Vanhempi: elätkö sinäkin omia unelmiasi lastesi kautta?

Vanhempi: elätkö sinäkin omia unelmiasi lastesi kautta?
Kuva: Clark Young

Teksti:Anna-Leena

Kilpaurheilua harrastanut vanhempi olisi ehkä halunnut urheilusta ammatin, mutta ei syystä tai toisesta saavuttanut unelmaansa. Jos vain oma lapsi aloittaa harrastamisen ajoissa ja tosissaan, ehkä hänestä tulee ammattilainen? Jos kuskaan häntä ahkerasti treeneihin ja peleihin, ehkä hän saavuttaa sen, mihin en koskaan itse yltänyt? Moni lapsi joutuu kantamaan harteillaan raskaan taakan toteuttaessaan vanhempiensa unelmia. Hinta voi olla suuri: lapsen onnellisuus.

person swimming on an olympic pool
Kuva: Marcus Ng

Joillekin lapset ovat kuin toinen mahdollisuus toteuttaa kaikki se, mistä itse saman ikäisenä unelmoi. Jos rahasta oli omassa lapsuudessa tiukkaa, voi olla ihanaa ostaa omalle lapselle kaikki, mistä itse omassa lapsuudessaan vain haaveili. Joululahjaksi barbitalo, jollaista pyysin joka vuosi, mutta en koskaan saanut. Ja nukenrattaat, sellaiset mahdollisimman hienot ja suuret: ehkä lapsi ei ole pyytänyt niitä, koska ei edes tajua miten hauskaa vauvanukkea on työnnellä? Ai niin ja niitä legoja, koska itse ainakin olisin tykännyt niistä pienenä.

Ulkomaille lähdöstä haaveillut vanhempi olisi aina halunnut kielimatkalle tai vaihto-oppilaaksi, mutta ei koskaan päässyt. Kun oma lapsi saavuttaa saman iän, muistot pettymyksestä palaavat vahvoina mieleen. Kun lapsi saavuttaa saman iän, vanhempi patistaa lastansa lähtemään, koska toivoo hänen kokevan sen, mikä itseltä jäi kokematta. Voi kuitenkin olla, että omaa lasta ulkomaille lähteminen ei voisi vähempää kiinnostaa.

Vanhempien voi olla vaikeaa erottaa lasten omia toiveita omista haaveistaan. Lasten saattaa myös tällaisissa tapauksissa olla vaikeaa kertoa, mistä he oikeasti haaveilevat. Lapset hakevat jatkuvasti vanhempiensa huomiota ja hyväksyntää. Lapset huomaavat, mikä vanhemman tekee onnellisiksi, eivätkä tahdo tuottaa vanhemmilleen pettymystä. Jos lapsi näkee, että joku asia on vanhemmalle erityisen tärkeä, hänen voi olla vaikeaa kertoa, että oma haave on oikeasti jotain aivan muuta.

girl holding lawn tennis racket while standing beside white and black net
Kuva: Kelly Sikkema. Lapset eivät halua tuottaa vanhemmilleen pettymystä.

Tämä ei koske ainoastaan harrastuksia ja tavaraa, vaan kaikkea, mikä liittyy lapseen aina ammattivalinnasta perheen perustamiseen. Lapsella on omat mielenkiinnon kohteensa, taitonsa ja tarpeensa. Jokainen lapsi on ainutlaatuinen. Se, mitä lapsi haluaa tehdä ei välttämättä liippaa läheltäkään sitä, mitä vanhemmat haluasivat saman ikäisenä. Tästä syystä on tärkeää pysähtyä kuuntelemaan ja tarkkailemaan lasta syöttämättä hänelle valmiita ideoita ja ajatuksia. Mistä lapsi tykkää? Mikä häntä kiinnostaa?

Lapsen on tärkeää antaa tehdä, leikkiä ja harrastaa mahdollisimman monipuolisesti. Kokeilemalla uusia asioita lapsi löytää omat vahvuutensa ja mielenkiinnon kohteensa. Vanhemman tehtäväksi jää tukea ja tarjota lapselle mahdollisuuksia toteuttaa itseään perheen resurssien rajoissa. Tärkeintä on muistaa, että lapsi ei ole vanhempiensa jatke, vaan oma ainutlaatuinen yksilönsä. Vanhempien haaveiden toteuttaminen luo lapselle paineita, joista voi seurata pahimmillaan koko elämän mittainen taakka.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.