Kun alkaa kiukuttamaan: Mieti kaksi kertaa ennen kuin sanot puolisolle näitä lausahduksia!

Kun alkaa kiukuttamaan: Mieti kaksi kertaa ennen kuin sanot puolisolle näitä lausahduksia!
Kuva: Pixabay / PourquoiPas

Teksti: Mami Mixtuura

Parisuhteeseen kuuluu kaikenlaiset tunteet ja välillä kiukku yltyy riidaksi. Osapuolet saattavat sanoa toisilleen tietynlaisia lausahduksia, jotka on Helsingin Sanomien kirjoituksen perusteella parempi jättää sanomatta. Parisuhteeseen kannattaa panostaa ja tunteiden ilmaisemisessa on mahdollista tulla paremmaksi. Jos tuntuu, että omat keinot eivät riitä, kannattaa hakea vaikeisiin tilanteisiin ulkopuolista apua.

Tuskin täydellistä parisuhdetta on olemassa. Todennäköisesti onnellisemmassa ja ulospäin parhaimman oloisessa suhteessakin on riitatilanteita, ainakin joskus. Etenkin pitkässä parisuhteessa saattaa liikaa turtua ajattelemaan, että tuntee täydellisesti toisen osapuolen. Ajan saatossa ajatukset saattavat kuitenkin muuttua eikä kaikista asioista ehkä ajattelekaan enää samalla tavalla, kuin suhteen alkuaikoina. On tärkeää, että osoittaa kiinnostusta puolisoa ja hänen ajatuksiaan kohtaan.

Vältä näitä lauseita, jotka saavat riidan puhkeamaan

Helsingin Sanomien kirjoituksessa pari- ja perhepsykoterapeutti Liisa Välilä kertoo, että usein ärsyyntymisestä seuraa tietynlaisia lauseita, jotka saavat riidan puhkeamaan. Hän kertoo, että usein ihmisen tapa toimia on peräisin lapsuudenkodin mallista tai aikaisempien parisuhteiden perua. Riitoihin johtavaa puhetapaa on mahdollista muuttaa, kun sen oppii tunnistamaan. Välilä kertoo lausahduksia, joita ei kannata riitatilanteissa ääneen sanoa.

Vältä näiden sanomista:

”Miksi sinä aina..!”

“Miksi sinä et koskaan…” 

→ Näistä seuraa yleensä vastareaktio: pelko, puolustautuminen tai hyökkäys

”Mitä minä sanoin…”

”Ei tuosta mitään tule”

”Olet ihan kuin äitisi!”

Mieti kahteen kertaan ennen kuin sanot puolisolle: “Miksi sinä aina…?” Kuva: Pixabay / raafat1977

Tunteiden ilmaisemisen harjoitteleminen

Vau.fi-sivustolla kirjoitetaan, että usein parisuhteen toinen osapuoli on toista puheliaampi. Pitäisi löytää tasapaino, jolloin molemmilla on mahdollisuus kertoa tunteistaan omalla luontaisella tavalla. Puheliaamman pitää ottaa huomioon se tosiasia, että puolisolle ei välttämättä puhuminen ole yhtä luontevaa ja helppoa kuin hänelle itselleen. Ei pidä pakottaa toista puhumaan, vaan pitää odottaa, että toinen on siihen valmis.

Parisuhteessa hyvä molemminpuolinen tunteiden ilmaiseminen lähentää osapuolia toisiinsa, toteaa Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen Vau.fi-sivuston kirjoituksessa. “Tunteista puhuminen on puolisoiden välistä liimaa”, toteaa Ranssi-Matikainen.

“Tunteista puhuminen on puolisoiden välistä liimaa”. Kuva: Unsplash / Kelly Sikkema

Vuorovaikutus parisuhteessa

Terveyskirjastossa on kirjoitettu parisuhteen vuorovaikutuksesta. Tekstissä todetaan, että voimakkaiden tunteiden kokeminen voi hankaloittaa rauhallista ja rakentavaa keskusteluyhteyttä. Parisuhteen osapuolet saattavat luulla, että puoliso osaa lukea toisen ajatukset ja tietää sanomattakin, millaisia toiveita toisella on. Ajan saatossa aiemmat toiveet ovat voineet muuttua ja uusia toiveita voi olla tullut tilalle. Osapuolet eivät aina keskity riittävästi toisen kuuntelemiseen eivätkä ole aidosti läsnä, vaikka kuulevatkin toisen puhuvan.

Miten vuorovaikutustaitoja voi harjoitella?

Vuorovaikutustaitojen opetteleminen on mahdollista, selviää Terveyskirjaston kirjoituksesta. Avuksi voi ottaa aiheeseen liittyviä kirjoja tai osallistua asiaan liittyvälle kurssille. Kuuntelemisen taitoa voi harjoitella tekemällä puolisolle aktiivisesti tarkentavia kysymyksiä, kun kuuntelee hänen puhumistaan.

Ulkopuolisen avun mahdollisuus

Jos tuntuu, että omin avuin parisuhteen ongelmat eivät ratkea, kannattaa uskaltautua hakemaan ulkopuolista apua. Esimerkiksi parisuhdeneuvonta tai terapia voivat auttaa, todetaan Terveyskirjastossa.

Mitä kannattaa jättää sanomatta riitatilanteessa? Miten harjoitella rakentavaa riitelyä?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.