Kuka pääsee mukaan synnytykseen? -Ottaisitko anopin tai oman isän?

Kuka pääsee mukaan synnytykseen? -Ottaisitko anopin tai oman isän?
Kuva: Pixabay / Engin_Akyurt

Teksti: Mami Mixtuura

Synnytys on ainutlaatuinen ja mieleenpainuva kokemus. Pienokaisen syntymähetken vain harva pääsee näkemään. Odottava äiti valitsee usein huolella synnytyssaliin mukaan pääsevät henkilöt. Usein mukana on puoliso tai joku muu läheinen henkilö. Mutta miltä kuulostaisi, jos synnytyksessä olisi mukana oma isä tai vaikka anoppi?

Synnytys on täynnä monenlaisia hetkiä ja tunteita. Usein etukäteisajatus synnyttämisestä voi olla kivulias ja sen intiimiyden vuoksi sitä ei välttämättä haluta jakaa kenen tahansa kanssa. Suurin osa synnyttäjistä haluaa ottaa mukaan tueksi jonkun tutun ja turvallisen läheisen. Usein valinta kohdistuu omaan puolisoon. Mutta valinta voi kohdistua myös muihin läheisiin.

On monenlaisia synnytyksiä

Jokainen synnytys on ainutlaatuinen ja erilainen. Tärkeää on, että tunnelma synnytyksessä voisi olla mahdollisimman rento ja jännitteetön. Jotkut synnytykset ovat nopeita ja vauva saattaa syntyä jo ennen kuin on ehditty sairaalaan. Toisinaan synnytys voi olla hidas ja kestää päiväkausia. Tällöin on varmasti ainakin synnyttäjä todella väsynyt urakasta.

Tukihenkilön rooli

Synnyttäjällä voi olla etukäteen mietittynä monenlaisia asioita, joita odottaa tukihenkilöltä synnytyksessä. Jotkut ovat saattaneet miettiä pitkät listat mahdollisia toiveita. Mukana saattaa olla sopivan musiikin soittamista tai hartioiden ja selän hierontaa. Jollekin riittää, että tukihenkilö on vain läsnä ja painaa tarvittaessa paniikkinappulaa, jolla saa ammattilaiset kirmaamaan (toivottavasti) hetkessä paikalle.

Kuka pääsee mukaan synnytykseen? Kuva: Pixabay / dw-lifestylefotografie

Kuka valitaan mukaan synnytykseen?

Puoliso

Usein synnytykseen lähtee mukaan oma puoliso ja tulevan vauvan toinen vanhempi. Mikä onkaan upeampaa kuin kokea tämä tärkeä ja ainutlaatuinen hetki yhdessä!

Doula

Toisinaan tukihenkilönä synnytyksessä on doula, joka usein on matkassa mukana jo raskauden aikana. Doula osaa varmasti tukea ja helpottaa monipuolisesti synnyttäjän oloa.

Oma äiti

Jotkut haluavat valita mukaan oman äitinsä. Suomi24.fi-keskustelupalstalta selviää, että moni päätyy tähän ratkaisuun. Keskustelijat toteavat, että oman äidin valitseminen mukaan synnytykseen on upea juttu ja osoittaa, että äidin ja tyttären välit ovat läheiset ja lämpimät.

Oma isä

Osa valitsee synnytykseen mukaan oman isän. Aamulehdessä kerrotaan Juha Bergistä, joka on kätilönä auttanut 13 omaa lastenlasta maailmaan. Toki näissä synnytyksissä hän on ollut kätilön roolissa, mutta on päässyt mukaan lastenlastensa synnytyksiin.

Anoppi

Joskus mukaan vauvan ensiparkaisuja kuulemaan pääsee anoppi. Synnyttäjä voi itse haluta hänet mukaan tai anoppi saattaa olla ehdottanut itse asiaa. Joskus synnyttäjä ei ota mukaan anoppia, vaikka hän olisi innokas mukaan tulija, kuten MTV Uutisten kirjoituksesta selviää. Synnyttäjä saattaa itse olla asiasta aivan eri mieltä.

Kuka pääsee ensimmäisten joukossa näkemään vastasyntyneen varpaat? Kuva: Unsplash / Janko Ferlic

Kenet valitsisit / olet valinnut mukaan synnytykseen? Ottaisitko mukaan oman isän tai anopin?

Lue myös:

Hauskat synnytysmuistot: avautumista tutkittiin väärästä reiästä, FaceTime-puhelu ponnistusvaiheessa…

Luomusynnytys -Voimaannuttava vai järisyttävän kipeä kokemus?

Synnyttämään luottavaisin mielin: näin valmistaudut positiiviseen synnytykseen 


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.