Virheistä oppii: miksi on tärkeää antaa lasten erehtyä? 

Virheistä oppii: miksi on tärkeää antaa lasten erehtyä? 
Kuva: Sarah Kilian

Teksti: Anna-Leena

Maitolasi kaatuu, kengät sujahtavat vääriin jalkoihin, lapsi nappaa lelun toisen kädestä. Moni vanhempi yrittää suojella lastansa mahdollisilta erehdyksiltä tekemällä kaiken lapsen puolesta. Virheitä ei kuitenkaan tulisi pelätä, vaan ne tulisi nähdä mahtavana mahdollisuutena oppia uutta. Ser padres-sivustolle on kerätty lista tärkeistä asioista, joita lapset oppivat, kun saavat mahdollisuuden erehtyä.

1.Kaikille sattuu virheitä

Ensimmäinen ja ehkä tärkein läksy, jonka virheistä voi oppia on se, että niitä sattuu kaikille. Kun vanhemmat ovat rehellisiä eivätkä peittele virheitään, lapset oppivat että kukaan ei ole täydellinen. Tästä syystä on tärkeää, että myös aikuiset pyytävät anteeksi virheitään toimittuaan väärin, muistutetaan Ser padres-sivuston artikkelissa.

2. Syy ja seuraus

Erehtymällä ja tekemällä virheitä lapset oppivat ymmärtämään paremmin tekojensa syy-seuraus suhdetta. Jos lapsi syö ison karkkipussillisen kerralla, hänen vatsa tulee todennäköisesti kipeäksi. Usein seuraukset eivät myöskään vaikuta ainoastaan meihin itseemme, vaan myös muihin ympärillämme oleviin ihmisiin. Jos lapsi esimerkiksi vie lelun toisen kädestä, koska haluaa leikkiä sillä itse, toinen lapsi tulee hyvin todennäköisesti surulliseksi tai vihaiseksi.

3. Kaikki ei aina mene niin kuin haluamme

Kaikki ei aina mene niin kuin haluaisimme. Tekemällä virheitä, lapsi oppii samalla hillitsemään turhautumista, jonka virheistä aiheutuva lopputulos tuo tullessaan. 

Jos lapsi juoksee jäätelötötterö kädessä, jäätelö saattaa pudota maahan. Kun jäätelö putoaa maahan, lapsi tulee hyvin todennäköisesti surulliseksi ja vihaiseksi. Tällaisissa tilanteissa vanhempien on kuitenkin yritettävä välttää liikaa pätemistä ja “mitäs juoksit” tyylistä saarnausta.

4. Virheemme eivät määrittele meitä

Virheet eivät määrittele sitä, mitä me olemme, muistutetaan sivustolla. Ihminen ei siis ole “kömpelö” tai “tyhmä” siksi, että kaataa vahingossa vesilasin nurin tai kompastuu ja kaatuu vesilätäkköön. 

broken ceramic plate on floor
Kuva:CHUTTERSNAP

Vanhempien on hyvin tärkeää olla leimaamatta ja nimittelemättä lasta. Virheitä sattuu, eikä niiden tulisi määritellä meitä. Jos lapsi erehtyy ja kaataa maidon vahingossa pöydälle, vanhemmat saattavat hermostua ja seuraavan kerran kaataa maidon lapselle valmiiksi välttääkseen vahinkoa. Lapsen on kuitenkin tärkeää antaa yrittää uudestaan. Harjoitus tekee mestarin!

5. Kaikki tunteet ovat hyväksyttyjä-kaikki teot eivät

Virheitä edeltää usein tunne, jota lapsi ei vielä ole oppinut hallitsemaan. Kun lapsi lyö, puree tai tönäisee, se johtuu usein siitä, että lapsi on turhautunut, vihainen tai kateellinen jostain, mutta ei vielä osaa ilmaista tunnettaan sanoin.

boy wearing pink long-sleeved top
Kuva: Alexander Dummer. Lapsi ei välttämätta osaa erottaa tunteita ja tekoja.

Tällaisten tunteiden tunteminen ei ole väärin, päinvastoin. Kaikki tunteet ovat tärkeitä ja voivat opettaa meille jotain. Lapsen on kuitenkin tärkeää oppia erottamaan tunteet teoista. Kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja, mutta kaikenlaiset teot eivät, muistutetaan artikkelissa. Lapsen täytyy siis saada ilmaista sanallisesti mitä hän tuntee, mutta oppia hillitsemään tekojaan, ettei vahingoittaisi ketään tai rikkoisi mitään.

Annatko sinä lapsesi tehdä virheitä?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.