Muistatko vielä nämä 8 asiaa omilta kouluvuosiltasi?

multicolored case
Kuva:Lim Lin

Tuoksuvat pyyhekumit penaalissa, polvissa asti roikkuvat reput ja myyjäiset, joista sai ostaa mokkapaloja kolmella markalla. Jumppasalissa järjestettävät diskot, joissa pääsi tanssimaan hitaita ihastuksen kohteen kanssa. Muistatko vielä nämä 8 asiaa omilta kouluvuosiltasi?

Koulun discot

”Kymmenen ekaa ilmaiseksi!” luki värikkäässä julisteessa, jossa mainostettiin jumppasalissa järjestettävää mehudiskoa. Tulevaa diskoa jännitettiin kavereiden kanssa välitunnilla ja vapaa-ajalla. Kenen kanssa kävelen diskoon? Mitä laitan päälle? Saankohan vanhemmiltani luvan laittaa vähän huulikiiltoa tai hajuvettä? Kun diskoilta vihdoin koitti, oli ihanaa kerääntyä kavereiden kanssa jumppasalin nurkkaan jännittämään sitä, hakeeko oma ihastuksen kohde tanssimaan hitaita.

purple and blue ball with light
Kuva:Аида Тикиева. Pimeässä diskossa jännitettiin sitä, hakeeko oma ihastus tanssimaan hitaita.

Ystäväkirja

”Mikä on toiveammattisi?” ”Mikä on lempivärisi?”. Ystäväkirja kiersi luokassa kaverilta toiselle. Ystäväkirjoja oli ihanaa täyttää, mutta myös muiden vastauksia oli ihanaa lukea rauhassa kotona. Ja miten hyvältä tuntui, kun joku nimesi sinut parhaaksi ystäväkseen!

Slämäri tai Slämy

Slämäri tai slämy oli kuin itsetehty ystäväkirja. Slämäri-vihko oli siitä jännittävä, että sen sai itse koristella värikkäillä geelikynillä mieluisaksi ja siihen sai keksiä hauskoja kysymyksiä ihan itse. Usein slämyihin lisättiin kutkuttavia kysymyksiä, kuten ”Kenestä tykkäät?, jonka jälkeen vihkoja odotettiin hartaasti takaisin. Jos oma ihastuksen kohde tykkäsi toisesta, kärsittiin sydänsuruista koko loppupäivä, jonka jälkeen unohdettiin koko asia.

Myyjäiset

Onginnasta, suussa sulavan pehmeistä mokkapaloista ja kirpeistä remmeistä: niistä oli koulujen myyjäiset tehty. Kolmella markalla sai mokkapalan ja viidellä markalla pääsi osallistumaan ongintaan, josta saattoi voittaa huikeita palkintoja, kuten puhallettavan rantapallon tai mainostekstillä varustetut kymmenen kokoa liian ison t-paidan.

Tuoksuvat pyyhekumit

Tuoksuvia pyyhekumeja keräiltiin, mutta niitä ei tietenkään missään nimessä voinut käyttää pyyhkimiseen! Pyyhekumiksi kelpasi tavallinen valkoinen pyyhkäri, mutta suloiset ja värikkäät eläinhahmot oli tarkoitettu keräilyyn. Pyyhkärit aseteltiin pulpetin päälle omaksi iloksi ja muiden ihailtavaksi ja niitä vaihdeltiin kavereiden kanssa välitunnilla.

multicolored case
Kuva:Lim Lin. Tuoksuvia ja suloisia pyyhkäreitä ei tietenkään käytetty pyyhkimiseen.

Kaverikoru

Sydämen muotoiset ”Friends forever” korut kaulassa olivat tosi ystävyyden merkki. Sydämen puolikkaat lupasivat ikuista ystävyyttä, joka usein kuitenkin päättyi lyhyeen jomman kumman vaihtaessa koulua.

Reppu

Repuksi ei kelvannut mikä tahansa, vaan ennen koulun alkua reppu valittiin huolellisesti sen mukaan, minkälaisen repun paras ystävä sinä vuonna valitsi. Koulureppua ei tietenkään kannettu ergonomisesti selässä, vaan yhtenä vuonna sitä roikotettiin coolisti polvissa, toisena sitä kannettiin letkeästi vain yhdellä olalla.

woman in white and multicolored floral long-sleeved mini dress with green backpack
Kuva:Tamara Bellis

Viestilaput

”Matti tykkää Kaisasta”, luki ruttuisessa, vihkon kulmasta repäistyssä paperilappusessa. Viestilappuja heiteltiin pulpetilta toiselle opettajan silmän välttäessä. Nolointa oli jäädä kiinni vietittelystä ja joutua lukemaan viesti koko luokalle ääneen.

Mitä hauskoja muistoja sinulle tulee mieleen omilta kouluajoiltasi?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.