Onnellisen vanhemmuuden ABC -mistä on onnelliset vanhemmat tehty?

Onnellisen vanhemmuuden ABC -mistä on onnelliset vanhemmat tehty?
Kuva:Josue Michel

Mistä on onnelliset vanhemmat tehty? Anteeksiannosta, kiitollisuudesta, toimivasta tukiverkosta -ja banaanista laukussa. Vanhemmuus voi olla raskasta, stressaavaa ja uuvuttavaa. Vanhemmuus on kuitenkin myös hauskaa ja antoisaa, jos siihen asennoituu oikein. Mitä onnelliseen vanhemmuuteen tarvitaan?

Onnellisen vanhemmuuden ABC

A niin kuin anteeksi. Anteeksi pyytäminen ja anteeksi antaminen ovat molemmat yksiä tärkeimmistä taidoista matkalla onnelliseen vanhemmuuteen. On tärkeää muistaa, että lapset erehtyvät ja opettelevat, mutta niin tekevät myös vanhemmat.

B niin kuin banaani. Montakohan kriisiä on ihmiskunnan historiassa vältetty antamalla lapselle banaani käteen? Banaani täyttää, se on helppo ottaa mukaan ja sillä voittaa helposti lisäaikaa, jos ruoka-aika jostain syystä siirtyy.

C niin kuin cd-levy. Tai radio, tai spotify tai mikä tahansa laite, joka toistaa musiikkia. Musiikki lisää onnellisuutta, piristää ja luo muistoja. Kun mikään muu ei toimi, kääntäkää nupit kaakkoon ja tanssikaa stressi ja ahdistus hiiteen!

D niin kuin delegointi, eli töiden siirtäminen muille. Älä yritä tehdä kaikkea itse. Kukaan ei tule antamaan sinulle “vuoden vanhempi” titteliä siksi, että poltat itsesi loppuun.

E niin kuin epätäydellinen. Kun hyväksyt oman ja lastesi epätäydellisyyden, elämäsi muuttuu kerralla helpommaksi. 

F niin kuin fanaatikko. Unohda kiihkoilu ja kiihkoilijat! Vanhemmuus on paljon antoisampaa ja helpompaa kun ymmärtää, että ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä ja olla vanhempi.

G  niin kuin glamour. Lapsiperhearjesta on usein glamour kaukana. Joskus onkin tärkeää laittaa parasta päälle ja poistua hetkeksi kotoa lataamaan akkuja.

H niin kuin harrastukset. Vanhemmuudesta ja perhe-elämästä on helpompi nauttia, kun elämässä on muutakin sisältöä. Käsityöt, kuntosali, lenkkeily, tanssi, lukeminen: yritä löytää aikaa myös omille harrastuksille.

niin kuin Instagram. Some tarjoaa vertaistukea, apua, ihmissuhteita ja neuvoja. Some voi kuitenkin myös luoda paineita. Älä vertaa itseäsi mihinkään tai kehenkään. Olet hyvä juuri tuollaisena!

J niin kuin jäätelö. Jäätelö auttaa aina ja kaikkeen. Kokeile vaikka!

K niin kuin kaverit. Muista pitää huolta omista ihmissuhteistasi. Sovi treffit tai kilauta kaverille heti tänään!

L niin kuin lastenohjelmat. Älä tunne huonoa omaatuntoa siitä, että lapsesi katsovat lastenohjelmia. Se, että saat juotua kahvisi rauhassa on tarpeeksi hyvä syy laittaa piirretyt pyörimään.

M niin kuin mindfullness. Hetkeen keskittyminen lisää tutkitusti onnellisuutta ja hyvinvointia. Etsikää harjoituksia, joita voitte harjoitella yhdessä lasten kanssa.

N niin kuin nanny tai lapsenvahti. Muista, että lasten hoitoon vieminen ja oman ajan ottaminen ei ole merkki huonosta vanhemmuudesta, vaan itsestään huolehtimista. Kun vanhemmat voivat hyvin, myös lapset voivat paremmin.

