Toiveissa tyttö, mutta tulossa onkin poika! -Saako vauvan sukupuoleen pettyä?

Toiveissa tyttö, mutta tulossa onkin poika! -Saako vauvan sukupuoleen pettyä?
Kuva: Unsplash / Arteida Mjeshtri

Teksti: Mami Mixtuura

Vanhemmat menevät rakenneultraan odottavin mielin. Toiveena on nähdä ja kuulla, että vauvalla on kaikki hyvin. Tämän lisäksi monet vanhemmat haluavat kuulla, kasvaako vastassa tyttö vai poika. Vanhemmilla on usein toiveena tietty sukupuoli. Osa kertoo toiveensa avoimesti etukäteen, mutta osa haluaa pitää sen omana tietonaan. Saako sukupuolta toivoa ja onko sallittua olla pettynyt, jos todellisuus ei vastaa omia toiveita?

Monet ihmiset sanovat, että sukupuolella ei ole väliä. Pääasia, että vauva on terve. Mutta todellisuudessa vanhemman sisäinen ääni saattaa huutaa jotain aivan muuta ja toive esimerkiksi tyttövauvan saamisesta on todellisuudessa valtavan iso. Jos ultrassa tai synnytyksen jälkeen paljastuukin, että oma toive ei toteudu, voi seurauksena olla monenlaisia tunteita ja vanhempi saattaa myös masentua sen vuoksi.

Miksi vauvan sukupuoli halutaan tietää etukäteen?

On monia syitä, minkä takia vauvan sukupuoli halutaan saada selville etukäteen ennen syntymää. Jotkut vanhemmat eivät vain millään malta odottaa syntymään asti ja haluavat tietää sukupuolen heti, kun mahdollista. Jotkut haluavat sisustaa lastenhuoneen valmiiksi uudelle tulokkaalle ja haluavat valita oikeanlaiset värit ja värimaailman ratkaisee vauvan sukupuoli. Jotkut haluavat ostaa etukäteen mahdollisimman paljon ihania vauvan vaatteita, mutta näidenkin hankinnassa auttaa kovasti se, että sukupuoli on tiedossa etukäteen. Jälkikäteen saattaisi harmittaa, jos on ostanut paljon vaaleanpunaisia pitsiunelmia ja syntyykin poikavauva. No voihan niitä toki halutessaan pojallakin käyttää. Osa kokee, että nimen valitseminen on tärkeää tehdä etukäteen ja valinta helpottuu, kun on vähemmän mahdollisia vaihtoehtoja.

Osa vanhemmista haluaa tehdä etukäteen kaikki mahdolliset hankinnat ja suunnitella värimaailman vauvan sukupuolen mukaan. Kuva: Unsplash / Carrie Allen

Suurin osa haluaa tietää vauvan sukupuolen ultran yhteydessä, todetaan Helsingin Sanomien kirjoituksessa. Osa haluaa kaikesta huolimatta pitää jännityksen loppuun asti ja saada vauvan sukupuolen tietoonsa vasta syntymän jälkeen. Koska suurin osa haluaa selvittää vauvan sukupuolen, saattaa ultraäänitutkimuksen tekijät toisinaan vahingossa lipsauttaa sukupuolen ääneen, vaikka vanhemmat eivät sitä tietoa olisi pyytäneetkään. Väestöliiton psykologi Anna Novitsky toteaa, että edelleen suurimmalle osalle vanhemmista tärkeintä on kuitenkin se, että vauva on terve.

Mihin toiveet vauvan sukupuolesta voivat liittyä?

Helsingin Sanomien kirjoituksessa todetaan, että toive tietystä sukupuolesta voi liittyä esimerkiksi omaan käsitykseen siitä millaisia tytöt tai pojat ovat yleisesti ottaen. Ihminen saattaa peilata omia toiveitaan omiin vanhempiinsa ja heidän kanssa lapsuuden aikana koettuun läheisyyden tunteeseen. Esimerkiksi naiset saattavat ajatella, että tyttövauva olisi hyvä sen vuoksi, että samaistuminen on helppoa ja tytön kanssa pääsee tekemään tietynlaisia asioita, joista pojat eivät välttämättä innostu samalla tavalla. Yleisesti ottaen saatetaan ajatella, että tytöt ovat poikia rauhallisempia ja heidän kanssaan ei tarvitse jatkuvasti pelätä onnettomuuksia yms. Tiettyä sukupuolta saatetaan toivoa myös sen vuoksi, että se on tutumpi itselle, jos esimerkiksi oman lapsuudenperheen kaikki lapset ovat olleet tiettyä sukupuolta.

Vanhemmilla on usein toive vauvan sukupuolesta

“Vanhemmilla on lähes aina toive siitä, kumpaa sukupuolta lapsi on”, toteaa Helsingin Sanomien kirjoituksessa lastenpsykiatri ja varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapeutti Kaisa Santala. Ihmiset ovat erilaisia ja osa antaa itselleen enemmän luvan toivoa tiettyä sukupuolta. Vanhemmilla on lupa toivoa poikaa tai tyttöä, mutta pitää ymmärtää että välttämättä oma toive ei toteudu. On hyvä miettiä etukäteen, että miksi omissa toiveissa on juuri se tietty sukupuoli.

Kun oma toive ei toteudukaan

Toki jokainen ymmärtää, että toiveet ovat toiveita eikä aina todellisuus mene kuvitellulla tavalla. Ihmiset voivat reagoida eri tavoin pettymyksiin. Helsingin Sanomien tekstissä kerrotaan, että tyttöä odottanut äiti pettyi, kun ultrakuvassa näkyi poika. Hän tunsi asiaa kohtaan ensin hämmennystä ja pian pettymystä sekä häpeää.

Ultrakuvan jälkeen voi olo olla pettynyt, jos oma toive ei toteutunut. Kuva: Unsplash / bich Ngoc Le

Kun oma toive ei toteudukaan ja tilalle tulee pettymys vauvan sukupuoleen, on tärkeää käsitellä asia mahdollisimman nopeasti. Asian voi ottaa puheeksi esimerkiksi neuvolassa ja sieltä voidaan ohjata tarvittaessa eteenpäin muiden ammattilaisten puheille, todetaan Helsingin Sanomissa. Jos asiaa ei käsittele, voi seurauksena olla esimerkiksi masennus. Sen vuoksikin on tärkeää pyrkiä käsittelemään mahdollisimman nopeasti jo odotusaikana.

Oletko sinä toivonut vauvan olevan tiettyä sukupuolta? Miten voi päästä pettymyksestä yli, jos oma toive ei toteudukaan?

Lue myös:

Vauvan sukupuoli kannattaa selvittää etukäteen – Kyllä vai ei?

Vinkit Gender reveal – juhlien järjestämiseen


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.