“Munille potkiminen” on lisääntynyt huolestuttavasti pienten lasten keskuudessa!

“Munille potkiminen” on lisääntynyt huolestuttavasti pienten lasten keskuudessa!
Kuva: Unsplash / Chris Hardy

Teksti: Mami Mixtuura

Helsingin Sanomien kirjoituksesta selviää, että pienten lasten keskuudessa on huolestuttavasti lisääntynyt havainnot “munille potkimisesta”. Jos tällaista havaitsee, niin siihen pitää puuttua ja empaattisella tavalla opettaa lapsille, että väkivaltainen käytös ei ole hyväksyttävää. Tällaiseen käytökseen johtavista mahdollisista syistä on epäilyksiä, mutta mitään yksittäistä varmaa syytä ei ole tiedossa.

On huolestuttavaa kuulla tai nähdä, millaisia väkivallan tekoja pienetkin lapset toisilleen saattavat tehdä. Ennen vanhaan lapset kirmasivat keskenään ulkona vapaa-ajallaan päivät pitkät ja leikkivät monenlaisia pihapelejä. Silloin oli erilaista kuin nykyään. Lapset eivät tarvinneet viihtyäkseen älylaitteita. Nykyajan vanhemmilla on erilaiset haasteet, joista merkittävä asia ovat älylaitteet ja niiden antaminen lapselle. Jos vanhempi ei katso ohjelmia yhdessä lapsen kanssa, ei voi varmuudella tietää millaista sisältöä lapsi älylaitteelta näkee.

“Munille potkiminen” on lisääntynyt pienten lasten keskuudessa

Helsingin Sanomien tekstissä kerrotaan, että pienten lasten keskuudessa on lisääntynyt havainnot “munille potkimisesta”. Osa kasvatusalan ammattilaisista on huomannut tällaista käytöstä enimmäkseen 5-6-vuotiailla pojilla, mutta myös 3-4-vuotiaat käyttäytyvät näin. Kuitenkaan kaikilla alan ammattilaisilla ei ole tästä asiasta havaintoja. Tällainen käytös on huolestuttavaa eikä sitä voi kuitata sillä, että sanotaan sen olevan leikkimistä, koska sitä se ei ole, toteaa Raisa Cacciatore Väestöliitosta.

Asiaan pitää puuttua

Tällaista käytöstä nähdessä on asiaan puututtava heti, toteaa Raisa Cacciatore Helsingin Sanomissa. Lapsille pitää empaattisesti opettaa, että tällainen tai mikään muukaan väkivaltainen käytös ei ole hyväksyttävää. On kuitenkin syytä varoa, että asiasta ei liiaksi syyllistetä ja tuomita.

Potkut sukuelimiin voivat aiheuttaa pysyviä haittoja

Potkut sukuelimiin voivat välittömästi ilmenevän kovan kivun lisäksi aiheuttaa myös pysyviä seurauksia. Terveyskylän kirjoituksesta selviää, että vaikka kivekset ovat kivespussien suojassa, voi niihin kohdistuvat tylpät iskut johtaa niiden vammautumiseen. Seurauksena voi olla esimerkiksi kiveksen repeäminen tai paikoiltaan poismeno, kivespussin verenpurkauma tai kiveksen kiertyminen ja verenkierron häiriintyminen.

Potkut sukuelimiin voivat aiheuttaa välittömän kivun lisäksi paljon muita haittoja. Kuva: Pixabay / amandacatherine

Miksi “munille potkiminen” on lisääntynyt?

Mitään varmaa yksittäistä syytä tälle pienten lasten keskuudessa leviävälle huolestuttavalle ilmiölle ei ole tässä vaiheessa varmistunut, selviää Helsingin Sanomien kirjoituksesta. Epäilyksiä syyllisestä kuitenkin on ja on mahdollista, että se voi johtua siitä, että nykyaikana viihdemaailma esittää tällaiset väkivallan muodot hyväksyttävinä asioina. Mannerheimin Lastensuojeluliiton tekstissä todetaan: “Runsas väkivaltaisille sisällöille altistuminen ja lapsen kokema väkivalta voivat vaikuttaa siihen, että lapsi käyttäytyy aggressiivisesti, on huolestunut, ahdistunut tai pelokas.” Joten tämä tieto tukee Helsingin Sanomissa esitettyä mahdollista syytä lasten lisääntyneelle sukuelimille potkimiselle.

Mediassa esitetään paljon väkivaltaa

Mannerheimin Lastensuojeluliiton kirjoituksesta selviää, että mediassa esitetään väkivaltaa monin eri tavoin ja sille altistumiselta on vaikea välttyä. Median eri kanavissa kuten sosiaalisessa mediassa, YouTubessa, peleissä, televisio-ohjelmissa ja elokuvissa on nähtävillä monentyyppistä väkivaltaa. Väkivallan teot voivat olla esimerkiksi muiden vahingoittamista monin eri tavoin. Nähdyt väkivaltaisuudet vaikuttavat ihmisiin eri tavoin. Pienet lapset eivät välttämättä osaa käsitellä näkemäänsä sisältöä ja pitävät nähtyjä asioita normaalina ja hyväksyttävinä. On tärkeää noudattaa suositeltuja ikärajoja ja aikuisten on tarpeen keskustella lasten kanssa, jos he näkevät tällaista käytöstä median välityksellä.

Väkivaltaisen mediasisällön näkeminen voi lisätä lapsen aggressiivisuutta. Kuva: Pixabay / aitoff
Nähty väkivaltainen sisältö voi vaikuttaa lapseen monella tavalla

Lääkärilehden kirjoituksessa todetaan, että jos lapsi näkee paljon väkivaltaista sisältöä esimerkiksi peleissä ja ohjelmissa, tulee siitä hänelle helposti arkipäiväinen asia. Väkivaltainen käyttäytyminen voi tällöin tulla osaksi lapsen arkea kuin varkain, koska hän ottaa helposti mallia näkemästään. On tärkeää, että vanhempi on tietoinen millaista sisältöä lapsen näkemät ohjelmat ja pelit tarjoavat. Tähän ei riitä pelkkä ikärajojen tarkistaminen. Nähty väkivaltainen sisältö voi vaikuttaa lapseen vähentäen hänen empaattisuuttaan ja hän ottaa helposti mallia näkemästään omaan elämään ja leikkeihin. Lisäksi lapsi sortuu helposti ajattelemaan, että maailma on väkivaltaisempi paikka kuin se todellisuudessa onkaan, todetaan Lääkärilehden kirjoituksessa.

Oletko havainnut tai kuullut, että asuinympäristösi läheisyydessä olisi lisääntynyt lasten “munille potkiminen”? Miten mielestäsi asiaan tulisi puuttua?

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Päiväkotimaailma kaaoksessa – näin lasten väkivaltaisuus näkyy päiväkodeissa

Lastenohjelmat opettavat lapsille tunnetaitoja -Nähty sisältö voi vaikuttaa monella tavalla!

Squid Game: Netflixin tämän hetken suosituin sarja aiheuttanut ongelmia kouluissa ympäri maailmaa


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.