Unelmien lastenhuoneen sisustaminen onnistuu näillä vinkeillä

Unelmien lastenhuoneen sisustaminen onnistuu näillä vinkeillä
Kuva: Netrauta. Dimex Sheep -kuvatapetti.

Kaupallinen yhteistyö: Netrauta

Unelmien lastenhuone saa olla juuri käyttäjänsä näköinen. Toki on hyvä ottaa tietyt seikat huomioon, jotta huoneen sisustusta ei tarvitse uusia kokonaan heti, kun lapsi kasvaa tai sisustusmieltymykset muuttuvat.

Aikuinen miettii lastenhuonetta sisustaessaan usein käytännöllisyyttä, kuten järkeviä säilytysratkaisuja ja huoneen siistinä pitämistä. Lapsi taas kiinnittää huomiota esimerkiksi väreihin tai siihen, miten hän saa kätevästi otettua lelut ja tavarat hyllystä. Lastenhuoneeseen kannattaa valita materiaaleja, jotka kestävät kulumista ja jotka on helppo puhdistaa. Lapsen kasvaessa huoneen toiminnot ja sisustusmieltymykset usein muuttuvat. Pienilläkin muutoksilla huoneen ilmettä pystyy kuitenkin uudistamaan varsin vaivattomasti ja edullisesti. Netraudan valikoimasta löytyy paljon ideoita unelmien lastenhuoneen sisustamiseen.

Kuva. Netrauta. Lastenhuoneen yhden seinän voi tapetoida tehosteseinäksi, jolloin tapetin vaihtaminen lapsen kasvaessa on helppoa. Tapetti Sandudd Winnie The Pooh Up, Up And Away.
Kuva: Netrauta. Lapsen valitseman pirteän Sandudd Marvel Action Heroes -tapetin värisävyt toistuvat tekstiileissä.

Vauvojen huoneet sisustetaan usein hempeillä väreillä, hankitaan pinnasänky ja hoitopöytä. Koska vauva-aika kestää kuitenkin vain hetken, on hyvä miettiä, miten huone ja huonekalut muuntuvat lapsen kasvaessa. Liian pieniä huonekaluja ei kannata ostaa, sillä lapsi kasvaa niistä nopeasti ohi. Esimerkiksi hoitopöytää ei yleensä käytetä kovin pitkään. Kätevä hoitopöytä on sellainen, joka on myöhemmin helposti muunneltavissa hyllyköksi. Sen sijaan, että tapetoi tai maalaa koko huoneen samoilla värisävyillä, voi käyttää tehosteseinää, joka maalataan tai tapetoidaan mieluisalla tyylillä. Muut seinät voidaan jättää neutraalimman värisiksi. Tällöin on jatkossakin helppo muuttaa huoneen ilmettä vain yhtä seinää uudistamalla.

Lastenhuoneen sisustuksessa on hyvä kiinnittää huomiota myös värivalintoihin. Tummat värit pääsääntöisesti pienentävät huonetta. Vaaleat värit tuovat tilan tuntua. Sinistä ja esimerkiksi vihreää pidetään rauhoittavina väreinä, kun taas keltainen aktivoi ja punainen saattaa jopa lisätä lapsen levottomuutta. Värimieltymykset myös muuttuvat lapsen kasvaessa. Usein pikkulapsivaiheeseen kuuluvat hempeät sävyt tai kirkkaat värit. Moni teini-ikäinen toivoo huoneeseensa enemmän neutraalimpia sävyjä.

Kuva: Netrauta. Lastenhuoneen matto toimii usein myös leikkialustana. Matto Tyyni design, Sweet Town.
Kuva: Netrauta. Artgeist Rainbow Brick sisustustaulu piristää huonetta.

Lastenhuoneen sisustustyyliä saa helposti muutettua tekstiileillä, kuten matoilla, verhoilla, koristetyynyillä ja vuodevaatteilla. Myös erilaiset sisustustaulut sekä sisustus– ja seinätarrat ovat näppärä keino muuttaa huoneen ilmettä. Tekstiilien valinnassa kannattaa materiaalien ja värien lisäksi kiinnittää huomiota myös tekstiilien kestävyyteen ja puhdistettavuuteen. Kesällä lapsen huone saattaa olla hyvinkin valoisa, mikä haittaa lapsen nukkumista. Sälekaihtimet eivät yleensä yksinään riitä estämään valon pääsyä huoneeseen, joten pimennysverhot ovat oiva valinta. Lastenhuoneeseen soveltuvat monenlaiset matot. Mikäli matossa ei ole liukuestettä, sen alle on hyvä laittaa liukuesteverkko, jotta matto pysyy paikoillaan myös leikkien ajan.

Kuva: Netrauta. Kätevillä seinätarroilla pystyy helposti uusimaan lastenhuoneen ilmettä. Seinätarra Villa Nova Walkies.
Kuva: Netrauta. Pikkutavarat saa mukavasti esille Elfan säilytystauluun.

