Äiti stressaa -Voiko se vaikuttaa vauvaan?

Kuva: Pixabay / Pexels

Teksti: Mami Mixtuura

Elämän varrella suurin osa ihmisistä kokee ainakin joskus olevansa stressaantuneita. Yleensä oireet menevät nopeasti ohi, mutta toisinaan tunne voi pitkittyä. Raskauden aikana ja vauvan synnyttyä äiti voi kokea stressin tunteita. Voiko tällaiset äidin kokemukset vaikuttaa jollain tavalla vauvaan?

Mitä stressi on?

Terveyskirjasto määrittelee stressin tilanteeksi, jossa ihmisen voimavarat eivät riitä kohtaamaan vallitsevia haasteita ja vaatimuksia. Monien tutkijoiden mielestä ihminen voi kokea stressiä oikeastaan mistä vaan positiivisesta tai negatiivisesta asiasta. Ihmiset ovat yksilöitä ja reagoivat stressaaviin tilanteisiin eri tavoin. Olennaista on se, että miten pitkään poikkeava olotila jatkuu. Nopeasti ohimenevä stressi ei yleensä haittaa, mutta pitkittynyt stressi voi olla monella tavalla haitallista.

Stressiä voi aiheuttaa monenlaiset asiat

Stressiä voi aiheuttaa monet eri asiat. Esimerkiksi kiire, liian suuri vastuu ja elämänmuutokset, todetaan Terveyskirjaston tekstissä. Äiti voi raskauden aikana tai vauvan synnyttyä kokea stressiä monista asioista, ovathan niistä monet uusia etenkin silloin, jos kyseessä on ensimmäinen vauva.

Odotusaikana koettu stressi

Vau.fi-sivustolla kerrotaan, että raskauden aikana äidin kokema voimakas tai pitkään jatkuva stressitila voi altistaa sikiön stressinsäätelyhormoneille ja sillä voi olla negatiivisia vaikutuksia sikiön kehitykselle ja terveydelle, esimerkiksi infektioherkkyyteen. Odotusaikana koettu stressi voi vaikeuttaa vanhemman valmistautumista vauvan tuloon ja se voi hankaloittaa vuorovaikutusta vauvan kanssa, joka voi osaltaan vaikuttaa negatiivisesti lapsen kehitykseen. Vauva voi reagoida herkemmin eri asioihin ja olla esimerkiksi herkempi itkemään, jos äidillä oli odotusaikana pitkään jatkuvaa stressiä ja ahdistusta.

Stressi ei ole aina haitallista

Raskaana olevan tai vauvan äidin ei kannata liikaa asiasta huolestua. Normaaliin elämään kuuluu välillä stressin tunteet ja pienissä määrin siitä voi olla jopa hyötyä sikiölle, todetaan Vau.fi-sivuston tekstissä. Hyvä vanhemmuussuhde ja hoivan kokeminen voivat suojata lasta stressin aiheuttamilta vaikutuksilta

Äidin stressi voi vaikuttaa vauvaan

Vaikutuksia tunne-elämään ja itsesäätelykykyyn

Ensi- ja turvakotien liiton tekstissä mainitaan, että vauvatkin ovat yksilöitä ja reagoivat eri tavalla asioihin. Tekstissä todetaan, että vanhemman kokemalla stressillä on vaikutusta vauvaan. Ylen tekstissä todetaan, että lapsi voi aistia äidin stressin esimerkiksi vuorovaikutustilanteissa. Äidin stressi voi vaikuttaa esimerkiksi lapsen tunne-elämään ja itsesäätelykyvyn kehittymiseen.

Vaikutuksia kasvojen ilmeisiin reagoinnissa

Eeva-Leena Katajan väitöstutkimuksessa kävi ilmi, että äidin stressillä oli vaikutusta siihen miten vauva käsitteli näkemiään erilaisia kasvojen ilmeitä. Etenkin pelottaviin kasvojen ilmeisiin reagointi oli voimakkaampaa stressiä kokeneiden äitien vauvoilla.

Kuva: Unsplash / Zach Lucero

Keinoja vähentää stressiä

Terveyskirjastossa kerrotaan keinoja, joilla stressiä voi lievittää. Alla on osa niistä ja muita mahdollisia keinoja vähentää raskauden ja äitiyden aikaista stressiä.

Puhu asiasta – Kerro stressaavasta olotilasta muille, älä jää yksin liiaksi vatvomaan asioita

Älä murehdi liikaa – Pyri olemaan liikaa miettimättä ja murehtimatta asioita → kaikilla asioilla on tapana järjestyä!

Lepää – Pyri lepäämään aina, kun se on mahdollista. Älä tee kotitöitä vauvan päiväunien aikaan vaan lepää silloin itsekin, jos olet stressaantunut tai väsynyt

Liiku -Käy ulkoilemassa päivittäin. Usein se piristää, vaikka lähteminen olisikin ollut nihkeää.

Rentoudu – Tee asioita, joista koet rentoutuvasi. Sellaisia voivat olla esimerkiksi saunominen, rentoutusharjoitukset, musiikin kuuntelu tai villasukan kutominen. Tai ihan mikä vaan rentouttaa sinua.

Hae tarvittaessa apua

Jos stressi on todella voimakasta tai pitkittyy raskauden aikana tai vauvan syntymän jälkeen, on tärkeää uskaltaa pyytää asiaan apua. Esimerkiksi neuvolassa asia kannattaa ottaa puheeksi.

Oletko sinä kokenut stressiä raskauden aikana tai vauvan synnyttyä? Miten auttaa sinulla vähentämään stressiä?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)