Leikkipuistot tarjoavat monenlaista tekemistä: kerhoja, avointa toimintaa, puistoruokailuja yms.

Leikkipuistot tarjoavat monenlaista tekemistä: kerhoja, avointa toimintaa, puistoruokailuja yms.
Kuva: Unsplash / Vitolda Klein

Teksti: Mami Mixtuura

Leikkipuistot tarjoavat monenlaisia mahdollisuuksia lapsiperheille. Esimerkiksi kerhoja, avointa toimintaa ja puistoruokailuja. Avoimeen toimintaan voi aikuinen osallistua yhdessä lapsen kanssa. Lapset viihtyvät yleensä hyvin näissä, koska tarjolla on monenlaisia leluja ja ulkotiloissakaan ei pääse pitkästymään. Helsingin Sanomat uutisoi, että Helsingissä loppuu leikkipuistoissa toimineiden ilmaisten iltapäiväkerhojen toiminta.

Todennäköisesti suurin osa vanhemmista on joskus käynyt lastensa kanssa leikkipuistossa. Ne tarjoavat monenlaista tekemistä. Ensimmäinen käyntikerta voi olla vauvan kanssa muskarissa tai taaperon kanssa leikkihetki avoimessa päiväkodissa. Tarjolla on toimintaa niin ulkona kuin sisälläkin. Leikkipuiston yhteydessä voi toimia myös päiväkoti.

Mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin

Leikkipuistot tarjoavat hyvän mahdollisuuden tavata ja tutustua muihin lapsiin ja heidän vanhempiinsa. Moni elämänmittainen ystävyys on alkanut leikkipuistosta. Vaikka ensimmäinen mukaanmeno kerta jännittäisi, kannattaa silti uskaltautua avata ovi / puiston portti ja mennä rohkeasti mukaan. Todennäköisesti jo pian huomaat, että et olekaan enää yksin vaan lapsella / lapsilla on uusia leikkikavereita ja sinullakin on todennäköisesti juttuseuraa.

Leikkipuistoissa syntyy ystävyyssuhteita

Yhteishyvän kirjoituksesta käy ilmi, että ystävyyssuhteita syntyy myös leikkipuistoissa: “Leikkipuistossa naapurin ja meidän pikkutyttö hakeutuivat aina toistensa seuraan. Siitä lähti tyttöjen ystävyys, jatkuu edelleenkin. Puistossa käynnistyi myös minun ja naapurin tytön äidin ystävyys.”

Moni ystävyyssuhde on alkanut leikkipuistossa. Kuva: Unsplash / Charlein Gracia

Leikkipuistojen maksuton kesäruokailu

Helsingissä on pitkät perinteet leikkipuistojen maksuttomalle kesäruokailulle. Helsingin Uutiset kirjoittaa, että tulevanakin kesänä osa leikkipuistoista tarjoaa maksutonta lounasta alle 16-vuotiaille lapsille. Tarjolla on myös muuta ohjelmaa ja leluja ja välineitä leikkijöiden käyttöön.

Kesäruokailu leikkipuistossa helpottaa monia perheitä. Puistossa on helppo viettää vaikka koko kesäpäivä, kun ei tarvitse lasten ruokailujen takia lähteä välillä kotiin. Riittää, että vanhempi ottaa mukaan vesipullot ja itselleen evästä. Puistolounaasta nauttivat niin pienet kuin isommatkin lapset. Mukaan tarvitsee yleensä ottaa oma astia ja ruokailuvälineet, mutta nämä kannattaa tarkistaa lähempänä kesää leikkipuistojen sivustoilta. Koronan vuoksi on ollut vaihtelua, että mitä kotoa tarvitsee ottaa mukaan ruokailua varten ja toisinaan on riittänyt, että mukana on ruokailuvälineet.

Kesäpäivänä on mukava ruokailla ulkona. Kuva: Unsplash / Bonnie Kittle

Helsingin ilmaisten iltapäiväkerhojen toiminta loppuu

Helsingin Sanomat uutisoi, että leikkipuistoissa toimineiden ilmaisten iltapäiväkerhojen toiminta loppuu. Tavoitteena on, että vuonna 2024 Helsingissä olisi pelkästään perustusopetuslain mukaista iltapäivätoimintaa. Leikkipuistojen muut toiminnot (esim. kesäruokailut ja pienten muskarit) säilyvät ennallaan.

Mikä on syynä tähän?

Syy tälle ratkaisulle ei ole säästöjen tavoittelu vaan perusopetuslain mukaisen iltapäivätoiminnan lisääminen. Viime vuonna tämän toiminnan ulkopuolelle jäi 260 lasta, joille ei ollut mahdollista tarjota paikkaa. Laki asettaa perustusopetuslain mukaiselle iltapäivätoiminnolle tiukempia ehtoja ja rajoja esimerkiksi tarvittavaan aikuisten määrään.

Osallistutko / oletko osallistunut leikkipuistojen toimintaan? Onko Helsingin lisäksi muissa kaupungeissa ilmaista puistoruokailua?

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Tällaisia ovat perhekerhojen mammatyypit

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *