Vinkit vanhemmalle: Lataa akkujasi tekemällä näitä asioita!

Vinkit vanhemmalle: Lataa akkujasi tekemällä näitä asioita!
Kuva: Pixabay / silviarita

Teksti: Mami Mixtuura

Todennäköisesti jokaisen vanhemman mieleen hiipii välillä ajatus lomasta ja mahdollisuudesta täydelliseen omaan lepohetkeen, jossa voi vain olla ja keskittyä saamaan takaisin voimia. Vanhemmuus on monesti raskasta ja se voi jopa huomaamattakin uuvuttaa äidin tai isän. Toisinaan vasta jälkikäteen huomaa, että kuinka väsynyt onkaan ollut. Tästä tekstistä löydät vinkkejä, miten vanhemmat voivat ladata akkujaan kiireisen lapsiperhearjen keskellä.

Pienetkin lepohetket ovat tärkeitä

Ylen Uutisten kirjoituksessa todetaan, että pienetkin lepohetket ovat tärkeitä vanhemmuudessa. On tärkeää oppia huomaamaan tällaisten taukojen mahdollisuus päivittäin ja myös hyödyntää nämä mahdollisuudet. Helsingin Sanomien kirjoituksessa on pohdittu keinoja akkujen lataamiseen ja vanhemmuuden kuormituksesta palautumiseen. Myös lasten vanhemmat tarvitsevat lepoa, jotta he jaksavat kohdata eteen tulevia asioita joka päivä. Helsingin Sanomien kirjoituksessa annetaan vinkkejä, miten vanhemmat voivat saada lisää virtaa ja miten he voivat tehdä parhaansa, jotta he eivät uuvu ruuhkavuosien keskellä. Tästä löydät osan noista vinkeistä ja lisäksi muutamia muita.

Vinkkejä vanhemmille akkujen lataamiseen

1. Lepohetket

Muista (tai yritä ainakin) nukkua riittävästi ja aina mahdollisuuksien mukaan viettää lepohetkiä myös kesken päivän. Onnistuisiko rauhallinen kahvihetki, kun pikkuisella on päiväunet tai pieni kävelyhetki yksin ulkona? Myös lempimusiikin kuunteleminen saattaa tuoda voimia päivään.

2. Huomaa ympärillä hyvät asiat

Vaikka usein lapsiperheessä voi olla monenlaisia haasteita ja kinasteluja, niihin ei kannata liikaa uppoutua. Käsitelkää erimielisyydet lasten kanssa ja keskittykää huomaamaan ympärillä olevia hyviä asioita. Yllättävän moni asia on kuitenkin todella hyvin ja mallillaan. Sen sijaan, että koulumatkat kuluvat kinastellessa, olisiko mahdollista keskittyä ympäristön tarkkailuun ja kauniiden asioiden huomaamiseen? Mitä luonnolle tapahtuu, kun talvi väistyy ja kevät koittaa? Kuka löytää tänä aamuna kauniin kukkasen? Millaisia ääniä kuuluu ulkona kävellessä: lintujen laulua, autojen ääniä, koiran haukuntaa… Opi huomaamaan ja kehumaan myös lasten tekemiä hyviä asioita. Missä he ovat tänään onnistuneet erityisen hyvin?

Opettele näkemään ympärillä olevia kauniita ja hyviä asioita. Kuva: Pixabay / InspiredImages

3. Vietä erilainen päivä

Helposti käy niin, että arki rullaa ja jokainen päivä on lähestulkoon samanlainen kuin edellinen. Rutiinit tulevat osaksi arkea. Mitä, jos tänään tekisitkin eri tavalla? Valitsisit eri reitin päiväkotiin tai töihin (jos se on mahdollista), kävisit eri kaupassa kuin yleensä, kuuntelisit eri radiokanavaa yms. Tekisit kaikki asiat eri tavalla kuin normaalisti. Päättäisit, että tänään syödään jotain ihan erilaista ruokaa, kuin yleensä. Jos et muuta uudenlaista ruokaa keksi, niin tilaa vaikka ravintolasta omaa lempiruokaasi.

