Eikö lapsesi suostu kakkaamaan ilman vaippaa? Näin opetat lapsen potalle ilman painostusta

Kuva: Charles Deluvio

Ei ole tavatonta, että pientä lasta kiinnostaa pottailu tai pytyllä käyminen vain pissaamisen suhteen. Isommalla hädällä käymisen tullessa eteen tahtoo taapero sen tutun ja turvallisen vaipan. Älä suotta turhaudu tilanteeseen ja pakota lasta oppimaan vaan jaa potalle opettelu helppoihin vaiheisiin. Tämä ei hoidu kuitenkaan parissa päivässä, joten maltti on valttia!

Lapsen opetellessa olemaan ilman vaippaa, voi käydä helposti niin, että lapsi alkaa pantata kakkaa. Viisaita kun ovat, lapset tietävät, että vaipan saa kuitenkin viimeistään silloin kun äiti tai isä alkavat huolestua kovalle menevästä vatsasta tai ummetuksesta.

Älä tee vaippa-asiasta ongelmaa tai painosta lasta oppimaan heti. Käytä ennemmin vaippaa aseenasi ja hyödynnä sen lapselle tuomaa turvallisuudentunnetta opettelussa.

Useamman pikkuvaiheen systeemillä lapsi oppii pikkuhiljaa, eikä hän koe painostusta tai kiirettä oppia. Lisäksi jokaisen vaiheen oppiminen on lapselle palkitsevaa, ja se kannustaa häntä itseäänkin jatkamaan harjoittelua.

Vaihe 1: Vessa on kakkaamisen tukikohta

Jos pissalla käyminen jo luonnistuu, pidä lasta ilman vaippaa päivän aikana. Kun lapsi pyytää vaippaa (tiedät, jos pyyntö on juurikin kakkaa varten), menkää yhdessä vessaan ja laittakaa vaippa ilman sen kummempia puheita. Älä maanittele lasta kokeilemaan potalla tai pytyllä käymistä.

Ainoa, mitä pyydät lasta tekemään on se, että hän tekee tarpeensa vaippaan vessassa. Anna lapselle vessarauha, mutta katso, että lapsi pysyy vessassa. Kun lapsi on valmis ja pesuhommat tehty, laittakaa alusvaatteet takaisin – edelleenkin pysyen vessassa. Kiitä ja kehu lasta siitä, kuinka hienosti hän osasi pyytää vaippaa oikeaan aikaan ja kuinka hienosti hän osasi kakata siihen kuuluvassa paikassa, eli vessassa. Iso askel pienelle lapselle!

Jatkakaa tätä muutaman viikon ajan, jotta vessassa asioiminen tulee lapselle normaaliksi tavaksi toimia.

Vaihe 2 : Potalla tai pytyllä istuminen tutuksi

Muutaman viikon päästä kiitokset ja kehut annetaan lapselle siitä, että hän tekee kakan vaippaan, mutta istuu samalla potalla tai pytyllä. Lapsi voi samalla lukea esimerkiksi kirjaa. Kun lapsi on valmis ja pesut tehty, laitetaan lapselle jälleen alusvaatteet. Toinen iso vaihe ylitetty!

Jatkakaa myös tätä vaihetta viikon tai parin ajan, jotta potalla tai pytyllä istumisesta kakkaamisen ajan tulee lapselle normaali tapa toimia.

Vaihe 3: ”Upeaa, sinä teit sen!”

Seuraava vaihe vaatii salamyhkäisyyttä ja saksia. Leikkaa lapsen vaipan alaosaan valmiiksi reikä niin, että lapsi ei huomaa. Kun lapsi menee vaipan kanssa vessaan ja tekee asiansa, mene lapsen luo ja totea: ”Katsos! Sinä kakkasit juuri pottaan, sinne se tippui! Hienoa, sinä teit sen!” Kehu lasta, ja ihastelkaa lapsen saavutusta yhdessä.

Muutaman päivän ajan kasvata rei’än kokoa, kunnes huomaat, ettei lapsi enää tarvitse vaipan tuomaa turvaa. Saattaa olla, että jonain päivänä lapsi ei enää edes pyydä vaippaa, sillä hän on saanut kehuja ja positiivisen kokemuksen lapsiystävällisestä pottaharjoittelusta.

Vinkki: Jotkut lapset saattavat tykätä vaipan vyötärön tuomasta tuesta vatsalla. Kokeile leikata vaipasta vain vyötärön osuus ja pukekaa se ylle kakalla käymisen ajaksi.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto antaa muutamia tärkeitä vinkkejä pottaharjoitteluihin:

 • Anna lapsen tutustua pottaan rauhassa, potan voi ottaa mukaan myös leikkeihin
 • Älä aloita kuivaksi opettelua silloin, kun elämässä on käynnissä muita isoja muutooksia (kuten muutto, pikkusisaruksen syntymä, päivähoidon aloittaminen)
 • Rapatessa roiskuu ja vahinkoja sattuu – vahingosta ei saa koskaan suuttua lapselle tai tuottaa lapselle häpeää vahingosta
 • Muistuta lasta vessakäynneistä päivän aikana tarpeeksi usein
 • Pue lapselle sellaiset vaatteet, jotka hänen on helppo itse riisua vessaan mennessään
 • Usein 3-4-vuotias osaa itse pyyhkiä pissan, 5-6-vuotias kakan

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)