Lasten silmien oireilu on lisääntynyt huolestuttavasti!

Lasten silmien oireilu on lisääntynyt huolestuttavasti!
Kuva: Pixabay / Vic_B

Teksti: Mami Mixtuura

Lasten silmien oireilu on lisääntynyt merkittävästi, selviää Iltalehden kirjoituksesta. Etenkin kouluikäiset kärsivät yhä enemmän oireista, jotka aikaisemmin olivat lähinnä aikuisten toimistotyöläisten riesana.

Vielä muutama vuosi sitten apteekeissa myytiin silmien kostutustippoja lähinnä aikuisille. Ei silloin lapset kärsineet kuiviin silmiin liitettävistä oireista tässä määrin eikä heidän silmiinsä tarvinnut keinotekoista kosteuttajaa tipautella. Iltalehden kirjoituksesta selviää, että nykyään lääkärit määräävät niitä enenevässä määrin myös lapsille. Mitäpä luulet, että mistä tällaiset muutokset silmien oireiluissa voivat johtua?

Siitepölyaikaan on hyvä ottaa huomioon, että silmien epätavallinen oireilu voi johtua myös allergiasta. Uudenlaisten silmäoireiden kanssa on siis aina tärkeää käydä terveydenhuollon ammattilaisen puheilla. Jotta voi olla varma oireiden aiheuttajasta ja antaa silmille heti oikeaa hoitoa.

Silmäoireilu on lisääntynyt lasten keskuudessa

Iltalehden kirjoituksessa on kerrottu, että kouluikäisten lasten silmäoireilu on lisääntynyt huolestuttavasti. Silmätautien erikoislääkäri Aurora Heickell kertoo näkevänsä usein lapsia (osa jopa leikki-ikäisiä!), jotka kärsivät silmien punoituksesta, kirvelystä, särystä, näköhäiriöistä, päänsärystä sekä niskan ja hartioiden särystä. Aikaisemmin tämän tyylisiä oireita oli lähinnä toimistotyötä tekevillä aikuisilla. Lasten keskuudessa on lisääntynyt myös likinäköisyys.

Oireena voi olla esimerkiksi silmien punoitusta ja särkyä. Kuva: Pixabay / CORLEONENAIBAF

Mikä voi olla syynä lisääntyneelle silmäoireilulle?

Heickell toteaa, että lisääntynyt silmäoireilu johtuu ainakin osaltaan muuttuneista elämäntavoista. Lapset ja nuoret saattavat tuntitolkulla tuijottaa digilaitteita ja nukkuvat liian vähän. Liikunta- ja ruokailutottumuksissa olisi myös parantamisen varaa. Silmät kaipaavat luonnonvaloa pysyäkseen terveenä.

“Vastaanotollani on käynyt muutamia jopa 10 tuntia päivässä tietokoneella pelaavia lapsia, joilla on tullut voimakas kuivasilmäisyys”, kertoo Heickell.

Yksi syy lisääntyneelle silmäoireilulle on lisääntynyt digilaitteiden tuijotus. Kuva: Unsplash / Adrian Swancar

Mikä hoidoksi?

Tärkein hoito on vähentää ruudulla oloa, jos se on todennäköisin syy, selviää Iltalehden kirjoituksesta. Lääkäri voi määrätä käytettäväksi silmien kostutustippoja, mutta ne eivät poista asian taustalla olevaa ongelmaa. Alaikäisten lasten kohdalla ruudulla olon vähentäminen on vanhempien vastuulla. Lapsia on hyvä kannustaa muiden aktiviteettien pariin; esimerkiksi ulkoleikkien pariin. Myös riittävän pitkiin yöuniin kannattaa panostaa.

Lepotauot silmille ovat tärkeitä ruudulla ollessa, kerrotaan MTV Uutisten kirjoituksessa. Olisi hyvä lepuuttaa silmiä vähintään 15-20 minuutin välein ja ainakin tunnin välein nousta kokonaan pois laitteen äärestä. Niin lasten kuin aikuistenkin.

Nämä merkit saattavat viitata likinäköisyyteen

Tietyt asiat voivat viitata likinäköisyyteen, joten vanhempien on hyvä tarkkailla myös näitä alla olevia juttuja, joita on kerrottu MTV Uutisten kirjoituksessa.

-Lapsi kompastelee rappusissa

-Lapsi törmäilee esineisiin

-Lapsen on vaikeaa kulkea epätasaisessa maastossa

-Lapsi siristelee silmiään tai sulkee toista silmää

-Lapsi hieroo silmiään

Mitä ajatuksia heräsi tekstin luettuasi? Onko teidän perheessä ollut enemmän lasten silmäoireilua?

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Näin lapsi oireilee, kun näkö huononee: tarkkaile näitä merkkejä

Lapsen silmätulehdus: kuinka tunnistat tulehduksen ja miten sitä hoidetaan?

Kuusi merkkiä siitä, että lapsen ruutuaika ylittyy

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *