Nämä lapsuuden ”pakot” muistan edelleen -kotoa ja koulusta!

Kuva: Unsplash / Zahra Amiri

Teksti: Mami Mixtuura

Moni ihminen muistaa lapsuudestaan asioita, joita oli pakotettu tekemään. Tällaisia juttuja oli kotona ja myös koulussa. Millaisia muistoja sinulla on? Lue eteenpäin ja mieti kuulostavatko alla olevat asiat tutuilta? Onko nykyajan lapsilla samanlaisia pakkoja?

Lapsen elämää värittää aikuisten laatimat säännöt ja asiat, joita on pakko tehdä. Jokainen lienee kuullut sen, että rajojen asettaminen on rakkauden osoittamista. Lapsesta ei todellakaan aina tunnu siltä, että vanhempi rakastaa, kun sanelee lapsen mielestä ehkä tyhmiäkin sääntöjä. Monesti tuntuu epäreilulta se, että aikuiset saavat tehdä joitakin asioita, jotka ovat lapselta kielletty. Ja sitten taas lasten täytyy tehdä joitakin asioita, joita aikuisten ei tarvitse.

Mitä sinä muistat lapsuudestasi? Oliko tiettyjä asioita pakko tehdä, vaikka ei olisi halunnut? Alla on kerrottu pakkoja, jotka ovat varmasti tuttuja monen lapsuudesta. Osa näistä on kerrottu Ilta-Sanomien tekstissä.

Mieleen jääneitä lapsuuden ”pakkoja”

Koti

1. Nukkumaanmenoaika

Vanhempien asettama nukkumaanmenoaika tuntuu lapsista monesti todella epäreilulta. Miksi sängyssä pitää olla viimeistään kello 21 jopa lomalla?! Miksi ei vaan saisi valvoa niin kauan kuin jaksaa ja mennä sitten nukkumaan, kun ei enää jaksa valvoa? Mikä olisikaan upeampaa, kuin valvoa läpi yön ja kömpiä lämpöisen peiton alle vasta auringon noustessa?

2. Kyläpaikat

Monet muistavat lapsuudesta kyläilyt omien vanhempien ystävien luona. Pahinta oli, jos perheessä ei ollut lainkaan lapsia vaan pelkät vanhemmat. Silloin joutui tuntitolkulla kuuntelemaan aikuisten juttelua, josta ei mitään ymmärtänyt. Käkikello kukkui liian monta kertaa tuona loputtoman pitkältä tuntuneena aikana. Aika kului, mutta aikuiset vaan istuivat ja istuivat. Kaikissa kyläpaikoissa ei ollut edes televisiota, jota katselemalla aika olisi kulunut edes vähän nopeammin.

Koulu

3. Esiintyminen koulun juhlissa

Moni muistaa lapsuudestaan lukuisat koulun juhlat, joihin järjestettiin monenlaisia esityksiä. Ja näitä juhlia oli jokaisena mahdollisena juhlapäivänä. Milloin tanssahdeltiin hiiripuvuissa ja milloin lausuttiin runoja mikrofoniin. Joskus koko luokka esitti yhteisesityksenä hartaasti harjoitellun nokkahuilukappaleen, joka kuulosti varmasti fantastiselta ja sulosointuiselta kuulijoiden korvissa. Kuka olikaan se ”onnekas”, joka sai tällä kerralla esittää yksinlaulun suurelle yleisölle?

Koulun juhlissa esiintyminen oli jännittävää puuhaa. Kuva: Pixabay / tookapic

4. Yksinlaulupakko musiikkitunnilla

Kuinka moni muistaa sen hetken, kun jokaisen pienen oppilaan piti vuorollaan avata suunsa ja laulaa lirauttaa valitsemansa kappaleen luokassa kaikkien kuullen? Tämä, jos mikä sai aikaan suoranaista pelkoa niissä, jotka eivät loistaneet kirkkaimpina tähtinä laulutaidoillaan. Pikkuinen koululainen sai ehkä juuri ja juuri suunsa auki ja ehkä pientä piiperrystä aikaisesti. Eikä siitä välttämättä kukaan muu mitään kuullut ja tuskin kukaan edes tiesi, että kenen lauluvuoro oli. Vieläkö nykyään kouluissa on pakko esittää yksinlaulua kaikkien kuullen?

5. Ruokien syömispakko

Lapsuudesta on mieleen jäänyt se, että koulussa oli pakko syödä lautanen tyhjäksi. Ruokahuoneessa istuttiin niin kauan, että kaikki ruoka oli syöty. Ei siinä auttanut sanoa, että ei tykkää kyseistä ruoasta. Ei riittänyt, että maistoi vaan kaikki oli syötävä. Toisinaan, kun opettaja poistui hetkeksi toiseen huoneeseen jäljellä olevat ruokailijat yrittivät hävittää ruokiaan pois lautaselta mitä kekseliäimmin tavoin. Etenkin tyhjentyneet maitopurkit olivat mitä oivallisimpia ruokien piilotuspaikkoja. Tosin aina ei piilotusyritykset menneet ihan suunnitelmien mukaan ja opettaja ilmestyikin yllättäen paikalle huonolla hetkellä…

6. Hiihtopakko

Hiihtäminen on nykyään kivaa, mutta koululaisena se ei aina tuntunut mukavalta. Miltä kuulostaa joka vuosi pakkohiihdot keväisellä rapapellolla?! Kouluun ei todellakaan kannattanut ostaa uusimpia ja kalleimpia suksisettejä, koska pohjat oli naarmuilla viimeistään kauden lopulla.

Aina ei ollut näin hyvät olosuhteet koulun hiihtotunneilla. Kuva: Unshplash / J G D

7. Liikuntatuntien jälkeen pakkosuihku

Liikuntatunnit olivat kivoja, mutta niiden jälkeiset pakkosuihkut eivät. Jokaisen oli suihkuun mentävä ja opettaja katsoi silmä kovana, että iho oli kasteltu ennen kuin sai alkaa pukeutumaan. Tämä ei ollut kovin kivaa etenkään silloin, kun murrosikä oli aluillaan joillakin oppilailla.

Mitä pakkoja sinä muistat lapsuudestasi?

Lue myös:

Kasarin ja ysärin lasten lempiherkkuja – muistatko näitä?

Lapsuuden 30 tuoksumuistoa -Muistatko ja tunnetko tuoksut nenässäsi?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)