Erilaiset siivouskriteerit hiertävät suhdetta: kumman tulisi muuttaa tapojaan?

Erilaiset siivouskriteerit hiertävät suhdetta: kumman tulisi muuttaa tapojaan?
Kuva:Brett Jordan

Ihmiset voi karkeasti jakaa ihmisiin, jotka pitävät tavaransa paikoillaan ja ihmisiin, joita pieni luova kaaos ei häiritse. Erilaiset siivouskriteerit aiheuttavat haasteita parisuhteessa, mutta kumman tulisi muuttaa tapojaan?

Sotkija ja siisti

Taas hän on jättänyt sängyn petaamatta. Likainen muki on jäänyt tiskialtaaseen. Paita tuolin nojalla, pyyhe mytyssä kylppärin lattialla ja kahvikuppi eteisen pöydällä. Sotkija tiputtelee huomaamattaan tavaroita käsistään vaeltaessaan huoneesta toiseen. Lattialla lojuva pehmolelu ei sotkijaa haittaa, vaan hän kävelee sen yli päivästä toiseen kiinnittämättä siihen sen enempää huomiota. Parhaimmassa tapauksessa nallea voi siirtää jalalla vähän syrjempään, ettei kukaan vahingossa kompastu siihen. Siisti näkee punaista: olenko minä oikeasti ainoa, joka voi kumartua nostamaan lelun keskeltä olohuoneen lattiaa?

Sotkijan on vaikeaa havaita ympärillä vallitsevaa kaaosta, koska se ei vaikuta häneen mitenkään. Sohvalle kasaantuneita vaatteita voi siirtää sivummalle, että mahtuu paremmin istumaan. Kahvikupin voi asetella myös pöydälle kerääntyneiden lehtien ja papereiden päälle. Sotkija on tottunut siihen, että tavarat voivat olla missä vain. Mustekynä saattaa olla laukussa, pöydällä, sohvan alla tai eteisen laatikossa. Kun sotkija tarvitsee kynää, hän joutuu etsimään sen ja saattaa turhautua hetkellisesti. Silti käytön jälkeen hän huomaamattaan pudottaa kynän ensimmäiselle mahdolliselle tasolle ja joutuu seuraavan kerran etsimään sitä uudestaan.  

white ceramic coffee cup lot
Kuva: Izz R. Sotkuista pieni kaaos ei haittaa. Siistiä pöydällä lojuvat kupivat saattavat ahdistaa.

Siisti saapuu kotiin töistä ja kompastuu matolla lojuviin kenkiin. Hän huokaisee ja nostaa kengät kaappiin, mutta syke ja ärsytyskäyrä nousevat heti. Olohuoneessa vastassa on vinossa oleva matto. Lattialla on sohvatyynyjä, sohvalla jonkun paita, pöydällä laseja ja tyhjä kahvikuppi. Vessan lavuaarin reunalle on kerääntynyt pompuloita, hiusharja ja tyhjä hammastahnatuubi. Keittiössä tiskiallas on täynnä tiskejä. Pyykkikoneeseen on unohtunut koneellinen märkiä pyykkejä. Sotkija istuu tyytyväisenä olohuoneen lattialla kokoamassa palapeliä lasten kanssa. Siisti on ärtynyt ja tiuskii, mutta sotkijan on vaikeaa ymmärtää mikä siistiä ärsyttää. 

Sotkija ja siisti yrittävät ymmärtää toisiaan, mutta se ei ole helppoa. Sotkusta riidellään lähes päivittäin. Sotkijan mielestä kotona on “ihan siistiä”, siistiä taas ärsyttää aamupalan jälkeen pöydälle jääneet leivänmurut ja tuolin nojalla kuivuva pyyhe. 

Sotkija lupaa yrittää siivota enemmän, tai laittaa ainakin omat tavaransa paikoilleen. Hän tsemppaa ja tekee parhaansa, mutta viikon päästä sotku on taas sama. On vaikeaa muuttaa pinttyneitä tapoja. Siisti yrittää olla välittämättä sotkusta ja pitää höyryt sisällään. Ojentelee sohvatyynyjä ohi kulkiessaan ja kyykkii lattialle pudonneita tavaroita. Siisti jaksaa olla sanomatta mistään viikon, kunnes räjähtää. Taas riidellään. 

Kumman tulisi muuttua?

Siisti koti on yleisesti hyväksytympi kuin sotkuinen. Siisti koti on kuin merkki siitä, että oma elämä on hallussa. Sotkuisia ihmisiä taas pidetään huolimattomina huithapeleina. Tästä syystä parisuhteissa, joissa yksi on siisti ja toinen sotkuinen, sotkija on se, jolta yleensä odotetaan muutosta.

pile of printing papers
Kuva: Sharon McCutcheon

Koska pieni sotku ei häiritse sotkijaa, hän ei havaitse mutkalla olevaa mattoa tai pöydän alle pudonnutta ruokalappua. Sotkijalle voikin olla äärimmäisen ahdistavaa ja raskasta yrittää jatkuvasti tsempata ja pitää tavarat paikoillaan. Onko oikein, että omassa kotona täytyy jatkuvasti pinnistellä ja olla varpaillaan?

Siistiä taas häiritsee sotku. Hän ei voi istua alas sohvalle rentoutumaan ja avata telkkaria, jos televisiotasolla on rasvapurkki, laukku ja pino kuvakirjoja. Pitääkö hänen oikeasti vaan kestää tätä kaaosta, vaikka olo ei sotkun keskellä ole kotoisa?

Joissain tapauksissa tilanne voi olla niin kuormittava ja vaikea, että suhde päättyy eroon. Toisinaan suhde voi muuten niin hyvin, että molemmat ovat valmiita sietämään toisensa kummallisuuksia. Tällaisissa tapauksissa molemmat ovat yleensä valmiita joustamaan ja tekemään parhaansa suhteen vuoksi. Siisti luovuttaa eikä yritä jatkuvasti muuttaa sotkijaa. Sotkija taas ymmärtää, kuinka paljon sotku siistiä ahdistaa ja tekee parhaansa pitääkseen tavarat paikoillaan. Suhde voi erimielisyyksistä huolimatta toimia, jos kumpikin on valmis tekemään kompromisseja.

Kumman sinusta tulisi muuttaa tapojaan: siistin vai sotkijan?

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *