Lemmikkikodin materiaalivalinnoissa suositaan kestävyyttä ja pestävyyttä

Lemmikkikodin materiaalivalinnoissa suositaan kestävyyttä ja pestävyyttä
Kuva: Netrauta

Kaupallinen yhteistyö: Netrauta

Lemmikkikodin sisustuksessa saa ja pitääkin näkyä, että kodissa asuu lemmikkejä. Lemmikin luonteesta ja eläinlajista riippuu, kuinka kestäviä sisustusratkaisuja kotiin tarvitaan. Etenkin pentuvaihe vaatii perheeltä kärsivällisyyttä. Lemmikkikodissa kannattaa suosia laadukkaita, kestäviä ja helposti puhdistettavia materiaaleja.

Lemmikkieläimet vaativat huolenpidon ja rakkauden lisäksi myös huomion kiinnittämistä kodin sisustus- ja materiaalivalintoihin. Järkevillä ja lemmikkikotiin sopivilla ratkaisuilla kodin pinnat ja huonekalut pysyvät kunnossa myös lemmikkikodissa. Lemmikin opetellessa sisäsiistiksi saattaa sattua vahinkoja. Leikkisät koiranpennut saattavat myös järsiä ja purra esimerkiksi huonekaluja. Kissat taas tykkäävät teroitella kynsiään ja ovat ketteriä hyppimään. Lemmikit kannattaa alusta alkaen opettaa talon tavoille ja opastaa, mitä ei saa tehdä.  Jos lemmikkiä ei halua sänkyynsä tai sohvalle, tämä opetetaan heti. Lemmikkiä pitää myös kieltää, jos se järsii tai kynsii huonekaluja tai kodin pintoja.

Kuva: Netrauta. Kaikki eivät halua lemmikkieläimiä sohvalle. Lemmikki pitää opettaa talon tavoille heti.
Minimoi lemmikin aiheuttamat vahingot ja panosta siivoukseen

Kun koiranpentu jää yksin kotiin, on hyvä pohtia, tarvitseeko pennun oleskelutilaa rajata. Näin mahdolliset pennun aiheuttamat vahingot jäävät pienemmälle alueelle. Tähän tarkoitukseen on saatavilla erilaisia koiraportteja ja pentuaitauksia. Jos tilassa on laattalattia, se helpottaa mahdollisten jälkien siivoamista.

Lemmikkikodissa on hyvä muistaa, että lemmikki tarvitsee tilaa. Etenkin isokokoiset koirat tarvitsevat liikkuessaan tilaa ympärilleen. Lemmikkikotiin ei kannata hankkia liikaa tavaraa. Paras paikka koriste-esineille on sellainen, jonne kissa ei pääse hyppäämään tai koira huiskimaan hännällään. Kukkaruukkujen multa on hyvä peittää pienillä kivillä, jottei kissa erehdy tekemään tarpeitaan ruukkuun. Amppelit suojaavat roikkuvia viherkasveja lemmikeiltä. Kodin sähkölaitteiden johdot on muistettava suojata, jottei niistä aiheudu turvallisuusriskejä lemmikeille tai asukkaille.

Lemmikkikodissa, kuten yleensäkin kodeissa pitää panostaa säännölliseen siivoukseen. Ulkoa sisälle tullessa lemmikki on hyvä kuivata pyyhkeellä etenkin märkään vuodenaikaan. Erillisessä kuraeteisessä lemmikki on helppo huuhdella ja kuivata. Mikäli kuraeteistä ei ole, eteistilassa kannattaa suosia mattoa, joka hylkii kosteutta ja johon irtoaa suurin osa lemmikin mukana kulkeutuvista lioista. Kätevällä varsi-imurilla on helppo imuroida lemmikin mukana tulevat hiekat pois eteisestä. Myös robotti-imuri on hyvä vaihtoehto lemmikkikotiin, kunhan huomioi sen, että tietyissä tilanteissa robotti-imurin käyttöä pitää valvoa.

