Raskaus saattaa paljastua vasta synnytyksen aikana! -Miten ihmeessä se voi jäädä huomaamatta?!

Raskaus saattaa paljastua vasta synnytyksen aikana! -Miten ihmeessä se voi jäädä huomaamatta?!
Kuva: Unsplash / Jan Canty

Teksti: Mami Mixtuura

Se, että joku ei ole tietoinen raskaana olemisestaan, kuulostaa erikoiselta. Tulee mieleen ajatus, että voiko se edes olla mahdollista! Miten ihmeessä sitä ei muka huomaa, että vatsan sisässä kasvaa elävä olento? Ilta-Sanomien ja Ylen Uutisten kirjoituksista selviää mahdollisia syitä sille, että raskautta ei ole huomattu.

Yllätysraskaudet ovat mahdollisia

Aina raskaus ei näy ulospäin mitenkään eikä odottaja itsekään sitä välttämättä tiedä, kertoo KYS:n naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Paula Kuivasaari-Pirinen Ilta-Sanomien kirjoituksessa. Hän kertoo, että yllätysraskaudet ovat joillekin todellisuutta ja hän kohtaa vuosittain sellaisia odottajia, joille raskaus on tullut yllätyksenä. Joukossa on todennäköisesti myös sellaisia, jotka eivät halua myöntää raskautta vaan kieltävät sen mahdollisuuden viimeiseen asti.

Toisinaan raskautta eivät huomaa edes ammattilaiset

Ylen Uutisten kirjoituksesta selviää, että naisen tullessa kipujen vuoksi sairaalaan, välttämättä edes ammattilaiset eivät huomaa, että kivut voivat johtua raskaudesta. Tämän vuoksi ainakin Pirkanmaan pelastuslaitos on saanut ohjeita, että hedelmällisessä iässä olevilta naisilta, jotka kärsivät epämääräisistä vatsan alueen kivuista, on oleellista mitata raskaushormonien määrä.

Joskus vatsa- tai selkäkivut pakottavat ensiapuun ja lopulta käy ilmi, että syynä onkin yllätysraskaus. Kuva: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Mahdollisia syitä, joiden vuoksi raskaus voi jäädä huomaamatta

On tiettyjä asioita, jotka voivat selittää sitä, että raskautta ei huomata. Näitä asioita on kerrottu Ilta-Sanomien ja Ylen Uutisten kirjoituksissa.

-Pahoinvoinnin puuttuminen

-Raskaus ei näy ulospäin → mahdollista etenkin pitkillä (jos vatsa ei kasva eteenpäin) tai ylipainoisilla (vatsan kasvu ajatellaan lihomisena). Myös lantion mallilla on vaikutusta siihen, näkyykö vatsa ulospäin.

-Sikiön liikkeet voidaan sekoittaa ilmavaivoihin tai suolen toimintaan

-Ehkäisyn vuoksi kuukautiset voivat olla pois, joten niiden puuttuminenkaan ei herätä epäilyjä raskaudesta

-Joskus raskaus ei aiheuta mitään selviä muutoksia naisen kehossa tai hormonitoiminnassa

Toisinaan kasvaneen vatsankummun ajatellaan olevan epäterveellisistä elämäntavoista johtuvaa. ajKuva: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Synnytys sairaalan vessassa

Ylen Uutisten kirjoituksessa on kerrottu Suvista, joka oli alkanut kärsiä selkäkivuista ja lopulta lähtenyt ambulanssin kyydissä sairaalaan. Ensiavussa lääkärin käyntiä odotellessa oli vierähtänyt tavattoman pitkä aika. Yhtäkkiä Suvi oli itse ymmärtänyt, että hän on synnyttämässä tai saamassa keskenmenoa. Lopulta hän synnytti yksinään sairaalan vessassa, koska hoitajat eivät ottaneet hänen epäilyjään todesta.

Synnytys yllättäen omassa kodissa

Ilta-Sanomissa on kerrottu Carmenista, jolle raskaana oleminen iskeytyi tajuntaan vasta silloin, kun hän oli jo synnyttämässä uutta tulokasta. Hän oli uudelleensynnyttäjä, jonka toisessa raskaudessa ei ollut mitään oireita jalkojen kesäaikaista turvotusta lukuun ottamatta. Pahoinvointia ei ollut ja kuukautiset tulivat läpi raskauden eikä vatsa kasvanut lainkaan. Yllättäen hän alkoi kärsimään vatsakivuista ja hetken kuluttua vauva syntyikin omassa kodissa Carmenin ollessa tilanteessa yksin.

Oletko sinä ollut raskaana tietämättäsi? Tai tiedätkö jonkun muun, joka oli pitkään raskaana, mutta ei ollut siitä tietoinen?

Lue myös:

Positiivinen raskaustesti -Lukijat kertovat millaisia tunteita tämä hetki saa aikaan!

Kätilöt kertovat: Nämä 9 erikoista synnytystä ovat jääneet lähtemättömästi mieleen!

Ehkäisystä huolimatta raskaaksi!! -Yllätysvauva mullistaa omat suunnitelmat! 


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

One thought on “Raskaus saattaa paljastua vasta synnytyksen aikana! -Miten ihmeessä se voi jäädä huomaamatta?!

  1. Olin puolessa välin raskautta kun menin selkäkipujen takia lääkäriin,epäiltiin että pissitulehdus on levinnyt munuaisiin. Hoitaja kysyi että otetaanko raskaustesti ja naureskellen vastasin että otetaan vaan vaikka en raskaana olekkaan. Illalla hoitaja soitti tulokset,raskaushormoni oli yli 500 ja pyysi ottamaan yhteyttä neuvolaan. Heti aamulla soitin ja varasin ajan keskeytykseen,oletus oli että raskaus on alle 8viikkoa. Alkoivat ultrata ja lääkäri totesi että raskaus on viikolla 22. Maailma romahti koska en enää lapsia halunnut. Nyt tyttö täyttää 7v ❤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.