Kun vanhempi sairastuu vakavasti, kuinka kertoa asiasta lapsille?

Kun vanhempi sairastuu vakavasti, kuinka kertoa asiasta lapsille?
Kuva: Pixabay / tobbo

Teksti: Mami Mixtuura

Kun vanhempi sairastuu vakavasti, on edessä asian käsittely monelta kantilta. Oma mieli järkkyy ja läheisillä on suuri huoli asiasta. On tärkeää, että vanhempi saa ensin itse sulatella asiaa ennen kuin kertoo muille. Miten kertoa lapselle vanhemman sairastumisesta ja mitä asioita on hyvä ottaa huomioon?

Vanhemman vakava sairastuminen pysäyttää. Se pysäyttää vanhemman. Se pysäyttää läheiset. Se pysäyttää myös lapset. Lapset eivät välttämättä kaikkea sairastumiseen liittyvää ymmärrä, mutta he aistivat paljon ilman sanojakin.

On tärkeää, että lapsi saa tietää asiasta. On ikävä tilanne, jos lapsi kuulee tilanteesta joltain perheen ulkopuoliselta ihmiseltä ja tajuaa, että moni muu sai tietää tärkeästä asiasta ennen häntä. Asian salailu ei kannata, vaikka se varmasti monesti olisikin helpompaa kuin ottaa asia avoimesti puheeksi.

Lapset aistivat herkästi asioita

Kun vanhempi sairastuu vakavasti, vaikuttaa se monella tavalla perheeseen, vaikka siitä ei heti kaikille perheenjäsenille kerrottaisikaan. Lapset tekevät jatkuvasti havaintoja ja aistivat herkästi, jos meneillä on jotain epätavallisuudesta poikkeavaa, selviää Lääkärilehden kirjoituksesta.

Lääkärilehdessä on kerrottu englantilaisesta tutkimuksesta, jossa on haastateltu rintasyöpäpotilaiden lapsia, jotka olivat iältään 6-18-vuotiaita. Tutkimuksessa selvisi, että lapset olivat kokeneet jonkin asian olevan huonosti jo kauan ennen kuin he olivat kuulleet äitinsä sairaudesta. Asiasta kuulemisen jälkeen he ajattelivat, että ehkä edelleenkään heille ei kerrota kaikkea asiaan liittyvää. Heitä ahdisti ajatus, että heiltä salataan asioita. Moni tutkimukseen osallistunut lapsi oli halukas juttelemaan asiasta myös lääkärin kanssa.

Lapset aistivat herkästi, jos perheessä on jokin asia eri tavalla kuin aiemmin. Kuva: Unshplash / Ksenia Makagonova

Lapset haluavat kuulla sairaudesta läheisen ihmisen kertomana

Turun yliopiston ja Tyksin lastenpsykiatrian klinikan tutkimushankkeessa selvitettiin muun muassa vanhemman vakavan sairauden ja lapsen mielenterveyden yhteyksiä. Hankkeessa mukana ollut lastenpsykiatri Hanna Manninen kertoo, että haastatellut lapset kertoivat haluavansa tietää vanhemman sairaudesta. He pitivät tärkeänä sitä, että tiedon kertoo heille tuttu ja läheinen ihminen.

Ikätason mukaisesti asiatietoa myös lapsille

Lääkärilehden kirjoituksesta selviää, että myös lapset kaipaavat tietoa vanhemman sairaudesta ja ovat usein halukkaita keskustelemaan asiasta myös lääkärin kanssa. Lastenpsykiatri Hanna Manninen toteaa, että sairaudesta kerrotaan ensin vanhemmille ja he saavat itse kertoa lapsille, kun ovat siihen valmiit. Lääkäri voi tarvittaessa olla vanhemman tukena, jotta asia tulee kerrottua lapsille. Asiasta on hyvä kertoa ikätason mukaisesti ja esimerkiksi pienille lapsille voi kuvien avulla näyttää ja kertoa sairaudesta yksinkertaisesti ja heidän ymmärtämällä tavalla.

Ota huomioon nämä asiat ennen kuin kerrot sairastumisesta lapselle

MTV Uutisten kirjoituksessa on kerrottu asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen kuin jälkikasvulle kerrotaan vanhemman sairastumisesta.

 1. Varmista, että olet oikeanlaisessa mielentilassa
 2. Päätä etukäteen aika, jolloin kerrot asiasta
 3. Ole rehellinen
 4. Kerro asia yksinkertaisesti ja ikätaso huomioiden
 5. Älä selitä liikaa, jos huomaat että lapsi ei ole valmis vastaanottamaan
 6. Keskity positiivisiin asioihin
 7. Ota huomioon omat ja lapsen tunteet
 8. Kerro, että lapset voivat kysyä halutessaan lisää
 9. Ole lasten tukena
 10. Anna lasten olla sinun tukenasi
Ole lapsen tukena ja anna hänen surra ja käydä tunteita läpi. Kuva: Pixabay / Vic_B

Mitä ajatuksia teksti herättää sinussa? Miten vanhemman vakavasta sairaudesta olisi hyvä kertoa lapsille?

Lue myös:

Äiti voi joutua sairauslomalle omasta perheestä! -Uskaltaako uupunut hakea ajoissa apua?

Elämää harvinaisen sairauden kanssa: “Toivoisin, että tyttäreni tuntisi kipua.”

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

One thought on “Kun vanhempi sairastuu vakavasti, kuinka kertoa asiasta lapsille?

 1. Olin 6-vuotias kun äitini sai rajun sydänkohtauksen joutuen olemaan sairaalassa 2 kk.Suurin pelkoni oli se,että jos äiti kuolee,kuka minua hoitaa. Oman kokemukseni kautta olen oppinut ymmärtämään kuinka täysin aikuisen hoidosta riippuvainen lapsi ajattelee ensisijaisesti itseään.Mitä pienempi lapsi,sen tärkeämpää turvata hänelle toimiva hoito,arki.En suosittele vanhemman hakevan tukea itselleen lapsistaan,tukena aikuiselle on hyvä olla muut aikuiset ja hoitava taho.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *