Muutto ensimmäiseen omaan kotiin

Muutto ensimmäiseen omaan kotiin
Kuva: Netrauta. Taulu Artgeist Map of Europe.

Kaupallinen yhteistyö: Netrauta

Muutto ensimmäiseen omaan kotiin on iso askel nuorelle monella tavalla. Nuoren pitää ottaa vastuu omasta elämästään, taloudestaan ja esimerkiksi kotitöistä. Kun lapsuudenkodissa on voinut usein turvautua vanhempien apuun, nyt nuoren pitää selviytyä itse perusarjesta.

Mitä asioita pitää hoitaa, kun muuttaa omaan kotiin?

Kun sopiva koti on löydetty ja vuokrasopimus tehty, pitää hoitaa vielä monta asiaa ennen kuin muuttolaatikot voi kantaa uuteen kotiin. Muuttoilmoitus pitää tehdä Postin sekä Digi- ja väestöviraston lisäksi myös huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle. Lisäksi on muistettava tehdä sähkösopimus ja hoitaa vakuutusasiat ja nettiyhteys kuntoon. Kelalta kannattaa selvittää, onko oikeutettu Kelan tukiin. Myös taloyhtiön järjestyssääntöihin kannattaa tutustua. Vuokra-asuntoon muuttaessa on hyvä tarkistaa asunnon kunto muuton yhteydessä. Näin mahdolliset viat tai puutteet tulevat heti huomioiduiksi, eikä vuokralainen joudu ottamaan vastuuta edellisen vuokralaisen asuntoon mahdollisesti tekemistä jäljistä.

Kuva: Netrauta. Verhot eivät ole hankintalistalla ensimmäisenä, mutta ne tuovat asuntoon kodikkuutta ja viihtyisyyttä. Verho Vallila Vallgård.

Mitä omaan kotiin tarvitsee hankkia?

Uuteen kotiin ei alkuvaiheessa tarvita kovinkaan paljon tavaroita. Monella nuorella budjetti on varsin tiukka. Osan tavaroista voi hankkia kierrätettynä, lainata tuttavilta tai ostaa esimerkiksi kirpputoreilta. Myös tupaantuliaislahjaksi tai valmistujaislahjaksi voi toivoa uudessa kodissa tarvittavia tavaroita, kuten astiastoja, liinavaatteita tai vaikkapa työkaluja. Netraudan monipuolisesta valikoimasta löytyy uuteen kotiin tarvikkeita laidasta laitaan saman katon alta.

Omaan kotiin muuttavan ei välttämättä tarvitse ostaa isompia kodinkoneita asuntoon, jolloin rahaa säästyy. Taloyhtiöissä on usein pyykkitupa, jossa voi pestä pyykkiä. Yhden henkilön taloudessa tulee yleensä varsin vähän tiskiä, jolloin riittää, että hankkii käsintiskaukseen tarvittavat välineet. Sen sijaan esimerkiksi siivousvälineet ja pyykinpesuaine kuuluvat välttämättömiin hankintoihin.

Huonekaluista tärkeimmät hankinnat ovat pöytä ja tuoli. Pöydän ääressä voi ruokailun lisäksi tehdä esimerkiksi koulutehtäviä. Myös sohva on usein hyvä ostos. Sänky ei aluksi ole välttämätön, kunhan hankkii hyvän patjan sekä vuode- ja liinavaatteet. Myös pyyhkeet täytyy lisätä ostoslistalle.

Kuva: Netrauta. Fine Pricen ruokailuryhmän ääressä voi viettää aikaa, mutta myös työskennellä.
Kuva: Netrauta. Fine Pricen vuodesohva on monipuolinen valinta niin vieraiden majoittamiseen kuin istumiseenkin.

Ostoslista omaan kotiin

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Netrautaliinavaattet-600x407.jpg
Kuva: Netrauta. Sänky ei ole pakollinen hankinta, jos patja ja vuodevaatteet ovat hyvät. Familon-lakanat takaavat maittavat yöunet.
Kuva: Netrauta. Kylpyhuoneeseen tarvitaan esimerkiksi pyyhkeitä. Pyyhkeitä ja liinavaatteita on hyvä olla vähintään kahdet, jolloin toiset ovat käytössä ja toiset pesussa tai kaapissa odottamassa.

