Moni isä uupuu ruuhkavuosien keskellä

Moni isä uupuu ruuhkavuosien keskellä
Kuva: Unsplash / Ryan Snaadt

Teksti: Mami Mixtuura

Uupuneesta vanhemmasta tulee ehkä ensimmäisenä mieleen väsynyt äiti. Mutta yhtälailla isätkin uupuvat. Tästä asiasta ei ole kirjoitettu ja puhuttu niin paljon, kuin äitien kokemuksista. On tärkeää lisätä tietoisuutta myös isien uupumuksesta, jotta heilläkin olisi rohkeutta ja mahdollisuuksia saada tarvitsemaansa apua.

Isien kokemasta uupumuksesta ei ole tähän mennessä kovinkaan paljon julkisuudessa puhuttu. On joitakin rohkeita isiä, jotka ovat kertoneet kokemuksistaan avoimesti julkisuudessa. Se on erittäin hyvä ja toivottu asia, jotta jatkossa isienkin uupumus voidaan huomata ja mahdollistaa heille ajoissa heidän tarvitsemansa apu ja tuki.

Suomalaisten vanhempien uupumus on yleistä

Helsingin Sanomissa kerrotaan, että kansainvälisen tutkimuksen mukaan suomalaiset vanhemmat sijoittuvat korkealle listalla, jossa on vertailtu eri maiden välillä vanhempien kokemaa uupumusta. Tutkimuksessa selvisi, että mahdollinen syy on esimerkiksi se, että on totuttu pärjäämään yksin ilman apua. Lisäksi suoritus- ja kilpailukeskeisyys laittavat jaksamisen äärirajoille.

Suomessa vanhempien uupumus on yleistä. Kuva: Unsplash / Kelli McClintock

Isät eivät välttämättä puhu uupumuksesta muille

Ylen Uutisten kirjoituksessa isyystutkija Jouko Huttunen toteaa, että isät eivät välttämättä puhu muille kokemistaan tunteista ja uupumisesta. Huttusen kokemus on se, että miehet kyllä puhuisivat jaksamisestaan, jos heillä olisi siihen mahdollisuuksia.

Huttunen muistuttaa, että “monet isät uupuvat ja masentuvat ruuhkavuosien aikana siinä missä äiditkin”. Hän toteaa, että miehet kokevat usein vaikeaksi kertoa asiasta muille. Yksi syy puhumattomuuteen voi olla se, että isät yrittävät esittää mieluummin kaiken jaksavaa, kuin myöntää puolisolle uupumustaan. He saattavat ajatella, että myös puoliso on varmasti väsynyt ja esittää sen vuoksi itsekin jaksavaa vaikka viimeiseen asti.

Isät eivät välttämättä puhu uupumuksesta ja itkevät itkunsa salassa. Kuva: Unsplash / Tom Pumford

Länsi-Suomen kolumnissa Heikki Leppimäki toteaa, että on aiheellista pohtia isien kokemaa väsymystä ja syitä, jotka voivat siihen johtaa. Hän kirjoittaa, että uusien isien joukossa on paljon masentuneita isiä ja “Vauvavuoden aikana vakavasti uupuva isä ei ole harvinaisuus”. Hänen mielestään vauvan syntymän jälkeen uudessa elämäntilanteessa on monia mahdollisia syitä, jotka usein huomaamattomasti uuvuttavat isiä.

Mistä apua isien uupumukseen?

Jouko Huttusen mukaan muilta samassa tilanteessa olevilta isiltä saatu vertaistuki olisi olennaisen tärkeää. Siellä isät saisivat itse puhua ja myös kuulla muiden kokemuksia samoista asioista.

Heikki Leppimäen mielestä isien väsymys pitäisi havaita aktiivisemmin. Neuvoloissa olisi tärkeää varmistaa myös isien jaksamisen huomioiminen. Olisi hyvä, että työyhteisössä huomioitaisiin mahdollisuuksien mukaan uutta isää koskettavat isyyden tuomat haasteet. Isien olisi tärkeää myös itse uskaltaa kertoa kokemastaan muille rohkeasti.

Mitä mieltä olet: puhutaanko isien kokemasta uupumuksesta riittävästi?

Lue myös:

Suomalaistutkimus: Syy isien uupumukseen eivät ole lapset, vaan yhteiskunnan vaatimukset

Äiti voi joutua sairauslomalle omasta perheestä! -Uskaltaako uupunut hakea ajoissa apua?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.