olla paljon taudinaiheuttajia liikkeellä. Tämän lisäksi pienten lasten vastustuskyky on vasta kehittymässä. Taudin aiheuttajat voivat levitä pisaratartuntana tai kulkeutua esimerkiksi lasten käsien kautta pintoihin ja siitä edelleen toisen lapsen nenään, todetaan Hyvä Terveys -lehdessä

Voiko tautien tulemista estää?

Käsien huolellinen peseminen saippualla ja vedellä on tärkein flunssatautien ennaltaehkäisykeino. Tätä kannattaa opettaa lapselle ja kertoa, että kädet pestään kunnolla aina ulkoa sisälle tullessa ja vessareissujen jälkeen. Käsidesejä kannattaa käyttää, jos ei pääse hanan alle käsiä pesemään. Suoraan kädelle ei kannata yskiä ja aivastella vaan mieluummin hihaan tai nenäliinaan.

Huolellinen käsien peseminen on tärkeää flunssatautien ennaltaehkäisyssä. Kuva: Unsplash / Claudio Schwarz

Jos lapsi tarvitsee vielä tuttia, voi sen kautta helposti levitä erilaisia pöpöjä. Viisainta olisi antaa se lapselle päiväkodissa vain päiväuniaikaan ja viedä tutti päivittäin kotiin pesuun, todetaan Hyvä Terveys -lehdessä.

Sairastelevatko päiväkodissa olevat lapset enemmän kuin kotihoidossa olevat? Mitkä ovat parhaat keinot helpottaa flunssaisen lapsen oloa?

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Lapsi palasi päiväkotiin ja toi mukanaan hirviön: “peruskausiflunssa” lukuina ja oppitunteina

Lasten yleisimmät tartuntataudit: milloin voin viedä lapsen takaisin päiväkotiin?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.