Vanhempi: Ethän huomaamattasi vaadi näitä asioita lapseltasi!

Vanhempi: Ethän huomaamattasi vaadi näitä asioita lapseltasi!
Kuva: Pixabay / kinkate

Teksti: Mami Mixtuura

Vanhemmat saattavat luoda huomaamattakin lasta kohtaan monenlaisia odotuksia. Omaa lasta saatetaan helposti vertailla sukulaislapseen tai naapurin pienokaiseen. Toisinaan aikuisten mielestä saattaisi olla hyvä, jos lapsi olisi lapsi, mutta käyttäytyisi kuin aikuiset -joka tilanteessa sopivalla tavalla!

Älä vaadi lapselta näitä asioita

Parent-sivustolla on kerrottu asioita, joita vanhempien ei kannattaisi lapsilta vaatia. Vaikka taustalla oleva ajatus olisi ollut hyvä, saattaa näiden asioiden vaatimisesta olla lopulta enemmän haittaa kuin hyötyä.

1. Älä odota, että lapsi käyttäytyisi AINA hyvin

Jokaisella ihmisellä on välillä huonoja hetkiä ja päiviä eikä kenenkään elämä ole aina täydellistä. Lapsetkaan eivät voi aina ja joka hetki käyttäytyä kuten enkelit. He ovat vasta opettelemassa elämää ja virheet ovat sallittuja ja keino oppia.

Opeta lapselle:

Kerro ja opeta lapselle konkreettisesti, että millaista on hyvä käytös ja miten odotat hänen toimivan. Opeta esimerkiksi, että lelun jakaminen sisaruksen kanssa on hyvää käytöstä. Muista kiittää lasta hyvästä käytöksestä selkeästi, esimerkiksi: “Kiitos, että teit …. asian”.

2. Älä odota, että lapsi käyttäytyisi kuten aikuiset

Yleensä lapset käyttäytyvät iän mukaisesti. Toisinaan he voivat olla kuten pikkuaikuiset, mutta heiltä ei pidä vaatia samoja asioita kuin aikuisilta.

Ota huomioon tämä:

Lapsi on lapsi, vaikka hän yrittäisi käyttäytyä kuten aikuiset.

Älä odota lapsen käyttäytyvän aikuisten tavoin. Kuva: Unsplash / Ricky Turner

3. Älä odota, että lapsi on muiden lasten kaltainen

Lapset ovat yksilöitä kuten kaikki ihmiset. Monesti aikuiset tulevat vertailleeksi omaa lastaan muihin, jopa tiedostamatta. Oma lapsi saattaa olla pidempi tai lyhyempi kuin vertailun kohteena oleva lapsi. Vertailusta voi olla lapselle paljon haittaa ja se voi vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi lapsen itsetuntoon. Sisarusten välisellä vertailulla voi olla pitkälliset seuraukset. Vertailemalla muihin huonommin pärjääviin lapsiin voi vanhempi epähuomiossa opettaa lapselle, että keskinkertainen tulos riittää eikä lapsi tee välttämättä jatkossa omaa parastaan.

Opeta lapselle:

Kerro lapselle, että se riittää, että hän on oma itsensä ja tekee parhaansa. Älä vertaile lasta muihin lapsiin. Huomaa sen sijaan löytämään lapsen hyvät puolet ja tukemaan siinä, että hän voi kehittyä hänelle vaikeissa asioissa.

4. Älä odota, että lapsi mukautuu

Älä odota, että lapsi käyttäytyy eri tavoin riippuen sen hetkisestä seurasta. Ympäristö luo vanhemmille monenlaisia paineita käyttäytyä tietyllä tavalla tietyssä seurassa. Vaikka oikeasti ajattelisimme joistakin asioista eri tavalla, saatamme yrittää silti opettaa lapsia käyttäytymään jopa arvojemme vastaisesti.

Toimi näin:

Muista se, että lapset ovat yksilöitä. Muista, että lapset tarkkailevat sitä ja oppivat mallin käytöksestäsi. Luota, että olet riittävän hyvä vanhempi ja sinulla saa olla omat mielipiteet. Opettele tunnistamaan millaisia vanhemmuuden arvoja sinulla on ja toimi rohkeasti niiden mukaan.

5. Älä odota, että lapsi on erilainen kuin sinä itse olet

Lapset muistuttavat usein vanhempiaan ja käyttäytyvät usein näkemänsä mallin mukaisesti. Negatiivisesti ajattelevan vanhemman lapsesta tulee helposti samoin ajatteleva. Vihoissaan huutavien vanhempien lapset oppivat helposti, että huutaminen on hyväksyttävä tapa tunteiden ilmaisemiseen.

Toimi näin:

Näytä omalla käytökselläsi sopiva toimintamalli lapselle. Elävä esimerkki on tehokkaampi keino, kuin asian kertominen sanoin.

Lapsi oppii parhaiten mallista! Kuva: Pixabay / HeatherDawnKemp

Vielä yksi kohta, mutta ei suinkaan vähäisin!

Yllä olevien Parent-sivustolla mainittujen kohtien lisäksi vielä yksi extra-kohta muistuttamaan jokaista vanhempaa. Vaikka tämä kohta tulee viimeisenä, se ei suinkaan ole muita vähäisempi.

6. Älä odota, että lapsi toteuttaa sinun haaveesi

Monelle vanhemmalle on jäänyt omasta lapsuudestaan tiettyjä haaveita, jotka eivät ole toteutuneet. On tärkeää, että vanhempi ei odota, että lapsi toteuttaa hänen toteutumattomat haaveet. Jos lasta yrittää pakottaa toimimaan vanhemman haluamalla tavalla, ei seuraukset välttämättä ole hyvät ja lapsesta saattaa tulla vanhempaa kohtaan katkera.

Toimi näin:

Sen sijaan, että odotat lapsen elävän sinun unelmaasi, anna lapsen löytää oma polku ja ihan omat unelmat!

Anna lapsen löytää omat unelmansa! Kuva: Pixabay / kinkate

Tuleeko mieleesi vielä muita asioita, mitä lapselta ei kannattaisi vaatia?

Lue myös:

Näin kasvatat lapsellesi hyvän itsetunnon!

Sanonut sanat voivat loukata huomaamattakin – Älä sano näitä asioita lapselle!

Elämä perheen kuopuksena -Nämä asiat ovat nuorimmaisille tuttuja!

Onko harrastus lapsen vai vanhemman? -Kumpaa se kiinnostaa enemmän?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.