Suunnitelma Varala – lapsiperheiden pelastus

Suunnitelma Varala – lapsiperheiden pelastus
Kuva: Varala

Kaupallinen yhteistyö: Varala

“Koska ollaan perillä? Mulla ei oo mitään tekemistä. Miksei me ikinä tehdä mitään kivaa?” Kuulostaako tutulta? Ei hätää, ongelmaan on ratkaisu nimeltä Varala.

Idylliset lomahaaveet ja koko perheen yhteiset hetket eivät aina suju suunnitellusti. Vanhemmat haaveilevat koko perheen laatuajasta, mutta stressaantuvat välillä jo pelkästä ajatuksesta lähteä koko porukalla ihmisten ilmoille. Mitä, jos lapsi ei nukukaan päiväunia autossa? Taas kysellään, milloin ollaan perillä, vaikka juurihan vasta startattiin kotipihasta. Teiniä ärsyttää, kun pitää viettää aikaa muun perheen kanssa. Koko perheen reissu voi kuitenkin parhaimmillaan olla tajunnan räjäyttävä, voimaannuttava, mukava ja hauska, kunhan jokaisen reissaajan tarpeet otetaan huomioon. Jos loman suunnittelee pelkästään aikuisten ehdoilla, mennään yleensä pahasti metsään.

Jos perheessä on eri-ikäisiä lapsia, joilla on erilaiset kiinnostuksen kohteet, voi yhteisen mielekkään tekemisen löytäminen olla haastavaa. Tampereen Pyynikillä, Pyhäjärven rannalla sijaitseva Varala on liikunta-alan koulutuskeskus, jossa järjestetään erilaisia kursseja ja leirejä lapsista senioreihin. Varala soveltuu myös mainioksi lomakohteeksi perheille, kun halutaan majoittua lähellä kaupunkia luonnon läheisyydessä ja viettää aktiivista, liikunnallista lomaa. Varalasta löytyy tekemistä myös päiväseltään. Perinteisen leffaillan tai sisätiloissa oleilun sijaan voi lasten kanssa lähteä viettämään päivää Varalan aktiviteettien pariin.

Varalasta voi varata valmiita perheille suunniteltuja lomapaketteja. Osaan lomapaketeista on myös varattavissa vierailu Flowpark-kiipeilypuistossa. Perhepakettiin sisältyvät aamiainen, kuntosalin käyttö, saunavuoro, höntsyvuoro Varalan liikuntatiloissa, SUP-lautojen käyttö sekä 9-väylän frisbeegolf-radan käyttö.  Varalassa  liikkuu useita ryhmiä samanaikaisesta, joten tilat ja välineet ovat käytössä saatavuuden mukaan. Vapaita liikunta- ja saunavuoroja voi tiedustella Varalan vastaanotosta. Varalasta kerrotaan, että perheiden on mahdollista kokeilla esimerkiksi sulkapalloa, lentopalloa, koripalloa sekä temppuilua kamppailusalissa. Mikäli pidempi vierailu Varalassa kiinnostaa, tulevalle kesälle on varattavissa myös perhesporttileirejä. Järjestettyä ohjelmaa ja aktiviteetteja on suunniteltu jokaiselle leiripäivälle.

Varalassa majoitutaan hotellitason huoneissa. Huoneet ovat pääsääntöisesti kahden hengen huoneita, mutta myös väliovellisia perhehuoneita on saatavilla. Tai miltä kuulostaisikaan yö tähtitaivaan alla? Sekin on mahdollista Varalassa, upeassa lasiiglussa, jonne mahtuu kahden aikuisen lisäksi majoittumaan kaksi alle 10-vuotiasta lasta.

Kuva: Varala. Flowpark-seikkailupuisto saa lapset ja nuoret liikkumaan.

Nykyisin lapset viettävät turhan pitkiä aikoja sisällä kännyköiden ja pelikoneiden ääressä, eivätkä liikuntasuositukset toteudu. Lapsia voi olla vaikea houkutella liikkumaan. Varalassa sijaitseva Flowpark-seikkailupuisto on mainio käyntikohde koko perheelle. Puistossa kiipeillään puiden väliin rakennetuilla tehtäväradoilla. Kiipeilyä voi harrastaa vaikka taivaalta hieman vettä ripottelisikin. Raittiissa ilmassa lapset saavat purkaa energiaansa ja keskittyä suorittamaan kiipeilytehtäviä. Flowparkissa on kymmenen rataa, joissa on eri vaikeustasoja. Osa radoista soveltuu pienillekin lapsille, osaan vaaditaan 150 cm:n pituus, hyvää kuntoa ja korkean paikan sietokykyä. Pienemmille lapsille tarkoitetut radat ovat noin metrin korkeudella. Aikuinen voi kulkea lapsen vieressä ohjaten. Hurjapäinen teini-ikäinen uskaltaa jo haastaa itsensä vaativimmilla radoilla. Vaativimmat radat kulkevat 5–14 metrin korkeudessa. Kiipeilypuistovierailuun sisältyy hyvä alkuopastus, jossa käydään läpi puiston säännöt ja turvavaljaiden käyttö. Omaa rauhaa kaipaavan teini-ikäisen voi siis jo huoleti päästää kiipeilemään yksinäänkin.

Suurin osa ihmisistä pitää uimisesta ja vesiurheilusta. Varalassa on oma, yksityinen uimaranta, jonka laiturilta on hyvä pulahtaa uimaan Pyhäjärveen. Kävelyetäisyydeltä löytyvät myös Pyynikin ja Tahmelan hiekkarannat. Kauniina kesäpäivänä on mukava viettää aikaa rannalla, nauttia eväistä ja virkistävästä uinnista. Varalasta voi vuokrata myös suplautoja ja kajakkeja ja meloa ihailemaan Pyhäjärven maisemia. Suppailu onnistuu hyvin uimataitoisten lasten kanssa. Taitojen karttuessa voi meloa lähisaariin ja pakata mukaan vaikkapa piknik-eväät.   

Kuva: Varala. Varalasta voi vuokrata muun muassa SUP-lautoja.

Varalaan voi tulla omalla autolla, pysäköinti on ilmaista. Alueelle pääsee myös bussilla Tampereen keskustasta, joka sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä. Varala on hyvä tukikohta myös Tampere-vierailua ajatellen.  Pyynikin kesäteatteri ja näkötorni munkkikahviloineen sijaitsevat reilun kilometrin päässä. Särkänniemen huvipuistoon on matkaa vain pari kilometriä.

Jos Varalassa pääsee nälkä yllättämään, ravintola Säteessä voi nauttia aamiaista, lounasta ja päivällistä. Lounaalle ja päivälliselle voi tulla ilman ennakkovarausta ostamalla lipun vastaanotosta. Lisäksi Varalan vastaanotossa sijaitsee kahvila Anna, josta voi ostaa kahvia, virvokkeita ja naposteltavaa. Varalan rannalta löytyvät myös nuotiopaikka ja grillikatos, joita on mahdollista varata omaan käyttöön.

Kuva: Varala. Lasten liikuntaleireillä järjestetään monenlaista liikunnallista ohjelmaa eri-ikäisille lapsille ja nuorille.

Varala tuo helpotuksen myös monen perheen kesäohjelmaan. Kesäkuussa moni vanhempi paiskii vielä töitä, mutta lapset ovat jo lomalla. Työssä käyvän vanhemman pitää muistuttaa lasta ulkoilemaan, lämmittämään ruokaa ja jättämään kännykkä välillä rauhaan. Varalassa järjestetään tulevanakin kesänä sporttileirejä, joihin voi tulla yksin tai kavereiden kanssa. Leirejä järjestetään 8–12-vuotiaille ja 13–16-vuotiaille. Leirillä tarjoillaan monenlaista aktiviteettia, ja mahdollisuus on myös osallistua Flowpark-seikkailuun. Lapset voivat tulla leirille joko päiväseltään tai osallistua 4–5 päivää kestävälle leirille. Leirimaksuun sisältyvät yöpymiset hotellihuoneissa, liikunnalliset aktiviteetit sekä ruokailut. Leirillä pääsee harrastamaan muun muassa frisbeegolfia, uintia, palloilulajeja, temppurataa, kaupunkisotaa ja isommat leiriläiset pääsevät muun muassa kokeilemaan kalliolaskeutumista.

Varalan tärkeistä arvoista yksi on yhdessä onnistuminen. Se on hyvä muistaa myös vietettäessä yhteistä aikaa perheen kanssa. Koska perheen yhteinen aika on rajallista, on tärkeää voida nauttia yhteisistä hetkistä. Tämä onnistuu pienellä etukäteissuunnittelulla, mielekkäällä tekemisellä ja oikealla asenteella – yhdessä onnistumme.

Teksti: Nanna

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.