Mistä repiä rahaa hoitovapaalla?

Mistä repiä rahaa hoitovapaalla?
Kuva: Micheile Henderson

Kun äitiysloma on ohi, usea vanhempi päättää jäädä vielä lasten kanssa kotiin hoitovapaalle. Äitiyslomalla tulot ovat saattaneet pudota jo jonkin verran, mutta yleensä viimeistään hoitovapaalla ne romahtavat merkittävästi. Kela tukee kotona olevaa vanhempaa muutamalla satasella kuussa, miten ihmeessä sillä pärjää?

Priorisoi

Muistuta itseäsi, mitä todella tarvitsette juuri tällä hetkellä, ja mikä voi odottaa parempaa rahatilannetta.

Kilpailuta, kilpailuta, kilpailuta

Sähkösopparit, puhelinliittymät ja vakuutukset nyt ainakin. Vertaile hintoja muutenkin tarkasti.

Karsi

Karsi ylimääräiset lehtitilaukset, suoratoistopalvelut ja äänikirjasovellukset. Näistä ei tarvitse luopua kokonaan, mutta tarvitsetko todella Netflixin, HBO:n, Viaplayn ja Ruutu+ kaikki yhtä aikaa?

Älä unohda kirppareita

Lasten erilaisia tarvikkeita ja vaatteita löytää kyllä käytettynä ja usein lähes uudenveroisina, joten kurkkaa Tori.fi, ennen kuin ostat uutta kaupasta. Ellet säästä vaatteita mahdollisesti tulevalle pikkusisarukselle, muista myös myydä pieneksi jääneet vaatteet pois. Niillä tienaat mukavasti takaisinpäin.

Suunnittele viikon ruokalista etukäteen

Tee sen mukaan ostoslista ja pysy siinä. Äläkä ikinä, ikinä mene itse nälkäisenä tai väsykiukkuisen taaperon kanssa ostoksille, silloin et kykene mihinkään järkevään ratkaisuun. Hyödynnä kauppojen ilta-alet ja osta pakkaseen aletuotteita. Muista myös hävikkiverkkokaupat!

Liiku julkisilla

Jos taloudessanne on kaksi autoa, onko se välttämättömyys hoitovapaan aikana? Voisiko kotona oleva vanhempi kulkea julkisilla tai kävellen? Vaunujen kanssa usein pääsee ainakin bussilla ilmaiseksi.

Budjetoi

Jos tuntuu, ettet tiedä mihin rahasi uppoavat, pidä hetki tarkkaa kirjaa tuloista ja menoista. Saatat löytää yllättäviä rahareikiä, johon uppoaa huomaamatta suuria summia. Itse järkytyin suuresti Veikkaukselle lahjoittamastani rahasummasta. No, joskus ne vielä maksavat menetetyt roposeni takaisin, kun perjantai-iltana Eurojaska kilahtaa minun tililleni.

Ilmainen tekeminen

Lapsille on paljon ilmaista puuhaa. Kerhot, puistot, kirjastot – suurin osa täysin ilmaisia. Liity Facebookissa kotikaupunkisi paikallisryhmään, mistä saatat bongata kivoja ja ilmaisia menovinkkejä ja touhuja.

Pyri välttämään heräteostoksia

Punnitse tarkkaan, tarvitsetko todella himoitsemaasi tavaraa. Vältä kaupoilla muuten vaan pyörimistä, jos olet herkkä tekemään harkitsemattomia ostoksia.

Rikas mies

Jos ylläolevat tuntuvat liian suurilta uhrauksilta, etkä ole valmis downshiftaamaan ja luopumaan saavutetusta elintasostasi, hanki rikas mies.

Teksti: Petra


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus