7 tapaa, joilla vauva osoittaa sinulle rakkautta

mom and child photo
Kuva: Ana Tablas

Vauvat sanovat ensimmäisen sanansa vuoden tienoilla, mutta yksilölliset erot ovat suuret. Vaikka vauva ei voisikaan vielä kertoa rakastavansa sinua, hän ilmaisee kiintymystään ja rakkauttaan monin eri tavoin. Bebés y más-sivustolle on listattu tapoja, joilla vauvat osoittavat rakkautta-ja jotka saavat sinut pakahtumaan rakkaudesta.

1. Katse

Syntyessään näkö on vauvan aisteista vähiten kehittynyt. Vähitellen näköaisti paranee ja vauva pystyy kiinnittämään enemmän huomiota ympäristössään tapahtuviin asioihin. Kun juttelet ja laulat vauvallesi, hän katsoo sinua silmiin ja aistii rakkautesi katseestasi ja äänestäsi. Vauva tapittaa sinua hurmaantuneena ja seuraa sinua katsellaan, joka ei voi kertoa mistään muusta, kuin rakkaudesta.

baby in white and black stripe onesie lying on red and white textile
Kuva:Egidijus Bielskis. Vauvan katse on täynnä rakkautta.

2. Hymy

Vauva alkaa vastata vanhempiensa hymyyn ja ääneen hymyllään keskimäärin 4-6 viikon ikäisenä. Vähitellen arka hymy muuttuu riemunkiljahduksiksi, joita lapsi lahjoittaa sinulle joka kerta, kun ilmestyt hänen näkökentäänsä.

baby lying on fabric cloth
Kuva: Filip Mroz

3. Jokeltelu

Parin kuukauden ikäinen vauva alkaa vähitellen kokeilla ääntänsä. Ensin vauva päästelee kurkkuääniä, jotka vähitellen muuttuvat jokelteluksi. Vauva toistelee erilaisia äänteitä, pärisyttää huuliaan ja kiljahtelee. Vaikka vauva ei vielä muodosta selkeitä sanoja, hän kommunikoi kanssasi. Vastaa vauvan ääntelyyn ja katso häntä silmiin, kun juttelet hänelle!

mom and child photo
Kuva: Ana Tablas

3.Syliin!

Vaikka vauva ei vielä puhukaan, hän kommunikoi elekielellä ympäristönsä kanssa. Ennen kun vauva oppii pyytämään päästä syliin, hän oppii ojentamaan kätensä näyttäen, mitä hän haluaa. Tutussa sylissä vauva tuntee olonsa turvalliseksi.

4.Turvapaikka

Kun vauva oppii liikkumaan, hänelle aukeaa kokonaan uusi maailma. Vauvaa ei voikaan enää jättää yksin viltille makoilemaan, vaan vanhempien on seurattava vauvan leikkejä ja tutkimusmatkoja entistä tarkemmin. 

girl crawling on white floor while smiling
Kuva:yuri tasso. Vauva liikkuu perässäsi ja etsii sinusta turvaa.

Kun vauva oppii liikkumaan, hän myös oppii etsimään vanhempiaan, kun tuntee olonsa turvattomaksi. Pian huomaat, että kun vauva säikähtää tai on surullinen, hän konttaa tai liikkuu omalla tyylillään nopeasti etsimään turvaa sinusta. 

5. Hellyydenosoitukset 

Varsinkin rintaa tai pulloa syödessä vauvan pehmoiset sormet (ja varpaat) hakeutuvat silittämään vanhemman poskea. Ihokontakti on vauvalle elintärkeää ja vanhemman helliminen suloinen tapa osoittaa kiintymystä.

smiling woman carrying baby

6. Kuolapusut

Onko mitään yhtä suloista kuin vauvan kuolapusut? Vauva lähestyy kasvojasi suu auki ja söisi sinut pusuillansa, jos se olisi mahdollista. Tutkimus paljastaa, että vauvat yhdistävät aktiviteetit joihin liittyy sylkeä läheiseen ihmissuhteeseen. Tällaisia aktiviteetteja on suutelun lisäksi esimerkiksi samalla ruokailuvälineellä syöminen tai aterian jakaminen.

Lapset oppivat ymmärtämään sosiaalisia suhteita tarkkailemalla ympäröivää maailmaa. Jo pieni lapsi ymmärtää, että suutelevien ihmisten välillä on läheinen suhde. Seuraavan kerran, kun vauvasi yrittää syödä nenäsi tai antaa sinulle hurmaavia märkiä suukkoja, voit olla varma siitä, että hän osoittaa suukoillaan rakkautta.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.