Suosi kestäviä ja helposti puhdistettavia pintamateriaaleja

Kun kodissa on lemmikkieläimiä, pitää asunnon pintamateriaalivalinnoissa huomioida se, että materiaalien tulee kestää kulumista ja olla helposti puhdistettavia. Parhaat lattiamateriaalivalinnat lemmikkikotiin ovat laminaatti-vinyyli- ja korkkilattiat, sillä ne kestävät kovaa kulutusta. Myös laattalattia esimerkiksi eteistiloissa on hyvä vaihtoehto. Parketti ei ole paras mahdollinen valinta, sillä se saattaa naarmuuntua herkästi. Valkoisen värin sijaan lattioissa kannattaa suosia harmaan ja ruskean sävyjä, joissa lika näkyy vaaleaa lattiaa vähemmän.

Kuva: Netrauta. Korkkilattia on lämmin, hiljainen ja helposti puhdistettava.
Kuva: Netrauta. Kuitutapetti kestää pyyhkimistä

Seinäpinnoissa kannattaa kiinnittää huomiota kestävyyteen ja puhdistettavuuteen. Maalipinta on hyvä valinta, sillä se on helppo pyyhkiä puhtaaksi. Mitä kiiltävämpi ja kovempi maalipinta on, sitä helpompi se on puhdistaa. Maaleissa on eroja: osan maalipinnoista voi jopa pestä, osa vaatii hellävaraisempaa pyyhintää. Tapeteista etenkin vinyylitapetti kestää pyyhkimistä ja on muutenkin kestävä valinta. Myös kuitutapetit ja osa laadukkaimmista paperitapeteista ovat pyyhkimisen kestäviä. Kissat pitävät monesti raapimisesta, joten kissakotiin tapettia turvallisempi valinta on maalipinta.  

Lemmikin vuoksi ei ole järkevää uusia kaikkia kodin pintoja. Sen sijaan on syytä pohtia, onko tarpeen suojata pintoja. Varsinkin siinä vaiheessa, kun lemmikki opettelee sisäsiistiksi, voi olla fiksua suojata lattiapinnat esimerkiksi matoilla. On helpompi pestä mattoja kuin vaihtaa koko lattia. Sisäsiistiksi opettelua varten on olemassa lemmikeille tarkoitettuja suoja–alustoja.

Valitse sisustustekstiileiksi kestäviä ja laadukkaita kankaita

Kodintekstiilien valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota kestävyyteen, puhdistettavuuteen ja esimerkiksi siihen, kuinka helposti sähköistyvä tekstiili on. Matoissa on hyvä suosia sileitä ja tiiviitä kudontoja, joita eläinten kynnet eivät revi ja joihin karvat eivät juutu herkästi kiinni. Matoista etenkin villamatto on hyvä vaihtoehto, sillä villa hylkii likaa. Hyviä valintoja lemmikkikotiin ovat myös matalanukkaiset, keinokuituiset nukkamatot, jotka eivät sähköisty ja joista ei irtoa pölyä. Myös paperinaru- ja polyesterimatot sekä erilaiset taljat sopivat useimpiin lemmikkikoteihin. Sen sijaan korkeanukkaisia mattoja kannattaa välttää, sillä niihin takertuvat herkästi lika ja karvat. Lemmikkikotiin on hyvä hankkia jämäköitä, riittävän isoja mattoja, jotka pystyvät paremmin paikallaan, eivätkä rullaudu niin herkästi kuin pienet matot. Tarvittaessa maton alle voi laittaa liukuesteverkon.

Kuva: Netrauta. Villapohjainen matto on hyvä vaihtoehto lemmikkikotiin.
Kuva: Netrauta. Pellavaiset liinavaatteet eivät sähköisty.

Huonekalujen verhoilukankaissa kannattaa suosia sileitä ja tiiviitä kankaita, joihin lemmikkien kynnet eivät jää niin herkästi kiinni. Sähköistymätön kangas on paras valinta, sillä se ei kerää lemmikkien karvoja juurikaan. Luonnonmateriaalit, kuten puuvilla ja pellava sekä sekoitekangas, jossa on luonnonmateriaalien lisäksi keinokuituja, sopivat hyvin lemmikkikodin verhoilukankaiksi. Myös mikrokuitukankaat ja esimerkiksi puuvillasametti ovat varteenotettavia vaihtoehtoja. Sen sijaan keinokuituisia tekstiilejä on yleensä vaikea pitää puhtaana. Nahkaverhoilut huonekalut ovat hyvä valinta etenkin, jos verhoilussa on käytetty pintavärjättyä nahkaa, jolloin pinta on helppo pyyhkiä puhtaaksi ja mahdollisia lemmikin raapimisjälkiä pystyy jonkin verran korjailemaan.

