7 ruutuvapaata tapaa pitää taapero tyytyväisenä 

7 ruutuvapaata tapaa pitää taapero tyytyväisenä 
Kuva:Kristin Brown

Automatka, kauppareissu tai ravintola-ateria. Arki on täynnä hetkiä, joina taapero tulisi saada pidettyä paikoillaan. Helpoin ratkaisu on ojentaa lapselle puhelin ja laittaa videot pyörimään. Taaperoa voi kuitenkin viihdyttää monella muullakin yksinkertaisella tavalla.

Napit, vetoketkut ja nepparit

Anna taaperolle vaate, jossa on nappeja, neppareita tai vetoketju, esimerkiksi neuletakki. Näytä taaperolle pariin kertaa, kuinka takki napitetaan tai kuinka vetoketju suljetaan ja avataan. Anna lapsen jatkaa harjoittelua itse. 

Makaronit pulloon 

Tätä aktiviteettia varten tarvitset tyhjän muovipullon ja pienen pussin raakoja makaroneja. Molemmat mahtuvat hyvin rattaisiin tai hoitolaukkuun, joten voit hyvin pitää niitä mukana hätätilanteita varten vaikka aina. Näytä taaperolle, kuinka hauska ääni makaroneista kuuluu, kun ne tipahtelevat yksitellen tyhjään muovipulloon. Kun makaronit loppuvat, laita pullon korkki kiinni. Taaperolla on nyt valmis rytmisoitin!

Värityskirja ja vahaliidut

Taapero voi alkaa harjoittelemaan värikynien käyttöä heti, kun kynä pysyy kädessä. Ensimmäiset tuherrukset eivät hyvin todennäköisesti pysy edes paperilla, mutta taapero viihtyy paikoillaan viivoja paperiin vedellen ja harjoittelee samalla käsi-silmä koordinaatiota. Toinen vaihtoehto on antaa taaperolle pieni piirrustustaulu, johon taapero voi vapaasti piirrellä ilman huolta sotkusta. 

Kuva:Erika Fletcher. Taapero viihtyy viivoja paperiin vedellen.

Riisipullo

Tarvitset tyhjän muovipullon, riisiä, pieniä leluja, tarroja tai kuvia. Täytä ¾ pullosta riisillä. Pudota pulloon pieniä leluja, pompom-palloja, tarroja tai kuvia ja ravista. Kerro taaperolle, mitä hänen tulee pulloa ja riisiä liikuttelemalla löytää. Voit myös leikata valokuvista taaperolle tuttujen henkilöiden kasvoja ja piilottaa ne riisin sekaan ja pyytää taaperoa etsimään sisko, etsimään mummi jne.

Aarrepussi

Jokainen on varmasti huomannut, että taapero viihtyy parhaiten avaimia, kaukosäätimiä ja erilaisia nappuloita tutkien. Miksi et kokoaisi taaperolle omaa aarrepussia, joka on täynnä juuri kaikkea sitä, mistä jokainen taapero haaveilee? Laita pussiin vanhat avaimet, vanhoja kortteja, joita et enää tarvitse, vanha kaukosäädin (poista paristot), tyhjä silmälasikotelo…Pussi taaperolle ja voit takuuvarmasti unohtaa taaperon viihdyttämisen hetkeksi!

baby wearing blue shirt and orange bucket hat
Kuva: Jelleke Vanooteghem. Taapero viihtyy yleensä parhaiten arkisia asioita tutkien.

Tarrat

Anna taaperolle pala paperia ja tarra-arkki. Tarrojen arkista irroittaminen vaatii näppäryyttä ja toimii mahtavana hienomotoriikka harjoituksena. Vinkki: irrota tarra-arkin “taustapaperi” niin, että arkkiin jäävät kiinni ainoastaan tarrat. Tämä helpottaa lapsen työtä huomattavasti, koska tarrat irtoavat arkista kuin itsestään.

Muovailuvaha-yllätykset

Tarvitset muovailuvahaa ja pikkuleluja. Tee muovailuvahasta pallo ja piillota sen sisälle lelu. Näytä lapselle, kuinka muovailuvahaa “kuorimalla” lapsi löytää muovailuvahapallon sisältä yllätyksen.

Tuleeko sinulle mieleen muita tapoja pitää taapero tyytyväisenä ilman älylaitteita?

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *