Jopa päiväkoti-ikäiset lapset kokevat yksinäisyyttä!

Jopa päiväkoti-ikäiset lapset kokevat yksinäisyyttä!
Kuva: Unsplash / Kelly Sikkema

Teksti: Mami Mixtuura

Maailma on valitettavasti usein kova paikka elää ja kasvaa. Jopa monet päiväkoti-ikäiset lapset kokevat itsensä yksinäisiksi. Millaiset tekijät siihen voivat johtaa ja millaisia seurauksia pitkään jatkuvasta yksinäisyyden kokemisesta voi olla lapsen elämässä?

Vanhemmat toivovat lapselleen kaikkea hyvää ja tekevät kaikkensa, jotta lapsella on hyvä olla. On upeaa seurata pienen ja avuttoman vauvan kasvua ja kehitystä. Oman lapsen ensimmäiset ystävyyssuhteet ovat vanhemmalle hieno hetki. Mutta mitäs sitten, jos ystäviä ei onnistukaan saamaan yrityksistä huolimatta? Mitä, jos kukaan ei haluakaan leikkiä oman lapsen kanssa? Tällaiset tilanteet aiheuttavat lapselle ja vanhemmille valtaisaa surua ja mielipahaa.

Yksinäisyyden kokeminen

Veera Niemelä ja Annakaisa Saariniemi ovat tutkineet sosiaalialan koulutuksen opinnäytetyössä 3-5-vuotiaiden lasten yksinäisyyttä päiväkotiryhmissä. He ovat selvittäneet miltä yksinäisyyden kokeminen tuntuu lapsista. Opinnäytetyössä todetaan, että yksinäisyyden kokemuksen muodostavat ajatukset, tunteet ja käyttäytyminen. “Yksinäisyyttä voidaan kuvata identiteettiä tai minäkuvaa muokkaavana emotionaalisena tilana, joka pitkään koettuna voi alentaa hyvinvointia tai terveyttä”, todetaan opinnäytetyössä. Sosiaalisten suhteiden puute on suurin yksinäisyyteen johtava syy.

Niemelän ja Saariniemen opinnäytetyöstä käy ilmi, että päiväkoti-ikäisille kaverisuhteet ovat todella tärkeitä. Suurin osa tutkimukseen osallistuneista lapsista halusi saada lisää kavereita. Lähes kolmasosa heistä koki, että kavereiden saaminen päiväkodissa oli vaikeaa. Tämän edellä mainitun asian yleisyyteen saattoi olla syynä se, että päiväkotiryhmä oli lapselle uusi tai toimintakausi oli vasta hiljattain alkanut. Päiväkodin työntekijöiden apua tarvitaan, jos lapsi kokee kavereiden saamisen hankalaksi ja jää usein leikkien sivustaseuraajaksi. Yli 60 % lapsista oli joskus jäänyt leikin ulkopuolelle ja sen koettiin aiheuttavan pahaa mieltä ja itkua.

Kaverisuhteet ovat päiväkoti-ikäisille todella tärkeitä. Kuva: Unsplash / Alexandr Podvalny

Mikä voi johtaa yksinäisyyteen?

Niemelän ja Saariniemen opinnäytetyössä kerrotaan, että syitä yksinäisyydelle voivat olla esimerkiksi:

-Ulkoiset tekijät (sosiaalisten suhteiden puuttuminen tai katkeaminen)

-Kehityksen tuomat muutokset (lapset kehittyvät eri tahtiin ja se voi eriyttää aikaisemmin yhdessä leikkineitä toisistaan)

-Persoonallisuuspiirteet (mm. syrjään vetäytyminen, huono itsearvostus ja heikko sosiaalinen minäkäsitys)

-Periytyvyys (lapsen kasvaessa tämän merkitys vähenee, koska ympäristön vaikutus lisääntyy)

Päiväkoti-ikäisten lasten yksinäisyys

Yle Uutisten kirjoituksessa kerrotaan, että joka kymmenes suomalainen lapsi on yksinäinen. Jopa monet päiväkoti-ikäiset lapset kokevat näitä tunteita. Moni vanhempi on ilmaissut huolen lapsensa kaverittomuudesta ja yksinäisyydestä ottamalla yhteyttä auttavaan puhelimeen.

Yksinäisyys ei kuitenkaan aina johdu sitä, että lapsella ei olisi yhtään kavereita. Yksinäisyyden kokeminen voi lisääntyä, jos kavereita ei pääse näkemään ja heidän kanssaan leikkimään, kuten korona-aikana on ollut yleistä.

Mitä yksinäisyydestä voi seurata?

Väestöliiton pari- ja perhesuhteiden asiantuntija Minna Jaakkola toteaa Ylen tekstissä, että muulla tavoin ja pidempää aikaväliä tarkastellen lasten yksinäisyys ei vaikuta lisääntyneen. Nykyään ollaan paremmin tietoisia siitä millaisia vaikutuksia yksinäisyyden kokemisella voi olla lapsen elämässä. Pitkään jatkuessa lisääntyy selvästi riski syrjäytyä ja masentua.

Pitkään jatkuessa yksinäisyydellä voi olla merkittävät seuraukset. Kuva: Unsplash / Raz Kumar

Onko lapsesi kokenut yksinäisyyttä? Miten lasten yksinäisyyttä voisi ehkäistä?

Lue myös:

Ruuhkavuosien kysely: Liian moni lapsi kokee kiusaamista -osa joutuu jopa vaihtamaan koulua

Jotkut lapset eivät saa koskaan synttärikutsua

Lapsen yksinäisyys aiheuttaa surua ja huolta kaikille, mutta kuka on syypää yksinäisyyteen?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.