Huonekalut voi tarpeen mukaan suojata torkkupeitteillä tai huonekalusuojuksilla. Irrotettavat kangaspäälliset ovat myös käteviä, sillä ne voi pestä ja vaihtaa tarvittaessa. Myynnissä on lisäksi tekstiileille tarkoitettuja suoja-aineita, jotka tekevät kankaasta likaa ja kosteutta hylkivän. Huonekaluissa kannattaa välttää liian vaaleita sävyjä, joissa likaa näkyy herkästi. Myöskään musta sävy ei ole paras valinta, jos lemmikki on vaaleakarvainen. Lasipinnat voivat olla haastavia, sillä niillä pöly näkyy herkästi ja lasinen pinta voi etenkin kissan tassujen alla olla liukas.

Vuodevaatteissa etenkin sileä, laadukas pellavakangas on hyvä ratkaisu, sillä siihen eivät lemmikkien karvat tartu herkästi kiinni. Lattialle ulottuvat verhot houkuttelevat kissat usein leikkimään ja kiipeilemään. Rullaverhot ovatkin mainio ratkaisu. Mikäli kuitenkin haluaa pidemmät verhot, kannattaa valita verhokankaaksi tiivis kangas, jottei siihen kerry niin herkästi pölyä ja eläinten karvoja.

Kuva: Netrauta. Kissa on helppo kuljettaa reissuilla kuljetuskorissa.
Hanki lemmikille sopivat tarvikkeet ja järjestä ne fiksusti

Lemmikit tarvitsevat monia tarvikkeita: kaulapantoja, leluja, nukkumapaikan ja esimerkiksi ruokakuppeja. Koira matkustaa autossa turvallisimmin kuljetushäkissä. Kissa taas on helppo kuljettaa kuljetuskopassa. Ulkona viihtyvä koira voi tarvita tarhan tai koirankopin. Järjestyksen ylläpitämiseksi lemmikkien tavaroille ja leluille kannattaa suunnitella säilytyspaikat. Esimerkiksi lelut voi kerätä koriin.

Kuva: Netrauta. Kiipeilypuussa kissa pääsee purkamaan energiaansa.
Kuva: Netrauta. Lemmikin petiin kannattaa laittaa suoja-alusta, joka on helppo vaihtaa ja pestä.

Lemmikkikotikin voi olla tyylikäs. Netraudan valikoimista löytyy lemmikkien tarvikkeita moneen eri makuun. Osa lemmikeistä tykkää nukkua omalla makuualustallaan, osa mieluummin maton päällä tai jopa paljaalla lattialla. Kissojen ja koirien nukkumapaikan voi suojata erillisellä peitteellä, joka on kätevä pestä tarpeen vaatiessa. Lemmikkien ruokapaikka kannattaa sijoittaa sellaiseen paikkaan, ettei se ole keskellä kulkuväylää. Ruokakuppien on hyvä olla helposti puhdistettavia. Ruokakuppien alle kannattaa sijoittaa suoja-alusta, jotta mahdolliset sotkut on helpompi siivota. Kissakotiin tärkeä hankinta on kiipeilypuu tai raapimispuu. Tämä auttaa useimmiten siihen, ettei kissa raavi seiniä tai hypi niin herkästi esimerkiksi verhoihin. Kissoille pitää hankkia myös kissanhiekkalaatikko. Se sijoitetaan useimmiten kylpyhuoneen tai kodinhoitohuoneen yhteyteen.

Lemmikin omistajan pitää hyväksyä se, että ajoittain kodissa on eläinten karvoja. Myös lemmikit jättävät kotiin elämisen jälkiä. Oikeilla materiaalivalinnoilla ja sisustusratkaisuilla kodissa viihtyvät sekä ihmiset että lemmikit.

Teksti: Nanna

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.