Mitä työkaluja omaan kotiin muuttava tarvitsee?

Useimmiten riittää, että työkalupakista löytyy perustyökalut. Jos haluaa kiinnittää esimerkiksi tauluja tai peilejä seinille, tarvitaan koukkuja, nauloja ja vasara. Mikäli ostaa koottavia huonekaluja, tarvitaan usein ruuvimeisseliä. Ruuvimeisseli on hyvä olla varustettu sekä tasa- että ristipäällä. Rullamittaa tarvitaan monesti mittaamiseen. Vatupassista on usein apua, jotta esimerkiksi taulun saa ripustettua seinälle suoraan. Myös pihdeille ja jakoavaimelle saattaa olla käyttöä. Mikäli joutuu kiinnittämään lamppuja, on hyvä hankkia taloustikkaat. Isompia työkaluja kannattaa lainata tuttavilta. Myös osalla taloyhtiöistä on lainattavia työkaluja.

Kuva: Netrauta. ProMasterin työkalusarja sisältää paljon työkaluja kodin pieniin korjaustöihin ja nikkarointeihin.

Saako omassa kodissa asentaa itse kattolampun, pyykkikoneen tai astianpesukoneen?

Taloyhtiöissä on yleensä kiinteistöhuolto apuna monessa asiassa, mutta tietyt asiat pitää tehdä itse tai teettää työ ammattilaisella. Esimerkiksi kattovalaisimen voi asentaa itse, kunhan tietää, mitä tekee. Muut sähkötyöt ovat ammattilaisen vastuulla. Pesukoneen ja tiskikoneen saa asentaa itsekin, kunhan osaa asiansa. On kuitenkin muistettava, että jos asennus on tehty väärin ja sattuu esimerkiksi vesivahinko, edessä voi olla iso lasku. Joskus myös taloyhtiö voi vaatia, että pesukoneen asentaa ammattilainen.

Mitä vuokra-asunnossa voi tehdä? Tarvitaanko esimerkiksi pintaremonttiin lupa?

Vuokra-asunnossa vuokralainen ei voi tehdä minkäänlaisia muutos- tai korjaustöitä sopimatta asiasta ensin vuokranantajan kanssa. Tämä koskee esimerkiksi maalausta, tapetointia ja kiinteiden kalusteiden vaihtoa. Vaikka vuokralainen kustantaisi itse pintaremontoinnista aiheutuneet kulut, pitää hänen silti pyytää lupa vuokranantajalta. Lupa on syytä pyytää kirjallisesti. Vuokranantajan kanssa pitää sopia työnjaosta eli kuka tekee ja kuka maksaa.

Kuva: Netrauta. Tapetointiinkin tarvitaan vuokranantajan lupa. Tapetti Tapetit.fi Perspectives

Saako vuokralainen kiinnittää taulun seinälle ilman vuokranantajan lupaa?

Vuokralaisen on hoidettava huoneisto hyvin. Tämä tarkoittaa asunnon säännöllistä siivousta ja kunnossapitoa. Jos huomaa esimerkiksi vuotavan hanan, siitä pitää ilmoittaa kiinteistöhuollolle. Jos vuokralainen aiheuttaa tahallisesti tai laiminlyönnillään vahinkoa huoneistolle, hänen tulee korvata tämä vuokranantajalle. Tavanomaista kulumista vuokralaisen ei tarvitse korvata. Esimerkiksi pienet naarmut lattiassa, taulujen kiinnittämisestä seinille jääneet jäljet ja huonekaluista jääneet varjostumat lattialla ja seinillä lasketaan tavanomaiseksi kulumiseksi. Vuokralainen voi siis ripustaa seinille tauluja ja peilejä, ellei sitä ole erikseen kielletty. Sen sijaan esimerkiksi isojen reikien poraamiseen porakoneella tarvitaan vuokranantajan lupa.

Kuva: Netrauta. Taulujen ripustaminen seinälle on yleensä sallittua ja lasketaan huoneiston normaaliksi kulumiseksi. Taulu Artgeist Choose Happiness.

Teksti: Nanna

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.