7 asiaa joita jokainen kotiäiti toivoo salaa

7 asiaa joita jokainen kotiäiti toivoo salaa
Kuva: Brooke Lark

Se, mitä kotiäiti toivoo voi tulla monelle yllätyksenä – tai sitten ei. Kotiäidin toivelista olisi hänelle unelmien täyttymys. Ja jos joku luopuisi lottovoitosta saadakseen toteen listan toivomukset, niin se olisi hän.

Kotiäidin toivelista sisältää asioita, jotka ovat joillekin vaatimattomia arkipäiväisiä asioita. On myös ihmisiä, joilla ei ole niiden olemassaolosta edes minkäänlaista tietoa.

Vessarauha

Miten ihmeessä on edes mahdollista, että muutaman neliön kokoiseen pieneen koppiin mahtuu niin paljon väkeä yhdellä kertaa. Pissatippoja on pitkin vessan lattiaa, kun kotiäiti heiluu housut puolitangossa metsästäen vessaharjaa taaperon intohimoiselta suulta, sekä yrittäen saada palan vessapaperia zombia leikkivän lapsensa päältä.

Eikä ole käynyt kerran tai kaksi, kun vieraat ovat ilmestyneet odotettua aikaisemmin ja itse toivotat heidät tervetulleeksi pöntöltä istuen. Ai miksi? Siksi, koska puoliso ei tajunnut laittaa vessan ovea kiinni ennen ulko-oven avaamista.

Kuka onkaan suunnitellut, että vessan täytyy olla yhteydessä eteisen kanssa?

Nukkuminen ja herääminen oman aikataulun mukaan

Nukkuminenko palauttavaa? Mies kuorsaa tyytyväisen näköisenä vaihtaen vain kylkeä, samalla kun pinnasängyn palosireeni alkaa viidettä kertaa yön aikana huutamaan.  Samalla sekunnilla äiti pomppaa sängystä ylös kiroten ja heiluen kuin humalainen sotilas konsanaan. Nukkuminen kun on äidille yhtä historiaa siinä missä maailmansotakin.

Nuku silloin kun vauvakin nukkuu, liiankin usein kuultu kehotus. Helpommin sanottu kuin tehty. Ja että oman aikani kuluttaisin nukkumalla? Ei tule kuuloonkaan. Jälkikäteen ajateltuna olisi todellakin pitänyt.

Seksiä ilman jännitysmomenttia

Ennen se oli helppoa. Siis silloin, kun tiesi lapsen olevan huoneessaan kaltereiden takana, eikä täten päässyt yllättämään kesken äidin ja isän painileikin. Ennen pystyi painimaan kesken päiväunien ja  vaikkapa keittiönpöydällä. Nykyisin joudutaan painimaan keskellä yötä ja turvaudutaan umpinaiseen makuupussiin, koska ikinä ei tiedä jos mörkö ajaa lapsen kesken unien pois vuoteestaan. Eipähän jää kenellekään traumoja heiluvista rytmimunista.

Äiti-sanan deletoiminen päiväksi

Päiväkaudet ja kuukaudet olet odottanut, että lapsi oppisi sanomaan sen yhden sanan – äiti. Kauniista sanasta tulee kuitenkin nopeasti yksi ärsyttävimpiä sanoja, joita maanpäällä tiedät ja huomaat toivovasi, että lapsi olisi jälleen puhumaton.

Seuraava tehtäväsi onkin opettaa hänelle sanaa isi, vaikka sitten mielenterveytesi uhalla.

Puoliso ja roolien vaihtuminen

Miltähän tuntuisi päästä pois kotoa päivittäin kahdeksan tunnin ajaksi? Miltä tuntuisi tulla valmiiksi katettuun pöytään? Miltä tuntuisi pukea päälle kalsarit, jotka on rakkaudella pesty ja viikattu kaappiin? Miltä tuntuisi tulla kotiin, kun emäntä on aina yhtä vihainen ja ärsyyntynyt?

Muodonmuutos

Tunnistaisikohan kukaan tuttu, jos mutsinuttura vaihtuisi kampaajan käsittelemiin hiuksiin ja pieruverkkarit nahkahameeseen? Pitsisistä alusvaatteista puhumattakaan.

Lopputulos ainakin olisi se, että oman peilikuvan lisäksi järkyttyisi myös lapset luullen vieraan naisen kaapanneen heidät. Muutaman selfien jälkeen palaudutaan kuitenkin nopeasti tuttuun ja turvalliseen.

Yksin kotona

Hiljaisuus ja yksin oleminen voi olla jollekin painajainen, mutta monelle kotiäidille se olisi unelmien täyttymys. 24 tuntia yksin kotona, mitä ihmettä sitä osaisi edes tehdä? No – ainakin saisi tuntea, millaista olisi olla vessassa suljettujen ovien takana, juoda kahvi tuoreeltaan käyttämättä sitä mikrossa sekä istua alas ja syödä ruoka hotkimatta sitä. Ja parasta olisi olla vaan sohvalla karkkipussi kainalossa ja tuijottaa Netflixiä monta tuntia putkeen. Nukkumista unohtamatta.

Kuva: Erica Palosaari

Entäpäs sinä! Olisiko toivelistassa kohtia, joita itse lähtisit toteuttamaan tämän vuoden puolella tai miksipä ei vaikka toteuttaa niitä kuukausittain? Vai oletko sinä kenties se perheen työssä käyvä isä? Jos olet ja puolisosi on kotona hääräävä äiti, niin pystyisitkö sinä jotenkin edesauttamaan häntä näiden toiveiden toteutumisessa?

Teksti ja kuvat: Erica

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä artikkelit:

“Mitään ihmeempää en ole tänään tehnyt” – Kotiäidin arkipäivä numeroina

Kuka keksi ruuhkavuodet? – “Onko niin, että ruuhkavuodet koostuvat vain perhe- ja työelämästä?”


Ruuhkavuodet suosittelee

Erica Palosaari

Reilusti parikymppinen kahden lapsen osa-aikainen yksinhuoltaja. Aamutakissa ja jumppahousuissa taaperon perässä viilettävä tosi elämä -aktivisti, joka on luotu äidiksi muttei kotiäidiksi. Aitous, totuus ja huumori, jollekin mysteeri minulle elämäntapa.Kirjoitan myös blogia https://hiomatonhelmi.com/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.