Väkivalta lisääntyy huolestuttavasti! -Kohteena ovat useammin pojat kuin tytöt

Väkivalta lisääntyy huolestuttavasti! -Kohteena ovat useammin pojat kuin tytöt
Kuva: Pixabay / Vic_B

Teksti: Mami Mixtuura

Pojat joutuvat tyttöjä useammin väkivallan kohteeksi, selviää MTV Uutisten kirjoituksesta. Tästä huolimatta he usein piilottelevat kokemaansa. Tytöt uskaltavat helpommin kertoa kokemistaan vääryyksistä. Väkivaltaa voidaan kokea monessa eri paikassa ja jo pienet lapset voivat olla uhreja. Väkivaltainen käytösmalli opitaan helposti ja se voi herkästi siirtyä sukupolvelta toiselle.

Väkivalta on aina väärin. Väkivalta on lisääntynyt huolestuttavasti Suomessa. Jo päiväkoti-ikäiset lapset voivat joutua väkivallan kohteeksi. Viime aikoina on uutisoitu pikkulasten keskuudessa leviävästä ilmiöstä, että pikkulapset potkivat toisiaan “munille”. Suomessa on huolestuttanut se tosiasia, että kuritusväkivalta on lisääntynyt viime vuosien aikana. Moni aikuinen turvautuu ainakin joskus kurittamaan lapsiaan.

Mihin maailma on menossa, jos väkivalta arkipäiväistyy pikkulastenkin keskuudessa? Mistä he saavat mallin väkivallan teoille? On hyvin mahdollista, että lasten näkemien pelien ja televisio-ohjelmien kautta heille jää sellainen kuva, että väkivaltaisuudet ovat normaalia ja hyväksyttävää käyttäytymistä. Pienet lapset eivät välttämättä ymmärrä näkemäänsä sisältöä ja siksi vanhemman on tärkeää keskustella nähdystä sisällöstä lapsen kanssa. Toki mahdollisia syitä väkivaltaisuuksille voi olla monia muitakin.

Pojat usein väkivallan kohteena

MTV Uutisten kirjoituksessa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kertoo, että pojat joutuvat useammin väkivallan kohteeksi kuin tytöt. Tämä koskee sekä pienempiä että teini-ikäisiä poikia. Taustalla voi olla ajatuksia, että on heikkoutta kertoa kokemistaan vääryyksistä. Se on huolestuttavaa, koska väkivallan kokeminen voi tällöin jäädä piilotetuksi salaisuudeksi. Vaikka pojat kokevat enemmän väkivaltaa, kertovat se siitä muille harvemmin kuin tytöt. Vaikuttaa siltä, että tyttöjen on helpompi puhua ulkopuolisille kokemastaan vääryydestä.

Väkivallan kohteena ovat usein pojat, mutta he eivät välttämättä kerro kokemastaan muille. Kuva: Pixabay / Wokandapix

Kotoa saatu malli siirtyy herkästi seuraaviin sukupolviin

Elina Pekkarinen kertoo, että väkivallan kohteeksi joutuneet lapset turvautuvat siihen herkästi itsekin jatkossa. Tämä voi johtaa siihen, että tulevaisuudessa lapsi käyttää väkivaltaa myös itse ollessaan vanhempi. Hyvä Terveys -lehden palstalla Elina Hermanson, lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri, toteaa että väkivaltainen käyttäytyminen voi “periytyä” lapselle. Lapsi oppii aikuiselta näkemästään mallista ja tekee jatkossa itse samoin.

Lapsi tarvitsee apua kiukun tyynnyttämiseen

Lapsi tarvitsee aikuisen ohjausta silloin, kun hänet valtaa kiukku, toteaa Hyvä Terveys -lehdessä Elina Hermanson. On tärkeää, että aikuinen itse rauhoittuu, ottaa lapsen syliin ja ohjaa lapsen miettimään jotain muuta kuin kiukkua.

Opittu malli siirtyy helposti seuraaviin sukupolviin, jos väkivallan tekoja ei tietoisesti lopeteta. Kuva: Unsplash / Johnny Cohen

On hyvä, että väkivallan teot näkevät päivänvalon

Elina Pekkarinen toteaa MTV Uutisten kirjoituksessa, että on hyvä asia, että väkivallan teot eivät enää pysy piilossa. On tärkeää, että lapset uskaltavat hakea apua ja saavat sitä. Silti väkivallan vastaista työtä riittää edelleen, jotta vallalla olevat asenteet väkivaltaa kohtaan muuttuvat ehdottoman kielteisiksi.

Mitä ajatuksia teksti herättää sinussa? Miksi väkivaltaisuus on Suomessa lisääntymään päin?

Lue myös:

“Munille potkiminen” on lisääntynyt huolestuttavasti pienten lasten keskuudessa!

Päiväkotimaailma kaaoksessa – näin lasten väkivaltaisuus näkyy päiväkodeissa

Hyväksyvätkö suomalaiset lasten kuritusväkivallan?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.