O niin kuin onnellisuus. Oletko pysähtynyt ajattelemaan, mikä juuri sinut tekee onnelliseksi? Vanhempana on helppoa mennä virran mukana ja löytää itsensä tekemästä sitä, mitä “kuuluu tehdä”, tai mitä kaikki muutkin tekevät. Muista, että voit itse vaikuttaa omaan onnellisuuteesi omilla valinnoillasi.

P niin kuin parisuhde. Ruuhkavuosien pyörteessä parisuhde jää helposti taka-alalle. Parisuhde on kuitenkin kuin jalusta, jonka päälle perhe-elämä rakennetaan. Jos parisuhde voi huonosti, koko muukin elämä huojuu pienimmässäkin tuulessa.

R niin kuin ruoka. Ruoka on unen lisäksi yksi suurimmista stressin aiheista lapsiperheissä. Syökö lapseni tarpeeksi? Syökö lapseni monipuolisesti? Pitäisikö kaikki ruoka tehdä itse alusta loppuun? Anna lapsen maistella, olla tykkäämättä, tykätä, sotkea ja maistaa uudestaan. Kuuntele lastasi myös ruokapöydässä ja unohda turhat “lentokoneet” ja vanhanaikaiset “lautanen tyhjäksi” vaatimukset.   

S niin kuin suunnitelma. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Vaikka lasten kanssa suunnitelmat saattavat muuttua hetkessä suuntaan tai toiseen, säästät valtavan määrän aikaa (ja hermojasi), kun suunnittelet etukäteen perusasiat, kuten ruokailut ja lasten pukemiset. Seuraavan päivän vaatteet voi silittää valmiiksi tuolin nojalle odottamaan. Seuraavan viikon ruoat voi suunnitella valmiiksi jo ennen kauppaan lähtöä.  

T niin kuin tukiverkko. Haali ympärillesi ihmisiä, joihin voit tukeutua tarvittaessa. Sukulaiset, naapurit, ystävät, lasten koulukavereiden vanhemmat. Älä yritä pärjätä yksin viimeiseen asti. Pyydä apua, ota apua vastaan ja tarjoa apua aina kun mahdollista. 

U niin kuin uni. Uni on monelle perheelle yksi vanhemmuuden stressaavimmista osa-alueista. Jokaisella tuntuu olevan mielipide siihen, kuinka uniasiat tulisi hoitaa. Joskus lapsi ei vaan nuku, vaikka kokeilisit kaikkea. Muista, että se mikä toimii naapurilla ei välttämättä toimi teillä. Tehkää juuri niin kuin teidän perheellenne sopii.

niin kuin vertailu. Vanhemmuudesta tulee kerralla helpompaa, kun lopetat vertailun.

W niin kuin Wolt. Tai vaikka supermarketin einekset. Joskus on täysin ok mennä sieltä, missä aita on matalin. Se, että pöydässä ei ole kotitekoista ruokaa 5 kertaa päivässä 7 kertaa viikossa ei tarkoita sitä, että olisit vanhempana epäonnistunut. 

X niin kuin X-asento. Muista, että joskus on täysin sallittua olla tekemättä mitään. Sinun ei tarvitse jaksaa, tehdä ja mennä.

Y niin kuin yhteisöllisyys. Vanhemmuus on paljon helpompaa, kun autamme toisiamme. Joten vähemmän tuomitsemista ja enemmän “koko kylä kasvattaa” meininkiä.

Z niin kuin zombie = pienen lapsen vanhempi. Kun yöt ovat mitä ovat ja päivät menevät seuraavista yöunista haaveillessa, muista armollisuus itseäsi kohtaan. Älä vaadi liikaa itseltäsi!

Ä niin kuin äksyily. Vältä turhaa äksyilyä. Hengitä syvään ja ota aikalisä, kun mielesi tekee äksyillä lapsille tai puolisolle.

Ö niin kuin öö… Älä unohda, että kaikki muutkin ovat aivan yhtä pihalla kun sinäkin -toiset vaan peittävät sen paremmin.

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *