Haaveiletko kotisynnytyksestä? -Ota nämä asiat huomioon!

Haaveiletko kotisynnytyksestä? -Ota nämä asiat huomioon!
Kuva: Pixabay / alfcermed

Teksti: Mami Mixtuura

Suomessa kotisynnytykset ovat melko harvinaisia. Odottajalla on oikeus valita haluamansa synnytyspaikka, mutta virallisesti kotona synnyttämistä ei kuitenkaan suositella. On tiettyjä kriteereitä, jotka kotisynnyttäjän tulisi täyttää. Sen lisäksi synnytyspaikan on oltava tarpeeksi lähellä sairaalaa, jotta sinne päästään tarvittaessa nopeasti.

Osa ihmisistä haaveilee synnyttämisestä omassa kodissa. Osa taas ei sitä missään tapauksessa halua, mutta toisinaan vauva päättääkin tulla vauhdilla maailmaan eikä sairaalaan asti aina ehditä. Tällöin pienokainen voi syntyä suunnittelematta kotiin tai matkalla sairaalaan.

Jos kotisynnytys on haaveissa, kannattaa asia ottaa neuvolassa puheeksi. Etukäteen tehdään monenlaisia valmisteluja ja suunnitelmia, jotta kaikki sujuu hyvin h-hetkellä. Kaikissa synnytyksissä on yllättävien tilanteiden mahdollisuus ja sama pätee kotisynnytyksiin. Tämän vuoksi valitun synnytyspaikan on hyvä olla riittävän lähellä sairaalaa, jotta tarvittaessa sinne päästään nopeasti.

Synnytyspaikan valinta

Raskauden aikana neuvolakäynneillä aletaan jo melko aikaisessa vaiheessa tiedustelemaan, että missä paikassa odottaja toivoo synnyttävänsä. Jos siis asustelee sellaisessa paikassa, että lähistöllä on useita mahdollisia synnytyspaikkoja. Synnytyspaikaksi on oikeus valita myös koti, selviää Kotisynnytys Suomessa -oppaasta, mutta kotona synnyttämistä ei virallisesti suositella.

Kotisynnytykset ovat harvinaisia

Ei ole kovin montaa vuosikymmentä, kun kotona synnyttäminen oli ihan tavallista. Vau.fi-sivuston kirjoituksessa kerrotaan, että kotisynnytykset ovat Suomessa nykyään harvinaisia, vaikka ne ovat olleet lisääntymään päin. Vuonna 2018 kotisynnytyksiä kaikista synnytyksistä oli 0,14 % (69 kappaletta).

Kuka voi synnyttää kotona?

Kotona synnyttäminen on turvallisinta silloin, kun odottajan raskaus on sujunut hyvin ja hän on perusterve uudelleensynnyttäjä, todetaan Vau.fi-sivuston tekstissä. Kuka tahansa voi lain puitteissa synnyttää kotona, koska jokaisella on oikeus valita haluamansa synnytyspaikka. Tietyt kriteerit on kuitenkin hyvä täyttää, jos haluaa synnyttää kotona. Synnytyspaikan tulee sijaita riittävän lähellä sairaalaa, jotta sinne päästään tarvittaessa siirtymään nopeasti. Myös kotisynnytyksessä avustavan kätilön tulee täyttää tietynlaiset kriteerit.

Kotisynnytykset ovat Suomessa melko harvinaisia. Kuva: Unsplash / Rebekah Vos

Kotisynnytysten turvallisuus

MTV Uutisten kirjoituksessa kotisynnytyksiä hoitava kätilö Johanna Honkanen kertoo, että kotisynnytys sopii sellaisille synnyttäjille, jotka haluavat ottaa vastuuta synnytyksestä ja ovat koitokseen hyvin valmistautuneita. Hän kertoo, että tutkimusten mukaan kotisynnytys on turvallinen, kun kyseessä on matalan riskin synnyttäjä. Synnytyksiin kuitenkin liittyy aina paljon ennakoimattomuutta ja tilanteet voivat muuttua nopeasti, toteaa HUS:n apulaisylilääkäri Veli-Matti Ulander MTV Uutisten tekstissä.

Avustavan kätilön rooli ja palkkio

Kotisynnytys Suomessa -oppaasta selviää, että kotona synnyttämiseen osallistuvalle kätilölle maksetaan palkkio, joka on suunnilleen 700-3000 euroa ja sisältää yhden tai kahden kätilön palkkion. Hinnassa on huomioitu ennen synnytystä olleet käynnit ja sen jälkeen sekä jatkuva tavoitettavissa olo päivystysaikana. Kotikätilö sitoutuu saapumaan paikalle synnytykseen koska tahansa ja olemaan läsnä synnytyksen loppuun asti.

Kotona synnyttävälle suositeltavat kriteerit

Kotisynnytyksestä haaveilevan kannattaa huomioida, että on tiettyjä kriteerejä, jotka on hyvä täyttyä. Näistä on kerrottu Vau.fi-sivuston tekstissä. Jos alla olevat kohdat eivät toteudu, kotisynnytys ei ole suositeltava. Asiasta voi kuitenkin keskustella kotikätilön kanssa, koska he voivat harkinnan mukaan tehdä poikkeuksia.

-Synnyttäjä on perusterve uudelleensynnyttäjä

-Yksisiköinen raskaus

-Raskaus on sujunut hyvin

-Sikiö ei ole perätilassa

-Odottaja ei ole streptokokkiantigeeni B-positiivinen

-Ei ole aiempia keisarileikkauksia tai imukuppisynnytyksiä

-Synnytyksen pitää toteutua täysiaikaisena, mutta ei saa olla yliaikainen (raskausviikot 38+0 – 41+6)

Kivunlievitys kotisynnytyksessä

Kotisynnytyksessä ei voi saada lääkkeellistä apua kipuun, mutta kaikilla muilla mahdollisilla keinoilla sitä voi yrittää helpottaa, kerrotaan Vau.fi-sivuston tekstissä. Apua voivat tuoda esimerkiksi TENS-laite, vesi, rentoutumisharjoitukset, aquarakkulat, hieronta ja akupunktio.

Lue myös:

Luomusynnytys -Voimaannuttava vai järisyttävän kipeä kokemus?

Synnyttämään luottavaisin mielin: näin valmistaudut positiiviseen synnytykseen 


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.