Koronakriisin vaikutukset lapsiin ja nuoriin -Oireita voi ilmaantua vasta pitkänkin ajan jälkeen!

Koronakriisin vaikutukset lapsiin ja nuoriin -Oireita voi ilmaantua vasta pitkänkin ajan jälkeen!
Kuva: Unsplash / Joel Overbeck

Teksti: Mami Mixtuura

Monia ihmisiä on varmasti mietityttänyt koronan mahdolliset vaikutukset etenkin lasten ja nuorten elämään. Pandemia alkoi todella yllättäen ja tämän muutaman vuoden aikana on ollut voimassa monenlaisia rajoituksia ja pakkoja. Aikuisten elämässä pari vuotta ei ole pitkä aika, mutta lasten elämässä se on iso osa heidän elämänsä kuljetusta matkasta. Millaisia vaikutuksia koronapandemialla on ollut lapsiin ja nuoriin?

Korona tuli yllättäen pari vuotta sitten arkeemme ja mullisti elämän monin tavoin. Etätöiden tekeminen lisääntyi niissä paikoissa, joissa se suinkin oli mahdollista. Lapset olivat ajoittain etäkoulussa ja harrastusmahdollisuuksia rajoitettiin. Jotkut vanhemmat saattoivat myöhentää lapsensa päivähoidon aloittamista. Tuskin kukaan olisi ennen tätä pandemiaa kuvitellut, että jonain päivänä ihmiset kulkevat kaduilla ja joka paikassa kirurgiset maskit kasvoillaan. Ennen tätä aikaa nämä kasvosuojat olivat tuttuja lähinnä tietyissä työpaikoissa, kuten sairaaloissa, työskennelleille. Yhtäkkiä niistä tuli osa normaalia arkeamme.

Osa lapsista on viettänyt koko tähänastisen lapsuutensa tässä aiempaan elämään verrattuna epänormaalissa tilassa. Tämä on näiden pienten käsitys normaalista arjesta, koska heillä ei ole vielä kokemusta ajattelemastamme normaalista arjesta. Monia ihmisiä varmasti mietityttää, että miten tämä koko eriskummallinen korona-aika on vaikuttanut ihmisiin ja etenkin lapsiin ja nuoriin. Varmasti on osaltaan yksilöllistä millaisia vaikutuksia kukin on kokenut vai onko mitään koronasta johtuvia vaikutuksia ylipäätään havaittu.

Pikkulasten tottumattomuus muihin ihmisiin

Ylen Uutisten kirjoituksessa kerrotaan vuoden ikäisestä Kertusta, joka oli pikkuvauva, kun koronarajoitukset astuivat ensimmäisen kerran voimaan. Perheen luona ei vuoteen käynyt kukaan kyläilemässä ja nähdyt ihmiskontaktit ovat lähinnä olleet maskitettuja kasvoja kaupassa. Tytölle maskit ovat tulleet tutuiksi, mutta perheen ulkopuoliset ihmiset eivät. Hän vierastaa todella paljon ja jopa isovanhempien kohtaaminen jännittää alkuun.

Koronan vaikutukset on havaittavissa pienissä lapsissa, toteaa varhaiskasvatuksen opettaja Iltalehden kirjoituksessa. Päiväkodissa aloittavat pienet lapset eivät ole tottuneet muihin ihmisiin, koska ovat olleet paljon omissa oloissaan koronan aikana. He eivät ole halukkaita jakamaan asioita, kuten omaa tilaa tai heistä huolehtivaa aikuista muiden lasten kesken. “Pienillä tottumattomuus näkyy korostuneena rinnakkaisleikkinä ja puremisena ja lyömisenä”, todetaan tekstissä.

Lapsi saattaa olla haluton jakamaan aikuisen syliä muiden lasten kanssa. Kuva: Pixabay / StockSnap

Valtioneuvoston julkaisussa lapsistrategian koronatyöryhmä on raportoinut koronan vaikutuksista lasten ja nuorten elämään. Kirjoituksessa todetaan, että koronakriisillä on ollut isoja vaikutuksia ihan jo lasten oikeuksien toteutumisesta lähtien. Julkaisussa esitetään huoli siitä, että pandemia lisää lasten ja nuorten eriarvoistumista entisestään.

Psyykkinen oireilu on lisääntynyt

Koronakriisin vaikutukset voivat näkyä esimerkiksi lasten ja nuorten psyykkisen oireilun lisääntymisenä, todetaan Valtioneuvoston julkaisussa. Etenkin sellaisille henkilöille, joilla on ollut jo aikaisempaa psyykkistä oireilua, tilanne voi olla todella vaikea. Oireilu voi ilmetä esimerkiksi yksinäisyytenä, eristäytymisenä, ahdistuksena ja itsetuhoisuutena. Tällainen oireilu voi alkaa vasta pitkänkin ajan päästä. Mielenterveyteen liittyvien ongelmien lisääntyminen on havaittu myös auttavien tahojen puhelin- ja chat-palvelujen lisääntyneenä käyttönä. Unicefin tiedotteessa todetaan, että koronakriisin vaikutukset lasten ja nuorten mielenterveyteen ja hyvinvointiin tulevat kestämään useita vuosia.

Lasten ja nuorten psyykkinen oireilu on lisääntynyt koronan aikana. Kuva: Unsplash / Sean Gorman

Moni kokee sosiaalista ahdistuneisuutta

Ylen Uutisten kirjoituksessa kerrotaan, että Keski-Pohjanmaalla kouluterveyskyselyssä lähes puolet (40 prosenttia) lukiolaisista kertoi kokevansa sosiaalista ahdistuneisuutta. Tällainen oireilu on lisääntynyt huomattavasti viimeisen kahden vuoden aikana. Tämä hankaloittaa heidän elämäänsä monin tavoin: esimerkiksi pelkona avata suuta koulussa tunneilla tai kavereiden kesken. Moni näistä nuorista kokee jopa aamuisin kouluun lähtemisen hankalaksi.

Kriisin jälkihoitoon panostaminen on tärkeää

Kriisin jälkihoitoon panostaminen on todella tärkeää, todetaan Valtioneuvoston julkaisussa. Tekstistä nousee esiin huoli siitä, että millaiset vaikutukset pitkittyneellä koronatilanteella lopulta on. Huoli kohdistuu etenkin heikompiosaisten perheiden, lasten ja nuorten hyvinvointiin.

Mitä ajattelet: Onko korona vaikuttanut lapsiin ja nuoriin?

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *