Puolison vapaa-ajan vietto ärsyttää! -Miten reagoida näihin tunteisiin ja ottaa ne puheeksi?

Puolison vapaa-ajan vietto ärsyttää! -Miten reagoida näihin tunteisiin ja ottaa ne puheeksi?
Kuva: Unsplash / Kyle Broad

Teksti: Mami Mixtuura

Parisuhteessa ollessa voi kokea monenlaisia tunteita. Vaikka on suhteessa, olo voi tuntua yksinäiseltä. Osapuolilla voi olla erilaisia toiveita ja näkemyksiä monesta asiasta. Pariskunnan välille voi kitkaa muodostaa esimerkiksi ajankäyttö ja yhteisen ajan sekä tekemisen puute. Toinen saattaa viettää paljon aikaa kavereiden ja harrastusten parissa ja parisuhteen toinen osapuoli saattaa kokea tästä syystä esimerkiksi yksinäisyyden tunteita. Tämä saattaa hämmentää, koska etukäteen on saattanut ajatella, että parisuhteessa ei yksinäisyyttä voi kokea, koska onhan siinä toinen osapuoli jatkuvasti läsnä ja lähellä.

Puolison vapaa-ajan vietto ärsyttää

Helsingin Sanomissa on käsitelty aihetta, joka lienee tuttu asia monessa parisuhteessa. Eräs lehden lukija on kirjoittanut palstalle tekstin, jossa hän miettii puolisonsa vapaa-ajan viettoa ja asiaan liittyvää kateutta. Hän kertoo parisuhteen olevan ihan hyvä, mutta tietyt asiat saavat hänet tuntemaan monenlaisia negatiivisia tunteita. Muun muassa puolison suuri ystäväjoukko, menot ja aikaa vievä harrastus aiheuttavat näitä. Lukija kertoo olevansa edellä mainittujen asioiden vuoksi yksinäinen, kateellinen ja katkera. Hän kertoo pyrkivänsä itsekin tekemään asioita ja näkemään muita ihmisiä.

Psykologi Sara Nurminen toteaa, että on normaalia vertailla omaa elämää toisen osapuolen elämään. Omia tunteita kannattaa pohtia eri kanteilta, koska sen avulla voi huomata asioita, joita omaan elämään kaipaa. Taustalla voi olla myös muita piilossa olevia asioita, jotka saattavat avautua, kun omia tunteita uskaltaa tarkastella lähemmin. Omia tunteita ei kannata torjua, vaan on parempi hyväksyä ne, toteaa Nurminen. Tunteiden hyväksymisen johdosta oma ajattelu voi laajentua ja löytyä ratkaisukeinoja tilanteeseen. Omien tarpeiden pohdinta on tärkeää, koska se voi auttaa toiselle osapuolelle omien tunteiden ja toiveiden kertomisessa.

Yhteyden puute on yleinen ongelma parisuhteissa

Iltalehden kirjoituksessa psykoterapeutti Leena Piikoski toteaa, että parisuhteiden yleinen ongelma on yhteyden puute, joka saattaa heijastua esimerkiksi kommunikaatiovaikeuksina ja puhumattomuutena. Piikosken mielestä yhteyden puuttumisen perimmäinen ongelma juontaa juurensa usein lapsuudessa opittuun välttelevään kiintymyssuhteeseen. Jos parisuhteessa havaitsee tämän ongelman, on tarpeen miettiä miten haluaa jatkossa kohdata kumppanin. Olennaista on se, että muutos lähtee itsestä eikä siitä, miten toivoo toisen osapuolen käyttäytyvän.

Keskusteluyhteys

Jos kumppanin menot ja vapaa-ajan vietto ärsyttää, kannattaa siitä keskustella. Tärkeää on huomioida tapa, jolla asian ottaa puheeksi. Vaikka asian miettiminen ärsyttäisi kovasti ja nostattaisi pintaan isoja tunteita, kannattaa asiaa lähestyä hienotunteisesti. Mykkäkoulu tai hyökkäävällä tavalla lähestyminen ei eivät ole parhaita tapoja asian puheeksi ottamiseksi. Piikoski toteaa Iltalehdessä, että kannattaa miettiä miten itse lähestyy toista ja osaako puolisolle avautua omaan pahaan oloon liittyvistä syistä rakentavasti. On hyvä miettiä uudenlaisia tapoja lähestyä puolisoa, jos huomaa oman tyylin olevan torjuva ja luotaan karkottava. Toisinaan pariskunnat voivat tarvita terapeutin apua paremman yhteyden rakentamiseen, toteaa Piikoski.

Miten luoda hyvä yhteys puolison kanssa? Kuva: Unsplash / Priscilla Du preez

Saako puolison menemisiä kontrolloida? Miten luoda parempi yhteys puolison kanssa?

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *