Pikkuautoista on moneksi: leikki-ideoita, joissa hyödyntää leluautoja

Pikkuautoista on moneksi: leikki-ideoita, joissa hyödyntää leluautoja
Kuva:Sandy Millar

Pikkuautoilla huristelu ja kaahailu on monen taaperon ja leikki-ikäisen lempipuuhaa. Leikkiautoilla voi kuitenkin tehdä paljon muutakin, kuin ajella ympäri leikkimattoa. Kokosimme erilaisia leikki-ideoita, joissa pikkuautoja voi hyödyntää.

Leikki on helpoin ja luonnollisin tapa opettaa lapselle uusia asioita. Pikkuautojen avulla lapselle voi opettaa numeroita, kirjaimia, värejä ja muotoja. Autoja voi käyttää taiteiluun ja aistileikkeihin. Leikitäänkö teillä pikkuautoilla?

assorted plastic toy cars on brown wooden table
Kuva:Karson Chan. Pikkuautoilla voi tehdä muutakin kuin huristella!

Kirjaimet 

Piirrä lapsen nimi hiekkaan tai suurelle paperille. Pyydä lasta huristelemaan autolla kirjaimia pitkin. Samalla kun lapsi ajaa kirjaimen päältä autolla, voit nimetä kirjaimen ja kertoa miltä se kuulostaa. Vähitellen leikin kautta lapsi oppii tunnistamaan oman nimensä.

Värileikki

Piirrä kartongille parkkipaikan ruudut. Väritä jokainen parkkiruutu eri väriseksi. Liimaa pikkuautojen kattoon parkkiruutujen värejä vastaava paperinpala. Voit halutessasi käyttää myös tarroja. Lapsen tehtävä on ajaa autot parkkiruutuun sen mukaan, minkä värinen paperinpala auton kattoon on liimattu. Keltainen auto ajaa keltaiseen ruutuun, punainen punaiseen ruutuun jne.

Tätä leikkiä on helppo soveltaa esimerkiksi piirtämällä parkkiruutuihin ja autoihin numeroita, kirjaimia tai vaikka geometrisiä kuvioita. Vanhemman lapsen kanssa numeroleikkiä varten voit piirtää autoon numeron ja parkkiruutuun määrän, esimerkiksi 3 palloa, 4 kolmiota jne.   

Muodot

Autolla ajellen voi myös harjoitella geometrisiä muotoja. Piirrä hiekkaan tai kartongille kolmio, ympyrä, neliö ja suorakulmio. Pyydä lasta ajelemaan kuvioiden yli autolla. Nimeä muoto samalla, kun lapsi ajelee sen yli.

Autopesula

Vesiastia, vanha hammasharja, saippuaa ja autoja: muuta ei autopesulaa varten tarvita. Laita hammasharjaan pieni määrä saippuaa ja anna lapsen harjata autot puhtaaksi. Pesuhetkestä tulee vielä hauskempi, kun autot sotkee ennen pesua vaikka kaakaojauheesta ja vedestä sekoitetulla “mudalla”. Laittakaa pesun viereen valmiiksi pieni pyyhe, jonka päälle autot voivat ajaa parkkiin kuivattelemaan.

Automaalaus

Tarvitset suuren palan paperia, leikkiautoja ja sormivärejä. Kiinnitä paperi alustaan teipillä. Levittäkää pensselillä maalia auton renkaisiin… ja kaasu pohjaan! Minkä värisiä jälkiä syntyy, jos paperiin maalaa ensin keltaisella ja sen jälkeen sinisellä maalilla? Voiko auton renkailla maalata sateenkaaren? Automaalauksen jälkeen autot voivat huristaa suoraan autopesulaan.

Aistileikki

Laita vatiin tai lapsen kylpyammeen pohjalle esimerkiksi kuivaa riisiä, linssejä, makaroneja tai mitä ikinä kaapista löytyykään. Astiaan voi myös lisätä jännittäviä elementtejä, kuten lunta, jääpaloja tai vaikka partavaahtoa. Anna lapsen sotkea ja leikkiä, kokeilla ja tutkia. Piilottakaa auto riisin alle. Kuunnelkaa millainen ääni kuluu, kun auto ajelee makaronien päällä. Piilottakaa auto lumipallon sisälle ja sulattakaa lumi lämpimällä vedellä. Sotkuiset leikit ovat usein lasten mieleen.

Millaisia autoleikkejä teillä leikitään?

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *