Lapsiperheet ovat keskimääräistä varakkaampia! -Onko näin hyvä tilanne kaikissa perheissä?

Lapsiperheet ovat keskimääräistä varakkaampia! -Onko näin hyvä tilanne kaikissa perheissä?
Kuva: Unsplash / Alexander Mils

Teksti: Mami Mixtuura

Kun ajatellaan, että millainen on keskimääräistä varakkaampi perhe tulee ehkä mieleen sellainen pariskunta, jolla ei ole lapsia. Tai yksineläjät. Mutta voiko yleisesti ottaen lapsiperhe olla keskimääräistä varakkaampi? Ja jos näin on, niin ovatko kaikki lapsiperheet sitten automaattisesti samassa tilanteessa?

Lapsiperheessä rahaa kuuluu monenlaisiin asioihin. Vauvavuoden hankinnat ovat yllättävän iso menoerä ja lapsen kasvaessa uusien vaatteiden hankkiminen on jatkuvaa. Tämän lisäksi ei riitä, että on yhdenlaista vaatetta vaan Suomen olosuhteissa pitää olla hankittuna kaikenlaista: hellevaatteista toppapukuihin. Lisäksi menoeriä tulee mahdollisista harrastuksista ja arjen perustarpeista kuten kaupasta kannetuista isoista ruokamääristä.

Paljonko vauvavuotena kuluu rahaa?

Vauvavuotena kuluu paljon rahaa. On paljon hankittavia asioita, joita ilman ei pärjää. Iltalehdessä on kerrottu Iidan laskeneen, paljonko vauvan ensimmäisenä vuotena kului rahaa. Hän sai tulokseksi lähes 11 000 euroa. Tarkemman erittelyn näkee Iltalehden kirjoituksesta. Kulunut summa on hurjan iso ja sisältää toki sellaisia kuluja, joita kaikissa perheissä ei ole. Tällaisia ovat esimerkiksi passin hankinta, valokuvaukset ja vauvatanssi. Summassa on huomioitu myös vauvalle kuuluvat osuudet asumiseen liittyvistä menoista.

Vauvavuotena kuluu paljon rahaa. Kuva: Unsplash / Jelleke Vanooteghem

Lapsiperheet ovat keskimääräistä varakkaampia

Ilta-Sanomien kirjoituksessa todetaan lapsiperheiden olevan varakkaampia kuin suomalaiset kotitaloudet keskimäärin. Väite ei suinkaan ole tuulesta temmattu vaan tälle väitteelle on olemassa selkeä peruste. Kirjoituksesta selviää, että lapsiperheet, joissa on kaksi vanhempaa ovat keskivertoa varakkaampia. He päihittävät yleisesti ottaen varallisuudessa yksineläjät, mutta jäävät paljon alle sen, mikä on ilman lapsia elävien pariskuntien tilanne.

Mihin varallisuus perustuu?

Varakkuuden taustalla on varallisuutta kerryttävä omistusasuminen, joka on yleistä lapsiperheiden keskuudessa. Varallisuus perustuu suurimmaksi osaksi asuntoihin (omistus-, sijoitus- ja vapaa-ajan asuntoihin).  

Lapsiperheiden varallisuus perustuu suurimmaksi osaksi asuntoihin. Kuva: Unsplash / Roger Starnes

On myös paljon vähävaraisia lapsiperheitä

Ilta-Sanomien tekstistä selviää, että moni lapsiperhe on kuitenkin vähävarainen. Vuonna 2019 tietojen perusteella melkein puolet kahden vanhemman lapsiperheistä oli pienituloisia. Iltalehden kirjoituksessa todetaan, että lapsiperheitä tarkastellessa on havaittavissa kahtiajako varakkaisiin ja vähävaraisiin. Tekstin mukaan eniten vaikeuksia on yhden huoltajan perheissä. Lapsiperheköyhyys on siis edelleen täyttä totta monessa suomalaisessa perheessä.

Moni lapsiperhe on vähävarainen. Kuva: Unsplash / Annie Spratt

Yllättäviin menoihin varautuminen

Elämässä tulee vastaan monesti yllättäviä menoja, joihin rahojen löytämien voi olla vaikeaa. Tai elämäntilanteet voivat nopeasti muuttua ja vanhempi voi joutua yllättäen esimerkiksi työttömäksi tai pitkälle sairauslomalle. Tällaiset tilanteet laittavat perheen talouden todelliselle koetukselle.

Vaikka olisi keskimääräistä varakkaampi, ei välttämättä omia varoja saa helposti ja nopeasti otettua käyttöön. Ilta-Sanomien tekstissä todetaan, että omistusasuntoa ei kovin nopeasti muuteta seteleiksi tai numeroiksi pankkitilille. On tärkeää löytää keinoja, että pystyy tarvittaessa nopealla aikataululla löytämään rahat yllättäviin menoeriin.

Mitä ajatuksia teksti herättää sinussa? Miten sinä varaudut yllättäviin menoeriin?

Lue myös:

Rahakasvatus kiinnostaa nykyvanhempia: opeta lapselle ainakin nämä neljä asiaa!

Lapsi ei voi harrastaa, koska rahaa ei ole – Lapsiperheköyhyyttä on myös Suomessa


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.