Useimmiten lastenhuoneessa nukutaan, leikitään, tehdään läksyjä ja vietetään aikaa kavereiden kanssa. Pinnasänky vaihtuu jossakin vaiheessa lasten sänkyyn. Jatkettava lastensänky on hyvä ostos, sillä sänky kasvaa lapsen mukana ja menee usein vielä kouluiässäkin, kunhan patja on hyvä. Myöhemmin lapselle voi hankkia esimerkiksi runkopatjasängyn.

Työpöytää tarvitaan viimeistään siinä vaiheessa, kun lapsi aloittaa koulunkäynnin. Vaikka osa lapsista tekee läksyt mieluummin keittiön pöydän ääressä tai sängyn päälle loikoillen, työpöytä on kuitenkin hyvä hankinta. Sen ääressä voi myös askarrella, piirrellä tai vaikkapa pelata. Työpöydän laatikoihin ja kaappeihin saa myös näppärästi järjesteltyä piirustus- ja askarteluvälineet sekä koulutarvikkeet. Työpöytä vaatii parikseen myös työtuolin tai pelituolin. Myös tavallinen tuoli voi toimia etenkin pienemmässä tilassa.

Useimmat lastenhuoneet ovat varsin pieniä, eikä niihin mahdu isoa sohvaa. Sen sijaan erilaiset rahit ja säkkituolit ovat hyviä lisäistuimia, joissa kaveritkin mahtuvat istumaan. Lastenhuoneen valaistusratkaisuihin kannattaa myös kiinnittää huomiota. Riittävä valaistus takaa sen, että läksyjen teolle ja leikeille on riittävästi valoa. Pienten lasten kohdalla myös yövalo on usein tarpeellinen.

Kuva: Netrauta. Fine PRICE työpöydän ääressä voi tehdä koulutehtäviä, piirrellä tai askarrella.
Kuva: Netrauta. Hauska Lucide Cactus -pöytävalaisin sopii hyvin etenkin isomman lapsen huoneeseen.

Varsinkin vanhempien näkökulmasta lastenhuoneen säilytysratkaisut ovat tärkeitä. Huoneesta löytyy usein vaatekaappi ja hylly leluille. Vaatekaappien ongelmana on usein se, ettei lapsi ylety ottamaan itse vaatteita siististi hyllyiltä. Yksi ratkaisu ovat kaappien sisälle sijoitettavat ulosvedettävät korit, joihin vaatteet voi pystyviikata riveihin. Lasten leluille on hyvä olla omat säilytysjärjestelmänsä, esimerkiksi säilytyslaatikot. Lelut voi järjestää siten, että autot ovat yhdessä laatikossa, nuket yhdessä ja peleille on oma laatikkonsa. Säilytyslaatikot voi merkitä tarroilla tai vastaavilla, jotta lapsi oppii itse järjestämään tavarat oikeille paikoille. Seinille voi kiinnittää myös erilaisia hyllyjä ja säilytystauluja, joihin voi laittaa esille monenlaisia tavaroita. Sängyn alle sijoitettaviin sängynaluslaatikoihin saa hyvin mahtumaan lautapelejä tai vaikkapa legoja.

Kuva: Netrauta. Erilaiset ulosvedettävät korihyllyt sopivat hyvin myös lastenhuoneen vaatekaappiin. Kuvassa Elfan kori.
Kuva: Netrauta. Lennolin värikkäillä sisustustyynyillä saa helposti raikastettua huoneen ilmettä.

Mikäli kodissa on useita lapsia ja lastenhuoneita, voi aluksi rauhoittaa yhden lastenhuoneista nukkumiselle ja keskittää toiseen huoneeseen lelut ja leikit. Kerrossänky on hyvä vaihtoehto ahtaampaan tilaan, samoin parvisänky, jonka alle jäävään tyhjään tilaan mahtuu sijoittamaan leikit ja myöhemmin työpisteen. Mikäli samassa huoneessa asuu useampi lapsi, voi huonekaluilla ja tilanjakajilla jakaa huonetta ja lisätä yksityisyyttä. Oman tilan ja yksityisyyden tarve kasvaa lapsen kasvaessa, jolloin voi olla hyvä idea järjestää lapsille mahdollisuuksien mukaan omat huoneet.

Mitä on hyvä huomioida lastenhuonetta sisustaessa?
  • Huomioi huoneen koko valitessasi huonekaluja ja värisävyjä.
  • Huomioi huoneen käyttötarkoitus eli onko huoneessa tarkoitus sekä nukkua että leikkiä vai ovatko nämä toiminnot eri huoneissa.
  • Tee yhdestä seinästä tehosteseinä, joka on helppo maalata tai tapetoida tarvittaessa uudelleen lapsen kasvaessa.
  • Valitse kestäviä, käytännöllisiä, helposti puhdistettavia ja muunneltavissa olevia sisustusratkaisuja.
  • Suosi säilytyskalusteita, joihin myös lapsi ylettyy.

Teksti: Nanna

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.