Kukat käyttöön: 5 hauskaa kevätpuuhaa lasten kanssa

girl holding bouquet of flowers
Kuva: Tara Evans

Joko bongasit ensimmäisen leskenlehden, valkovuokon tai rentukan? Kukkia voi ihastella luonnossa, mutta niitä voi myös hyödyntää erilaisiin askarteluihin ja aktiviteetteihin lasten kanssa. Tässä artikkelissa esittelemme 5 hauskaa ideaa, joihin kukkia voi käyttää. 

Lenkkarit jalkaa ja pihalle! Ennen kuin voit aloittaa, on ensin kerättävä kimppu kukkia. Ei muuta kun eväät mukaan ja metsään! Lasten kanssa jokainen aktiviteetti ja leikki on mahdollisuus oppia uutta ja kukat eivät ole poikkeus. Nimetkää yhdessä kukan eri osat. Miettikää, mihin kukka tarvitsee juuria. Miksi kukka nuupahtaa nopeasti poimimisen jälkeen? Tuoksutelkaa, koskettakaa ja tutkikaa kukkia rauhassa. 

Jos kukkia ei vielä löydy luonnosta, voi näihin aktiviteetteihin käyttää vallan hyvin myös kukkakaupasta ostettuja kukkia, jotka muuten päätyisivät kompostiin parhaat päivänsä nähtyään.

Seuraavat aktiviteetit ovat hyvin simppeleitä ja niitä voi hyvin kokeilla jo taaperoikäisen lapsen kanssa. Kaikki aktiviteetit harjoittavat lapsen hienomotorisia taitoja, pinsettiotetta, sekä keskittymiskykyä. 

Pakastetut kukat 

Tähän aktiviteettiin käy parhaiten kaikista pienimmät kukat tai kukkien nuput. Kukkien lisäksi tarvitsette jääpalamuotin ja pienen vesikannun, jota lapsi jaksaa nostaa ja käsitellä. Anna lapsen täyttää jääpalamuotit kukilla ja täyttää ne lopuksi vedellä. Laittakaa jääpalamuotti pakastimeen. 

purple petaled flowers on person's hand
Kuva: Roberta Sorge.

Jääpalat ovat valmiita käytettäväksi seuraavana päivänä. Irrottakaa jääpalat ja laittakaa ne syvälle lautaselle. Nyt on aika leikkiä! Anna lapsellesi pipetti tai lääkeruisku, sekä kulho, jossa on lämmintä vettä. Anna lapsen sulattaa jääpalat pipetin avulla. Helppoa ja hauskaa!

Prässätyt kukat 

Kukapa ei olisi joskus kuivattanut kukkia kirjan välissä? Valitkaa mieleisenne kukat ja astelkaa ne kahden leivinpaperin väliin. Asettakaa leivinpaperi varovasti painavan kirjan alle. Tämä aktiviteetti vaatii kärsivällisyyttä, sillä kukat ovat valmiita käytettäväksi 3-4 vuorokauden kuluttua. 

white daisy flowers illustration
Kuva: Cary Bates. Prässättyjä kukkia voi käyttää askarteluun.

Irrottakaa kukat varovasti leivinpaperista ja käyttäkää askarteluun mielenne mukaan. Kukat voi liimata korttipohjalle, niitä voi käyttää kukkakollaasiin tai niistä voi askarrella upean kirjanmerkin vaikka äitienpäivälahjaksi.  

Kukkamaalaus

Tähän aktiviteettiin soveltuvat parhaiten kukat, joissa on tiiviit ja runsaat terälehdet. Kevään ensimmäisistä kukista leskenlehti sopii kukkamaalaukseen mainiosti.

woman holding purple flower
Kuva: Annie Spratt

Kastelkaa kukka varovasti sormivärissä ja tehkää paperille painokuvioita kukan avulla. Kokeilkaa kuinka erilaisia kuvioita erilaisilla kukilla saa aikaan. Myös kukkien lehdet sopivat tähän tarkoitukseen hyvin.

Kukkakeitto

Tätä aktiviteettia varten tarvitset suuren kulhon ja tilan, jossa lapsi voi rauhassa läträtä vedellä. Täytä kulho vedellä ja kukilla. Anna lapselle siivilä, kuppeja, lusikoita, kippoja ja vispilöitä ja päästäkää mielikuvitus valloilleen. Anna lapsen sotkea, kastella, kokeilla, vatkata ja siivilöidä. Lapsi voi myös kaataa kukkasoppaa pieneen kulhoon nukelle tai tarjoilla sitä vaikka sinulle! 

Kukkakollaasi

Tämä hauska ja näyttävä aktiviteetti vaatii vain vähän valmisteluja ja se on takuuvarma hitti. Kukkien lisäksi tarvitset kontaktimuovia ja kartonkia. Leikkaa kartongista haluamasi kokoiset raamit ja liimaa ne kontaktimuoviin. Asettele kontaktimuovi pöydälle tarrapuoli ylöspäin ja anna lapsen liimata muoviin kukkia kollaasiksi. Painossa kuivatetut kukat sopivat tähän aktiviteettiin mainiosti.

Jos haluat laittaa tämän upean taideteoksen esille, voit liimata kukkien päälle toisen palan kontaktimuovia tarrapuoli alaspäin, jolloin kukat jäävät kahden muovin väliin suojaan, eikä tarrapinnalle tartu pölyä ja hiuksia. 

Oletko sinä hyödyntänyt kukkia askartelussa?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.