Lapsettomuusklinikan havainto: Puolisot viivyttelevät lasten hankintaa!

Lapsettomuusklinikan havainto: Puolisot viivyttelevät lasten hankintaa!
Kuva: Pixabay / DianaZG

Teksti: Mami Mixtuura

Onnekas on sellainen pariskunta, jotka ovat lastenhankinnasta samaa mieltä. Valitettavasti kaikilla pareilla näin ei ole ja asia saattaa aiheuttaa kitkaa ja riitoja. Toinen osapuoli ei välttämättä ole vielä valmis tai ehkä ei lopulta halua ollenkaan lapsia. Toinen odottaa kuumeisesti, milloin toinen on valmis ja jarruttelu loppuisi. Ilta-Sanomien tekstistä selviää, että lapsettomuusklinikalla on havaittu lisääntyvässä määrin toisen puolison viivyttelyä lasten hankintaan liittyvissä päätöksissä.

Moni pohtii jossain vaiheessa elämää, että milloin on sopiva aika toivottaa jälkikasvu tervetulleeksi perheeseen. Tietyt asiat saattavat jarruttaa haavetta omasta lapsesta. Osa ihmisistä saattaa ajatella, että ennen lasten hankkimista pitää olla koulut käytynä ja vakituinen työsopimus allekirjoitettuna. Tämän lisäksi olisi parempi, jos vakitöissä olisi ollut ainakin muutaman vuoden ennen kuin on sopiva aika.

Mutta milloin on sopiva aika lasten hankkimiselle? Ja jos tarkkoja ollaan, niin lapsiahan ei hankita vaan niitä saadaan (jos ollaan onnekkaita). Eli sitten siinä vaiheessa, kun kaikki ulkoiset puitteet ovat kunnossa, ei lapsi välttämättä ilmoitakaan tulostaan sormia napauttamalla. Seurauksena saattaa olla vuosien mittainen odotus siitä, että tärppäisi. Osa joutuu turvautumaan jopa vuosikausia monenlaisiin lapsettomuushoitoihin, mutta nekään eivät valitettavasti takaa vauvahaaveiden toteutumista.

Toisinaan vauvantossut jäävät lopulta ilman käyttäjää. Kuva: Unsplash / Mon Petit Chou Photography

Pariskuntien erilaiset lapsihaaveet

Jokainen pariskunta tekee omat parhaat ratkaisunsa siihen liittyen, että milloin on sopiva aika lapsille. Jotkut päättävät, että lapsi saa tulla heti eikä asiaa tarvitse sen kummemmin jarrutella. Jotkut haluavat odottaa tiettyyn vaiheeseen asti ennen kuin jälkikasvun tulemiselle annetaan lupa. Joissakin pariskunnissa voi kitkaa aiheuttaa se, että toinen puolisoista haluaa vauvan, mutta toinen ei. Toinen saattaa haluta odottaa ja odottaa. Jossain vaiheessa voi tulla se päivä, että odottelu loppuu ja toinenkin osapuoli on asialle valmis. Mutta joskus käy niin, että toinen osapuoli ei lopulta haluakaan jälkikasvua. Tämä voi aiheuttaa paljon erimielisyyksiä ja parisuhde voi ajautua kriisiin ja jopa eroon.

Lapsettomuusklinikan havaintoja: puoliso saattaa viivytellä

Ilta-Sanomien kirjoituksessa on kerrottu, että lapsettomuusklinikalla on viime aikoina havahduttu enenevässä määrin, että puoliso saattaa viivytellä lastenhankintaa ja olla esteenä toisen osapuolen haaveelle omasta lapsesta. Aina kyse ei ole siitä, että viivyttelijät olisivat miehiä vaan myös naisten voi olla vaikea tehdä vanhemmuuteen liittyviä päätöksiä.

Puoliso saattaa viivytellä ja olla este toisen unelmalle lapsesta. Kuva: Unsplash / Adib Hussain

Millaiset syyt voivat johtaa viivyttelyyn?

On monia mahdollisia syitä, jotka voivat johtaa siihen, että pariskunnan toinen osapuoli viivyttelee lastenhankintaa. Ehkä taustalla on juuri se, että ajatelleen, että kaikkien ulkoisten puitteiden tulisi olla mahdollisimman hyvin valmiina. Mutta onko ihminen lopulta milloinkaan täysin tyytyväinen ulkoisiin puitteisiin? Vaikka olisi opinnot suoritettu, vakituinen työpaikka ja oma asunto maksettuna, onko ihminen lopulta silloinkaan valmis? Toki joillekin saattaa tuossa vaiheessa tulla tunne, että nyt on sopiva aika. Mutta mitäs, jos tuossa vaiheessa sitä oloa ei tulekaan? Mitä, jos tulee uusia asioita edellisten lisäksi, jotka on saatava valmiiksi ennen kuin uskaltaa toivottaa jälkikasvun tervetulleeksi?

Pelko

Pelko voi olla yksi syy, joka laittaa ihmisen viivyttelemään. Pelko siitä millaista elämä on, jos perheessä on lapsi. Pelko voi liittyä myös siihen, että on epävarma siitä, osaako hoitaa vauvaa ja leikkiä lapsen kanssa. Pelko siitä, että miten parisuhteen käy, jos ei ollakaan enää kaksin. Jääkö aikaa ja voimia enää hoitaa parisuhdetta vai ottaako lapsi tavallaan toisen puolison paikan. Jääkö toinen puolisoista lopulta ulkopuoliseksi ja ikään kuin kolmanneksi pyöräksi omassa perheessä.

Pelko voi liittyä myös siihen, että mitä jos raskaus menee kesken tai vauva kuolee synnytyksessä. Mitä, jos vauva ei olekaan terve. Mitä, jos jompi kumpi vanhemmista uupuu tai masentuu raskauden aikana tai vauvan synnyttyä. Mitä, jos perheeseen syntyy koliikkivauva, joka ei nuku yhtään öisin vuosikausiin. Mitä, jos… Näitä mahdollisia pelkoja voisi jatkaa loputtomiin.

Toinen osapuoli ei välttämättä halua lasta

Toisinaan puoliso voi olla haluton kertomaan toiselle osapuolelle sitä, että hän ei halua ollenkaan lapsia. Ehkä ajatukset ovat olleet toisenlaiset suhteen alussa ja muuttuneet vuosien kuluessa. Jos näin käy, on asia parasta ottaa puheeksi mahdollisimman nopeasti ja rehellisesti puolison kanssa.

Ilta-Sanomien kirjoituksessa todetaan: “Vaikka vaikeiden tunteiden välttely on inhimillistä, liian pitkään päätöstä vanhemmuudesta ei voi viivyttää”.

Mitä ajatuksia teksti herättää sinussa?

Sinua saattaa kiinnosta myös nämä:

Lapsihaaveiden toteuttaminen ei odota loputtomiin, vaikka yli 44-vuotiaita synnyttäjiäkin on

Onko olemassa oikeaa aikaa hankkia lapsia? On, ja se on tämä!


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.