Kiitollisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä: näin lapsi oppii tämän tärkeä taidon

Kiitollisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä: näin lapsi oppii tämän tärkeä taidon
Kuva: Guillaume de Germain

Teksti:Anna-Leena

Kiitollisuus liitetään usein materiaaliin ja tavaramäärään, jonka olemme onnistuneet haalimaan ympärillemme. Kiitollisuus liittyy kuitenkin vahvasti kykyyn elää tässä hetkessä, haikailematta menneisiin tai haaveilemalla jatkuvasti paremmasta huomisesta. Näin kiitollisuutta voi opetella lapsen kanssa.

Kiitollisuus on vahvasti sidoksissa onnellisuuteen. Kiitolliset ihmiset tuntevat useammin positiivisia tunteita, osaavat nauttia hetkestä ja nautiskelella hyvistä kokemuksista. Kiitolliset ihmiset ovat myös terveempiä, sillä kiitollisuuden tietoinen harjoittaminen vähentää masentuneisuutta, laskee stressitasoja ja lisää tyytyväisyyttä omaan elämään.

Kiitollisuudesta puhuminen: kuinka opetella kiitollisuutta lapsen kanssa

Ole kiitollisuuden malli

Lapsi katsoo mallia vanhemmista. Se, kuinka ilmaiset kiitollisuutta lapsellesi ja muille ihmisille tarttuu myös lapseesi. Kiinnitä huomiota omiin tapoihisi. Muistanko itse sanoa kiitos, kun joku ojentaa minulle jotain tai auttaa minua? Huomaanko itse hyvät ja pienet asiat arjessa, vai valitanko koko ajan jostain? Kuinka osoitan kiitollisuutta toisia kohtaan? Pidänkö asioita itsestäänselvyytenä vai muistanko arvostaa kaikkea sitä, mitä minulla on? Puhunko jatkuvasti siitä, kuinka paljon paremmin asiat ovat “sitten kun” vai keskitynkö elämään hetkessä?

Kiitollisuus ei liity ainoastaan tavaramäärään ja materiaaliin, jota olemme onnistuneet haalimaan ympärillemme. Kiitollisuuteen liittyy kyky keskittyä nykyhetkeen. Vasta sitten, kun lopetamme menneiden aikojen haikailun ja lakkaamme kuvittelemasta, että onni on jossain tulevaisuudessa “sitten kun” jotain tapahtuu, voimme olla onnellisia juuri tässä hetkessä. Tämän hetken onnellisuus tai hyvä olo ei saa jäädä tulevaisuuden haaveiden jalkoihin.

white and red happy birthday signage
Kuva: Ann. Onnellisuus löytyy tästä hetkestä.

Lapsen kanssa voi miettiä muun muassa seuraavia asioita.

 • Miksi sanomme kiitos?
 • Mitä tarkoitamme, kun sanomme kiitos?  
 • Milloin olisi hyvä sanoa kiitos? 
 • Mistä kaikesta voisin tällä hetkellä elämässäni sanoa kiitos? 
 • Mitä hyviä asioita elämässäni on? 
 • Kuinka voisin osoittaa kiitollisuutta?

Yksi tapa harjoitella kiitollisuutta lapsen kanssa, on miettiä illalla ennen nukkumaanmenoa kolme asiaa, joista on sinä päivänä kiitollinen. Harjoitus auttaa myös vanhempaa pysähtymään ja miettimään, mistä kaikesta omassa elämässä voikaan olla kiitollinen.

Kiitollisuuspäiväkirja

Kiitollisuuspäiväkirja on monelle tuttu kiitollisuusharjoitus. Päiväkirjaan kirjataan niitä asioita, joista on kiitollinen sillä hetkellä. Aluksi voi olla vaikeaa keksiä kiitollisuuden aiheita. Vähitellen aiheiden keksimisestä tulee kuitenkin tapa ja kiitollisuuden aiheita alkaa putkahdella kuin itsestään: kiitollinen kun voi olla oikeastaan mistä vain.

Kiitollisuuspurkki

Kiitollisuuspurkki toimii kiitollisuuspäiväkirjan tapaan. Kiitollisuuspurkkiin kerätään ne asiat, joista tuntee kiitollisuutta viikon ajalta. Viikonloppuna purkin voi avata ja viikon mittaan kerätyt asiat lukea yhdessä. Joskus toisen kiitollisuuden aiheet voivat tuntua kummallisilta tai hassuilta. On tärkeää muistuttaa kaikkia siitä, että kukaan ei ole enemmän oikeassa tai väärässä, vaan jokainen kerää purkkiin juuri niitä asioita, joista tuntee kiitollisuutta. Tarkoitus ei ole vertailla, kilpailla tai arvostella kenenkään kiitollisuuden aiheita.

Itse tehty kiitollisuuspurkki

Oman kiitollisuuspurkin askartelu on helppoa.

Tarvitset: 

 • Kierrätetty lasipurkki 
 • Liimaa
 • Sakset
 • Kynä
 • Paperia tai pahvia etikettiä varten

Tee näin:

 • Leikkaa pahvista tai paperista etiketti purkkiin. Koristele ja kirjoita etikettiin “Kiitollisuuspurkki”. Netistä löytyy myös useita, valmiita ja tulostettavia etikettejä.
 • Liimaa etiketti purkkiin.

Valmista tuli! Purkki on nyt valmis täytettäväksi pienillä ja suurilla kiitollisuuden aiheilla.

Mistä sinä olet tänään kiitollinen?

Lähteet:

Babysits.fi

positiivinenkasvatus.fi

onnellisuuspaja.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.