4. Tapaa ystävän kanssa

Mitä, jos kysyisit ystävältä, että tavataanko tänään tai huomenna? Vaikka normaalista poikkeavat asiat voivat etukäteen tuntua isoilta ponnistuksilta, usein jälkikäteen huomaa, että juuri ne asiat olivatkin tosi kivoja ja kannatti raahautua johonkin normaalista poikkeavaan, koska se olikin lopulta tosi voimaannuttava kokemus. Ensi kerralla älä sanokaan heti ei, jos sinut kutsutaan johonkin mukaan -Uskallatko sen sijaan sanoa: kyllä, tulen ehdottomasti mukaan!?

Sovi kahvitreffit ystävän kanssa. Kuva: Pixabay / StockSnap

5. Tee jotain uutta

Kokeile jotain uutta harrastusta tai jotain asiaa, mikä on ehkä tuntunut ylitsepääsemättömältä sinulle. Uskalla kokeilla. Ei se mitään, jos toteat myöhemmin, että se ei ollut oma juttusi. Olet ainakin kokeillut ja yrittänyt. Jos uskaltaudut mukaan vaikka Zumbaan ja löydätkin siitä itsellesi ihanan henkireiän, niin huomaat jälkikäteen, että kannatti uskaltaa kokeilla uuden asian tekemistä.

6. Tee päivittäin asioita, joista nautit

Mieti, että millaiset asiat tuovat sinulle iloa ja rentoutusta. Mitä tykkäät tehdä? Onko esimerkiksi käsitöiden tekeminen sellainen asia, josta nautit ja tekisit, jos vain siihen olisi aikaa? Viimeistään, kun lapset ovat menneet nukkumaan, tee asioita, joista oikeasti nautit. Uppoudu lukemaan kirjaa, katsele suosikkisarjaasi telkkarista tai löhöä sohvalla suklaata syöden. Mitä tahansa, josta saat nautintoa itsellesi.

7. Unelmoi

Todennäköisesti jokaisella ihmisellä on elämässään joitakin unelmia. Osa unelmista on vain itsellä tiedossa, mutta osa kerrotaan muillekin. Uskalla unelmoida isosti, koska siitä voi myös saada voimaa arkeen. Millaisia asioita sinä haluaisit elämääsi ja millaisia ovat isoimmat unelmasi? Unelmatkin voivat jonain päivänä olla totta, jos niistä uskaltaa haaveilla.

Uskalla unelmoida. Kuva: Pixabay / BiljaST

8. Mielikuvitusmatkaile

Ota avuksesi mielikuvitusmatkailu, jos tuntuu, että lomamatkalle lähteminen olisi sinulle voimia tuova asia, mutta se ei ole välittömästi mahdollista. Järjestä itsellesi puitteet, joissa olet kuin lomareissulla. Pukeudu ihanaan kesämekkoon (alle uikkarit/bikinit) ja laita kaulallesi kukkanauha. Jos on talvi, niin voit laittaa takkaan takkatulen, jotta huoneesta tulee lämmin ja takan edessä lepotuolissa löhöily tuntuu kuin makoilisi kuumalla hiekkarannalla. Valmista itsellesi jokin ihana kesäinen juoma -vaikka mocktail. Välillä voit pulahtaa viilentymään ulos paljuun tai kylpyammeeseen (jos näitä ei ole, niin suihkussa käyminen toimii myös). Sitten viilentymisen jälkeen on ihana palata takaisin köllöttelemään rantatuolille pyyhkeeseen kietoutuneena ja siemailla ihanaa juomaa. Tilaa kotiinkuljetuksella teemaan sopivaa ruokaa esim. thai-ruokaa ja nauti siitä samalla, kun kuuntelet YouTubesta teemaan sopivaa musiikkia.

Lähde mielikuvitusmatkalle, jos et oikea matka ei ole heti mahdollinen. Kuva: Pixabay / Engin_Akyurt

Pienilläkin teoilla akut latautuvat

Huomaatko, että akkujen lataamista voi tapahtua pitkin päivää ja toisinaan sen enempää miettimättä. Välillä on tarpeen keskittyä enemmän huomaamaan akkujen latausmahdollisuudet, mutta yllä olevia vinkkejä voi ottaa helposti mukaan omiin päiviin ja huomata niiden tuoma energia. Tee päivittäin edes pieniä voimia tuovia asioita ja huomaat, että jaksat paremmin. Muista nauttia sinulle iloa ja voimia tuovista asioista myös ruuhkavuosien keskellä.

Mistä asioista voisi saada voimia arjen keskelle? Mikä auttaa sinua jaksamaan ja saa akkusi latautumaan?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.