Tutkimus: Tietyt asiat voivat aikaistaa tyttöjen murrosikää

Tutkimus: Tietyt asiat voivat aikaistaa tyttöjen murrosikää
Kuva: Pixabay / ivabalk

Teksti: Mami Mixtuura

Tyttöjen murrosikä alkaa nykyään entistä aikaisemmin. Keskimäärin se alkaa 10 vuoden iässä, mutta asiaan liittyy paljon yksilöllistä vaihtelua. Itä-Suomen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa on selvinnyt tiettyjä asioita, jotka voivat olla syynä tähän. Jos murrosikä alkaa todella varhain, on aiheellista tarkemmin selvittää taustalla olevaa aiheuttajaa.

Murrosikä ja sen alkaminen on jännittävä asia niin lapselle kuin vanhemmillekin. On jännittävää huomata ensimmäiset muutokset omassa kehossa. Osaa saattaa hävettää se, että rinnat alkavat kasvaa. Joillakin murrosikä ja kuukautiset alkavat todella nuorena. Toiset taas saattavat joutua pitkään odottamaan omalle kohdalle näitä kutkuttavia muutoksia ja huoli voi olla kova, kun merkkejä kehon muutoksista ei toiveista huolimatta näy.

Minkä ikäisenä murrosikä keskimäärin alkaa?

Keskimäärin tytöillä alkaa murrosikä 10 vuoden iässä, kerrotaan Mannerheimin Lastensuojeluliiton kirjoituksessa. Tytöillä on yleensä havaittavissa merkkejä muuttuneesta kehosta poikia aikaisemmin. Alkamisiässä on suuria yksilöllisiä eroja, joten joillakin ensimmäiset merkit voivat tulla jo ennen yhdeksättä ikävuotta ja joillakin 13-vuotiaana.

Murrosikään liittyviä muutoksia

Tytöillä ensimmäinen näkyvä kehossa tapahtuva muutos on rintarauhasten kasvaminen. Sen jälkeen alkaa kasvamaan häpykarvat, lihakset ja pituus lisääntyy vauhdilla. Rasvakudosta muodostuu enemmän ja iho rasvoittuu aiempaa herkemmin. Ensimmäiset kuukautiset tulevat keskimäärin 13-vuoden iässä, mutta tässäkin on paljon yksilöllistä vaihtelua.

Murrosiässä iho rasvoittuu entistä helpommin. Kuva: Pixabay / Kjerstin_Michaela

Tutkimus: Nämä asiat voivat aikaistaa rintarauhasten kehitystä

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa on saatu selville, että todennäköisyys rintarauhasten aikaiselle kehitykselle on silloin, jos kehon rasvaprosentti on korkea tai tyttö altistuu kotona passiiviselle tupakoinnille. Lastenlääkäri Saija Savinaisen väitöstutkimukseen osallistui lähes 200 kuopiolaista tyttöä. Tytöt olivat aluksi 6-8-vuotiaita ja seuranta-aika oli kaksi vuotta. Kehon rasvaprosentissa yhden prosentin nousu lisäsi 11 prosentilla todennäköisyyttä, että rintarauhaset kasvavat seuraavan kahden vuoden aikana. Passiivinen tupakointi lisäsi todennäköisyyttä 2,6-kertaiseksi. Kehon rasvaprosentin suuruuteen vaikutti osaltaan se, jos vanhemmat olivat vähän kouluttautuneita ja äidillä oli ollut ennen raskautta korkea painoindeksi.

Tietyt asiat voivat aikaistaa murrosikää. Kuva: Pixabay / Foundry

Milloin asiaa kannattaa selvittää tarkemmin?

“Liian aikaisesta puberteetista puhutaan silloin, kun ensimerkit ilmaantuvat alle 8-vuotiaana, tai jos kuukautiset alkavat aiemmin kuin 10,5-vuotiaana”, selviää Ylen Uutisten kirjoituksesta. Kouluterveydenhuollolla on käytössä murrosikäseula, jossa on kerrottu tarkat rajat. Silloin, jos vanhemmilla on ollut itsellään varhainen murrosikä, katsotaan asiaa hiukan joustavammin. Asiaa siis seurataan kouluterveydenhuollossa ja ohjeistetaan tarvittaessa lisätutkimuksiin. Syy aikaiselle murrosiälle pitäisi selvittää, koska joissakin harvoissa tapauksissa taustasyynä voi olla jokin sairaus.

Mitä ajatuksia teksti sinussa herättää? Alkaako nykyään tyttöjen murrosikä liian aikaisin?

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Murkku tuli taloon – Murrosiän ensioireita

Varhaisen murrosiän riskit vakavia: jarrutushoitojen määrä lisääntynyt huimasti

Seurustelu ja yökyläily -Teinien seurustelusuhteet alkavat Jari Sinkkosen mielestä liian varhain


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.