Näin rauhoitat itkevän vauvan -Oletko jo kokeillut The Happiest Baby -menetelmää?

Näin rauhoitat itkevän vauvan -Oletko jo kokeillut The Happiest Baby -menetelmää?
Kuva: Pixabay / milpek75

Teksti: Mami Mixtuura

Pienen vauvan itku on vanhemmalle monesti sydäntä raastavaa. Onneksi useimmiten parkuminen loppuu lyhyeen, mutta toisinaan se kestää ja kestää eikä mikään tunnu auttavan asiaan. Elina Bothan väitöstutkimuksessa on tutkittu The Happiest Baby -rauhoittelumenetelmän toimivuutta ja todettu se hyväksi keinoksi rauhoittaa itkevä vauva.

Miksi vauva itkee?

On monenlaisia syitä siihen, miksi vauva itkee. Paha mieli saattaa tulla siitä, että perustarpeet ovat jääneet tyydyttämättä. Vaipassa saattaa tuntua ikävän kostealta tai vatsassa kurnia nälkä. Vaipan vaihtamisella ja maidon juottamisella on useimmiten mieli nopeasti rauhoitettu.

Itkuun voi olla myös monia muunlaisia syitä. Esimerkiksi äskettäin aloitettu D-vitamiinilisä saattaa aiheuttaa vatsanpuruja ja ikävää oloa, joka purkautuu itkuna. Vauva saattaa olla allerginen jollekin ja se aiheuttaa huutoa. Vauvalla voi myös olla stressiä ja sekin voi olla itkun syy. Koliikki voi aiheuttaa pitkäkestoista itkua. On siis monia mahdollisia syitä vauvan itkulle.

Vauvan itkun syyt voivat olla monenlaiset. Kuva: Pixabay / TaniaVdB

The Happiest Baby -rauhoittelumenetelmä

Elina Bothan väitöskirjatutkimuksessa on arvioitu The Happiest Baby -rauhoittelumenetelmän toimivuutta. Viiden kohdan menetelmän kehittäjä on lastenlääkäri Harvey Karp. Väitöskirjaan liittyneissä tutkimuksissa kävi ilmi, että menetelmä on helppokäyttöinen ja toimiva keino saada itkuinen vauva rauhoittumaan. Tutkimukseen osallistuneet äidit olivat tyytyväisiä parantuneisiin vauvanhoitovalmiuksiinsa ja suosittelivat myös muille tämän menetelmän käyttämistä.

The Happiest Baby -itkuisen vauvan rauhoittelumenetelmä

Elina Bothan väitöskirjatutkimuksen liitteestä löytyy suomeksi kerrottuna ohjeet The Happiest Baby- menetelmän toteuttamiseen. Menetelmää voi käyttää vauvan rahoitteluun, kun vauva on iältään vähintään kahden viikon vanha. Sitä voi käyttää, kunnes vauva on iältään 3-4 kuukautta. Ennen alla mainittujen kohtien toteuttamista pitää varmistaa, että vauvan perustarpeet on tyydytetty (nälkä, kuiva vaippa, uni, läheisyys ja sopiva lämpö). Menetelmä koostuu viidestä kohdasta, mutta suositeltavaa on aina aloittaa kohdasta numero 1 eli kapaloinnista. Ellei se yksinään riitä, voi ottaa lisäksi mukaan valikoiden muita kohtia. Toisinaan rauhoittuminen voi vaatia kaikkien viiden kohdan tekemisen. Ennen kuin alat toteuttamaan näitä käytännössä, kannattaa katsoa eri kohtiin liittyvät kuvat väitöskirjatutkimuksen liitteestä.

1. Kapalointi

Napakka kapalointi on tärkein keino saada vauva rauhoittumaan ja siksi THB-menetelmässä aloitetaan aina tästä kohdasta. Kapalointi luo vauvalle turvallisen olon ja muistuttaa kohdussa olemista sekä saattaa vaikuttaa positiivisella tavalla nukkumiseen ja nukkumisaikaan. Liian löysiä peittoja eikä tyynyjä vauvan pään ympärillä tule käyttää, että ei ole tukehtumisen vaaraa.

Sopiva kapalointikangas on ohutta kangasta (esim. flanellia) ja kooltaan 1m x 1m. Vauvan käsien tulee olla alhaalla napakasti kapaloituna, mutta polvet ja lantio saavat olla vapaammin. Useimmiten vauva rauhoittuu, kun kapalointi on valmis, vaikka olisikin itkenyt ja vastustellut kapalointivaiheessa.

Jos vauva ei herää yöllä syömään, ei kapalointia tule käyttää. Vauvan lämpötilaa pitää tarkkailla kokeilemalla niskasta. Jos iho tuntuu nihkeältä tai hikiseltä, on vauvalla todennäköisesti liian kuuma. Kapalointi tulee lopettaa viimeistään silloin, kun vauva osaa kääntyä itsekseen selinmakuulta vatsalle.

Napakka kapalointi rauhoittaa vauvan. Kuva: Pixabay / u_jqskahw9

2. Kylkiasento

Aikuinen voi rauhoittaa vauvan laittamalla hänet kylkiasentoon hereillä ollessa. Tämä asento ei sovi vauvan nukkuma-asennoksi. Aikuinen istuu ja pitää käsillään vauvaa kyljellään ja jopa hiukan kallelleen vatsan puolelle. Katso asiaa havainnollistava kuva väitöskirjatutkimuksen liitteestä.

3. Kohinaääni

Kohdun ääniä muistuttava kohinaääni on hyvä tapa rauhoittaa vauvaa. Aikuinen suhisee vauvan korvaan äänekkääsi viisi sekuntia ja toistaa tai jatkaa tarvittaessa. Äänen pitäisi olla riittävän kova, jotta se peittoaa vauvan itkutason. Rauhoittumisen jälkeen suhinaa voi jatkaa hiljemmalla äänellä. “White noise” -hakusanoilla löytyy esimerkiksi sovelluskaupasta ja YouTubesta äänitteitä, joilla saa helposti kohinaääntä.

4. “Värinämäinen” hellä liike

Pidä vauvaa tukevasti sylissä tai itkutilanteessa vauva voi olla myös kylkiasennossa. Muista tukea huolellisesti vauvan niska. Vauvan pää on levossa aikuisen avoimilla kämmenellä. Tarkoituksena on tehdä liikkeitä, jotka muistuttavat kohdun tuttuja oloja. Liikkeiden pitää olla helliä, nopeita, pieniä ja värinämäisiä. Liikeradan tulee olla vain muutamia senttimetrejä. Vauvaa ei pidä ravistella.

5. Imeminen

Imeminen rauhoittaa ja rentouttaa vauvaa. Kohdussa ollessa vauvalla on tapana imeä omia sormia ja käsiään. Tutti rauhoittaa myös, mutta sitä suositellaan tarjottavaksi vauvalle vasta, kun imetys onnistuu hyvin. Yleensä noin kahden viikon iässä.

Oletko kuullut aiemmin The Happiest Baby -menetelmästä? Aiotko testata tätä?

Lue myös:

Vauva itkee tunteja putkeen -Voisiko syynä olla koliikki?

Pienikin vauva voi kokea stressiä -Mitkä asiat voivat aiheuttaa sitä?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.