Minkä ikäinen lapsi voi olla ulkona ilman valvovaa aikuista?

Minkä ikäinen lapsi voi olla ulkona ilman valvovaa aikuista?
Kuva: Pixabay / Agnali

Teksti: Mami Mixtuura

Monet vanhemmat miettivät, että minkä ikäisen lapsen voi jättää ulos ilman vanhempaa. Onko asiaan liittyen olemassa jotain tiettyjä ikäsuosituksia vai onko asia vain vanhempien oman harkinnan varassa? Kun on kyse pikkulapsista, turhia riskejä ei kannata ottaa. Valitettavasti toisinaan lehdistä on luettavissa todella ikävistä tapauksista, mitä lapsille on käynyt.

Lapset ovat tunnetusti nopeita ja vikkeliä liikkeissään. Etenkin pienten lasten kanssa aikuisilla on täysi työ pysyä heidän perässään. Silmien pitää olla jatkuvasti auki ja kaikilla mahdollisilla tavoin saa olla tarkkana. Tilanteet muuttuvat nopeasti ja muutaman sekunnin kuluttua voi olla jo ihan eri tilanne, kuin hetkeä aikaisemmin.

On tarpeen tiedostaa, että mahdollisia vaaratilanteita on olemassa jatkuvasti. Se on riskin ottamista, jos aikuinen jättää pikkulapsen yksinään pihalle valvomatta, kun käy pikaisesti vessassa. Sekin on riski, jos uppoutuu matkapuhelimeen niin kovasti, että ei näe eikä kuule lapsen liikkeitä. Kannattaa miettiä, että millaiset seuraukset riskin ottamisilla voi pahimmissa tapauksissa olla. Lapsen mukaan ottaminen sisälle aikuisen vessareissun ajaksi ei liene kovin iso homma ja puhelintakin luultavasti ehtii katsoa paremmallakin hetkellä.

Minkä ikäisen voi jättää yksinään ulos?

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen toteaa Ylen Uutisten kirjoituksessa, että ei voi sanoa mitään tiettyä ikää, jonka jälkeen lapsen voi jättää yksinään ulos. Lapset ovat yksilöitä ja se täytyy ottaa huomioon tässäkin asiassa. Hänen mielestään kannattaa mieluummin olla varovainen, kuin ottaa turhia riskejä.

Pikkulapsia ei kannata jättää ulos ilman valvontaa

Seuran kirjoituksessa kasvatustieteen professori Päivi Atjosen mukaan etenkin alle 3-vuotiaat lapset ehtivät tehdä pienessä ajassa mitä vain tai lähteä omille teilleen eikä heitä pidä jättää hetkeksikään ilman valvontaa. Atjonen toteaa, että alle kouluikäisten lasten kyky miettiä tekojen seuraamuksia ei ole riittävän kehittynyt. Lasta ei kannata jättää ulos, vaikka aikuinen lähtisi vain nopeasti käymään sisällä esimerkiksi vessassa tai ruokaa laittamassa.

Pikkulapset ovat nopeita liikkeissään ja voivat lähteä omille teilleen. Kuva: Unsplash / Amy Treasure

Lyhyessä ajassakin lapselle voi tapahtua ikäviä asioita

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen mukaan huoltajalla on velvollisuus huolehtia siitä, että huollettava ei joudu vaaralle alttiiksi. Periaatteessa rikoksen merkit voisi täyttyä, jos vanhempi jättää lapsen yksin ulos ilman valvontaa ja lapselle tapahtuu sillä välin jokin onnettomuus (esimerkiksi jää auton alle tai hukkuu). Äärimmäisissä tilanteissa, jos lapselle sattuu jotain, voi huoltaja joutua syytteeseen tapahtuneesta. On kuitenkin tapauskohtaista, että tutkitaanko asiaa rikoksena.

Lastensuojeluilmoitus yksin pihalla olleesta lapsesta

Ilta-Sanomien kirjoituksessa on kerrottu tapauksesta, jossa 5-vuotiaasta lapsesta oli tehty lastensuojeluilmoitus, kun hän oli leikkinyt yksinään omassa pihassa. Perheen kodin sisätiloista on näköyhteys pihaan ja parvekkeen ovi oli ilmeisesti ollut auki tapahtumahetkellä. Helsingin lastensuojelun johtaja Sisko Lounatvuori toteaa, että ei ole olemassa mitään tarkkoja sääntöjä siitä, minkä ikäisenä lapsi saa olla yksinään ulkona. Se riippuu monesta eri asiasta kuten pihapiiristä, ympäristöstä, lapsesta ja on vanhempien harkinnan varassa.

Lasten katoamiset

Valitettavasti toisinaan tapahtuu äärimmäisen surullisia tapauksia, vaikka vanhemmat tekisivät parhaansa ja seuraisivat tarkasti lapsiaan. Aina katoamisten syy ei ole se, että vanhemmat ovat jättäneet liian pienen lapsen pihalle ilman valvontaa. Lapset voivat lähteä teilleen, vaikka olisivat hetkeä aikaisemmin olleet sisätiloissa.

3-vuotiaan tytön katoaminen

Ylen Uutisten kirjoituksessa on kerrottu 3-vuotiaan pikkutytön katoamisesta. Hänet löydettiin lopulta läheisestä joesta hukkuneena yhdessä koiranpennun kanssa. Tyttö oli kadonnut omakotialueelta aamupäivän aikana. Häntä etsittiin laajasti isoin apujoukoin. Lopulta koira ja tyttö löydettiin lähellä virtaavasta joesta.

Toisinaan lasten katoamisilla on äärettömän surullinen lopputulos. Kuva: Unsplash / Kasia

Mitä mieltä olet: Minkä ikäisenä lapsi voi olla ilman vanhempaa ulkona?

Lue myös:

Mistä tietää, onko lapsi valmis jäämään yksin kotiin? Tarkkaile näitä merkkejä!


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

One thought on “Minkä ikäinen lapsi voi olla ulkona ilman valvovaa aikuista?

  1. Omat lapset oli hetkiä omassa pihassa 5 & 3-vuotiaina. Keittiön ikkunasta näköyhteys ja lapset rauhallisia. Puostoon keskenään pääsivät pari vuotta myöhemmin, sinne vain 1 rauhallisen tien ylitys. Kouluikäisenä sai lähteä hakemaan kaveria ulos tai vaikka pyöräilemään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.