Lasten kekseliäitä tapoja kiusata toisiaan! -Oletko sinä huomannut näitä?

Lasten kekseliäitä tapoja kiusata toisiaan! -Oletko sinä huomannut näitä?
Kuva: Unsplash / Ksenia Makagonova

Teksti: Mami Mixtuura

Oletko koskaan ajatellut tai huomannut, että lapset voivat kiusata toisiaan todella kekseliäästi? Leikkiminen saattaa ulospäin näyttää ihan normaalilta, mutta todellisuudessa lähempää tarkastellessa voi huomata asioita, jotka eivät ole kaikille tasapuolisia. Perheen pienin otetaan esimerkiksi leikkiin mukaan pääsymaksulla tai hänet valitaan kotileikissä hiljaisen lemmikin rooliin.

Ylen Uutisten kirjoituksesta selviää, että lapset voivat kiusata toisiaan todella ovelilla tavoilla. Jos aikuinen huomaa, että leikeissä tapahtuu jonkun lapsen kiusaamista tai muunlaista sorsimista, on leikin kulkuun tarpeen puuttua. Hän voi mennä mukaan vaikuttamaan leikin kulkuun ja auttaa sitä, että kiusattu tai ulkopuolelle jätettävä lapsi pääsee osallistumaan leikkiin tasapuolisesti, samoin kuin muutkin leikkijät. Seuraavaksi löydät esimerkkejä, miten lapset saattavat kiusata toisiaan. Osa näistä on mainittu Ylen Uutisten kirjoituksessa. Tämän lisäksi on mietitty muita tapoja, joita on nähty lasten leikeissä.

Ovelia tapoja, joilla lapset kiusaavat toisiaan

1.  Jätetään joku leikistä pois

Yksi lapsi jätetään aina leikistä pois. Häntä ei haluta valita omaan joukkueeseen. Lopulta, kun kumpikaan joukkue ei halua valita häntä, keksitään hänelle leikissä jokin muu rooli (esim. valmentaja tai tuomari), jotta kummankaan joukkueen ei tarvitse valita häntä omaan joukkueeseen.

Joku tietty lapsi jätetään aina joukkueen ulkopuolelle. Kuva: Pixabay / saftladen

2. Pienin leikkijä saa mitättömän roolin

Perheen pienin lapsi voidaan ottaa leikkiin, mutta hän saa aina mitättömän roolin. Hänen annetaan olla esimerkiksi lemmikki kotileikissä. Leikin edetessä lemmikistä on helppo luopua kokonaan, jos esimerkiksi haukkuminen ei ole riittävän hiljaista.

Perheen pienin saa olla leikissä esimerkiksi koira, kunhan hän osaa haukkua tarpeeksi hiljaa.

Kuva: Pixabay / StockSnap

3. Leikkiin ei pääse vääränlaisella lelulla

Lapset päättävät keskenään, että yksi lapsi ei pääse mukaan leikkiin, koska hän ei omista täysin samanlaista lelua kuin muut. Eihän Barbi-leikkiin voi osallistua, jos nukke ei ole aito Barbi vaan jokin halvempi kopiomalli.

“Et pääse mukaan, koska nukkesi ei ole oikean merkkinen…” Kuva: Pixabay / Pezibear

4. “Pääset hetken päästä mukaan”

Lapset voivat sanoa hänelle, joka odottaa leikkiin mukaan pääsyä, että odota hetki ja pääset sitten. Sitten lapsi odottaa ja odottaa ja kyselee välillä, että joko pian… Aina vastaus on samankaltainen, että hetken päästä. Todellisuudessa muilla lapsilla ei ole mitään aikomusta ottaa kyseistä lasta mukaan leikkiin. He tietoisesti käskevät odottaa ja tietävät, että jonkun ajan päästä leikki loppuu muutenkin (esim. välitunti loppuu tai ruokailu alkaa). Näin he lupaavat, että ottavat leikkiin mukaan, mutta todellisuudessa lapsi ei koskaan ehdi siihen, koska odotusaika on liian pitkä.

“Hetken päästä pääset mukaan…Odota vielä hetki.” Kuva: Pixabay / PhotoGrafix

5. Pääsymaksu

Perheen isoimmat lapset saattavat keksiä leikin, jossa nuorempi joutuu maksamaan pääsymaksun leikkiin mukaan osallistumisesta. Pienimmän hinku päästä mukaan leikkiin on niin iso, että hän maksaa pikkukolikoillaan pääsymaksun.

Pian on säästöpossun sisältö enää muisto, kun leikkiin mukaan pääsemiseen tarvitsee maksaa pääsymaksu. Kuva: Pixabay / VisionPics

6. Syömiseen liittyvät kyselyt

Ovela kiusaaminen voi tapahtua myös muuten kuin leikin varjolla. Lapsiporukassa on saatettu esimerkiksi huomata, että joku lapsi on erilainen, kun hän on vaikka isompikokoinen kuin muut kaverit. Muut lapset voivat kysellä tältä lapselta vaikka hänen syömistottumuksistaan ja naureskella keskenään saaduille vastauksille.

Lapset saattavat kysellä isompikokoisen lapsen syömistottumuksista, jotta voivat keskenään naureskella vastauksille. Kuva: Pixabay / digihanger

Millä muilla ovelilla tavoilla lapset voivat kiusata toisiaan ja rajoittaa leikkiin mukaan pääsemistä?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.