Onko sinullakin lempilapsi? -Asiaa hävetään, mutta se on yllättävän yleistä!

Onko sinullakin lempilapsi? -Asiaa hävetään, mutta se on yllättävän yleistä!
Kuva: Unsplash / Jose Ibarra

On yllättävän yleistä, että yhdestä lapsesta kehkeytyy vanhemmalle lempilapsi. Tätä asiaa ei kovin helposti myönnetä muille ja se pidetäänkin mieluummin omana tietona. Tilanne saattaa olla hankala perheen lapsille, jos he eivät koe tulevansa kohdelluksi tasapuolisesti. Mitä vanhempien tulisi ottaa huomioon, jos he kokevat jonkun lempilapsekseen?

Perheet ovat erilaisia ja ainutlaatuisia. Yhden lapsen perheissä tulee ainokaisesta automaattisesti vanhemman/vanhempien lempilapsi. Tällöin ei asiaa tarvitse hävetä ja piilotella muilta ihmisiltä. Mutta mitäs sitten niissä perheissä, joissa on kaksi tai useampia lapsia? Onko mahdollista, että joku lapsista nousee vanhempien suosikiksi? Pitäisikö nämä ajatukset suosikkilapsesta unohtaa ja yrittää vain ajatella hammasta purren, että lempilasta ei ole ja kaikki ovat samalla viivalla?

Suurimmalla osalla vanhemmista on lempilapsi

Iltalehden kirjoituksesta selviää, että moni vanhempi pitää jotain lastaan lempilapsena, vaikka eivät haluaisi sitä myöntää. Vanhemmalle muodostuu tällaiseen lapseen läheisempi suhde ja lapsi saattaa tuntua monin tavoin helpommalta kuin muut lapset. Kirjoituksesta käy ilmi, että jopa 74 %:lla äideistä ja 70 %:lla isistä pitää tiettyä lasta suosikkina. Tutkimusten perusteella useimmiten kuopus saa tämän osan ja esikoinen harvemmin.

Lempilapsi pidetään mieluiten salaisuutena

On tyypillistä, että vanhemmat eivät halua kuuluttaa kaikille, että heillä on lempilapsi, todetaan Iltalehden tekstissä. He saattavat kokea asiasta häpeää ja jopa kieltävät sen, vaikka se olisikin totta. Lohdullista on se, että yleensä kaikkia lapsia rakastetaan yhtä paljon, vaikka joku olisikin vanhemmalle mieluisin lapsi.

Miksi joku lapsi nousee suosikiksi?

Tietynlaiset asiat voivat vaikuttaa siihen, että joku lapsista nousee vanhemman suosikiksi. Ylen Uutisten kirjoituksessa nostetaan esiin se, että tietynlaiset henkilökemiat toimivat keskenään paremmin kuin toiset. Yleensä vanhemmat eivät tietoisesti suosi ketään lasta, vaan se tapahtuu tiedostamattomasti sen enempää asiaa miettimättä. Lempilapsen luonteenpiirteet voivat olla samantyylisiä kuin vanhemman tai toisinaan ihan päinvastaisia.

Lempilapsi otetaan mieluusti mukaan kaikkialle. Kuva: Unsplash / Gabby Orcutt

Suosikkilapsen osa

Voisi kuvitella, että lempilapsen osa on hyvä. Mutta tämä ei välttämättä pidä paikkaansa. Jos vanhemmat kovin avoimesti tuovat esiin suosikkinsa perheen keskuudessa, voi sillä olla monenlaisia seurauksia. Perheen muut lapset voivat kokea alemmuuden- ja riittämättömyyden tunteita. Vanhemmat saattavat helpommin ottaa lempilastaan mukaan viettämään esimerkiksi kahdenkeskistä aikaa kanssaan. Onhan se helpompi ottaa mukaan helppo ja hyvin käyttäytyvä lapsi, kuin sellainen, jonka kanssa voi tulla hankaluuksia. Joskus suosikkilapsi koetaan jollain tavalla helpommaksi kuin sisaruksensa.

Suosikkilapsi voi kärsiä osastaan

Ylen Uutisten kirjoituksessa todetaan, että myös vanhemman lempilapsena oleminen ei ole aina helppoa. Lasten asettelu erilaisiin asemiin voi vaikuttaa suuresti sisarusten välisiin suhteisiin vielä pitkänkin ajan jälkeen.

Vanhempien epätasapuolinen lasten kohtelu voi vaikuttaa suuresti sisarusten välisiin suhteisiin. Kuva: Unsplash / Annie Spratt

Kaikkia lapsia tulisi kohdella tasapuolisesti

Vaikka vanhempi kokisi jonkun lapsen suosikikseen, on tärkeää kohdella kaikkia lapsia tasapuolisesti, todetaan Ylen Uutisten tekstissä. MTV Uutisten kirjoituksessa todetaan, että kaikkia perheen lapsia tulee kohdella reilusti, mutta tämä ei tarkoita sitä, että kaikkia pitäisi aina kohdella samalla tavalla. Tämä johtuu siitä, että kaikki ihmiset ovat yksilöitä ja heillä on erilaiset luonteet ja tarpeet. On olennaisen tärkeää oppia tuntemaan jokainen lapsi ja kohdella jälkikasvua tasapuolisesti ottaen jokaisen yksilölliset tarpeet huomioon.

Mitä ajatuksia teksti herättää sinussa? Onko sinullakin lempilapsi?

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *