Unilelu tuo lapselle turvaa -Millainen on hyvä unipehmo?

Unilelu tuo lapselle turvaa -Millainen on hyvä unipehmo?
Kuva: Unsplash / Laurie Gouley

Teksti: Mami Mixtuura

Monella ihmisellä on tai on ollut unilelu. Moni vauva saa sellaisen heti syntymän jälkeen tai pian sen jälkeen. Vaikka lapsi omistaisi monta pehmolelua, usein yksi nousee kaikista rakkaimmaksi ja lapsen suosikiksi. Sitä kannetaan mukana läpi lapsuuden ja se voi matkata laukussa vaikka maailman ääriin saakka. Unilelua hankkiessa kannattaa ottaa tietyt asiat huomioon, jotta se on turvallinen lapselle.

Unilelulle voi kertoa kaikki asiat, myös ne suurimmat salaisuudet. Unileluun voi aina luottaa, se ei kerro salaisuuksia eteenpäin. Moni lapsi säästää unilelun ja se matkaa mukaan muuttokuormassa, kun tulee aika muuttaa omaan kotiin. Tulevaisuudessa on mukava esitellä omaa lapsuuden unilelua omalle jälkikasvulle.

Millainen on turvallinen unilelu?

Iltalehdessä on kerrottu Turvallisuus ja kemikaaliviraston (Tukes) mielipide, millainen on turvallinen lelu lapselle. Pienten, alle 3-vuotiaiden, lasten leluissa ei saa olla mitään pieniä irtoavia osia (esim. pehmolelujen silmät, nenä yms.). Tällaiset lelut aiheuttavat tukehtumisriskin. Lelujen pitää olla kestäviä ja hyvin valmistettuja. Ylen mukaan hyvästä unilelusta ei kuulu ääniä, jotta se ei häiritse kenenkään nukkumista. Sopiva unikaveri on pehmeä ja turvallinen lapselle.

Unilelu ei ole pakollinen: Jotkut pärjäävät ilmankin

Ylen tekstissä todetaan, että kaikki lapset eivät omista unilelua eikä vanhempien tarvitse huolestua, jos lapsella ei tällaista ole tai hän ei sellaisesta kiinnostu. Osa pärjää ihan hyvin ilman pehmoista nukkumakaveria. Lapsi osaa itse huomata sen, että millaiset asiat tuovat hänelle nukkuessa turvaa. Joillakin se on unilelu ja joillakin esimerkiksi riepu, ajatus tai liike, todetaan Ylen tekstissä.

Sänky täynnä unikavereita

Joillakin lapsilla kertyy iso kasa pehmokavereita ja välillä pienokainen haluaa niistä joka ikisen mukaan nukkumakavereiksi. Vanhemmasta saattaa tuntua siltä, että jääkö lapselle itselleen tilaa nukkua lainkaan. Toki tällaisessa tilanteessa pitää vanhemman varmistaa se, että lapsen nukkumiseen on turvalliset edellytykset. Jos lapsi välttämättä haluaa kaikki pehmot sänkyynsä nukkumaan, voi pehmojen antaa esimerkiksi olla sängyssä siihen asti, kun lapsi nukahtaa ja sitten heti pian vanhempi voi karsia enimmät kaverit sängystä muualle nukkumaan.

Toisinaan lapsen sängyn saattaa vallata valtava pehmolelujen kasa. Kuva: Pixabay / blende12

Mitä, jos unilelu menee menee hukkaan?

Jos rakas unilelu menee hukkaan tai unohtuu vahingossa jonnekin väärään paikkaan, tulee siitä suuri huoli, niin lapselle kuin vanhemmillekin. Välillä hukassa olevaa unilelua etsitään taskulampun valossa yön pimeinä tunteina. Tai välillä lähistölle kiinnitetään ilmoituksia, joissa kerrotaan unilelun kadonneen. Nykyaikana myös sosiaalinen media luo helpon väylän ilmoittaa unilelun katoamisesta. Onneksi useimmissa tapauksissa pehmokaveri löytyy ja monesti melko nopeasti.

Jos rakas pehmokaveri unohtuu jonnekin, seuraa siitä iso suru ja huoli. Kuva: Pixabay / Alexas_Fotos

Koska on aika luopua unilelusta?

Ylen kirjoituksessa pohditaan, että milloin on sopiva aika luopua unilelusta. Aikuisen ei pidä pakottaa tai kiirehtiä lasta siihen, että hän jättää unilelun pois. Siitä ei ole haittaa lapsen kehitykselle. Osa lapsista luopuu unilelusta omasta tahdostaan jo nuorena, mutta osalla se on pidempään mukana elämän matkassa. Monesti unilelu kulkee mukana aikuisuuteen, todetaan kirjoituksessa.

Millainen unilelu lapsellasi on? Mitä mieltä olet unileluista aikuisilla?

Lue myös: Unikaveri mukana elämän mittaisella matkalla


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.