Apua, lapsestani on kasvanut teini! -Kuinka selviytyä lapsen murrosiästä tulematta hulluksi?

Apua, lapsestani on kasvanut teini! -Kuinka selviytyä lapsen murrosiästä tulematta hulluksi?
Kuva: Creative Christians

Teksti: Anna-Leena

Murrosikäisen päässä kuohuu. Tunteet ja mieliala kiitävät vuoristoradan tapaan ja nuoren mielialan vaihtelu hämmentää vanhempia, mutta myös nuorta itseään. Kuinka nuoren äksyilyyn tulisi suhtautua? Kuinka pitää kiinni rajoista? 

Tunnekuohuissa on helppoa sanoa asioita, joita myöhemmin katuu. Teini saattaa tiuskia, murahdella tai vastata olkiaan kohauttamalla. Loukkaavaa ja epäkunnioittavaa käytöstä ei kuitenkaan tarvitse sietää. 

man in white crew neck t-shirt smiling
Kuva:Jeswin Thomas. Loukkaavaa ja epäkunnioittavaa käytöstä ei kenenkään tarvitse sietää. 

Jokainen vanhempi päättää, millainen käytös kotona on hyväksyttävää. Joissain perheissä kiroilu on ehdottoman kiellettyä, toisissa perheissä sekä vanhemmat että lapset käyttävät suuttuneina kirosanoja. Joissain perheissä yhteisestä päivällisestä ei luisteta, toisessa jokainen lämmittää ruokansa oman aikataulunsa mukaan. Toimivana nyrkkisääntönä voisi kuitenkin pitää sitä, että väkivaltaa tai agressiivista käytöstä ei tarvitse hyväksyä tai ottaa vastaan, vaikka teini kamppailisikin vaikeiden tunteiden kanssa. Itsehillintää eikä käytöstapoja tarvitse hukata murrosiän takia.

Pidä yhteys auki

Vaikka nuori haluaisi vetäytyä ja olla vain yksin, on vanhempien hyvä kannustaa nuorta mukaan yhteisiin aktiviteetteihin. Kärttyinen teini saattaa joissain tapauksissa ilmaista haluavansa olla yksin ja omassa rauhassa. Nuori saattaa toiveistaan huolimatta tuntea olonsa hylätyksi ja yksinäiseksi, jos vanhemmat kunnioittavat toivetta liian kirjaimellisesti.

Vaikka olisit varma siitä, että teini tulee kieltäytymään kutsusta, pyydä häntä mukaasi. Pelkkä se, että huomioit nuoren tuntuu hänestä hyvältä, vaikka hän päättäisikin mieluummin linnoittautua huoneeseensa. Yhteinen kävelylenkki, kauppareissu, elokuva, kokkaushetki: mikä tahansa yhteinen puuha on mahdollisuus ylläpitää suhdetta lapseen ja vaihtaa kuulumisia.

Kysele teinin kuulumisia ja näytä, että välität. Kun kuulumisten vaihtoa harjoittelee päivittäin pienestä alkaen, sen jatkaminen tuntuu luonnollisemmalta läpi vaikeiden teinivuosien. Joskus keskustelu voi tuntua vanhemmasta enemmänkin yksinpuhelulta. Muista, että vaikka lapsi saattaa vaikuttaa ärsyyntyneeltä, koska “kyselet liikaa”, pohjimmiltaan jokainen lapsi arvostaa vanhempiensa kiinnostusta.

Ole aidosti kiinnostunut murrosikäisen harrastuksista, kavereista ja kiinnostuksen kohteista. Tutustu lapsen kavereihin ja anna teinin kutsua heitä kylään. Kun lapsi huomaa, että vanhempi on kiinnostunut, hänen voi olla helpompi avautua ajatuksistaan. Kun lapsi huomaa, että voi jutella kanssasi arkisista asioista, hänen on helpompi avautua sinulle myös mahdollisista huolista ja ongelmista.

3 women smiling and standing under blue sky during daytime
Kuva:Fabian Centeno. Muista olla aidosti kiinnostunut teinin harrastuksista, kavereista ja kiinnostuksen kohteista.

Terveellisiä elämäntapoja, kuten riittävää unta, liikuntaa ja tasapainoista ateriarytmiä voi olla vaikeaa noudattaa omilla teillään haahuilevan teinin kanssa. Yhteiset ateriat vaihtuvat ostarin pihalla syötyyn hampurilaiseen ja levolliset yöunet kavereiden kanssa viestittelyyn. Vanhempien tehtävä on kuitenkin huolehtia siitä, että lapsi nukkuu ja syö tarpeeksi.

Ennen kaikkea vanhempien on hyvä muistaa, että lapsi tarvitsee rakkautta varsinkin silloin, kun hän on niin ärsyttävä ja hankala, että ei itsekään siedä omaa käytöstään. Murrosikäiset tuntea usein olonsa epävarmaksi. Muuttuva keho voi aiheuttaa kysymyksiä. Ensimmäiset sydänsurut saattavat tuntua vähintäänkin maailman lopulta. Kun maailma murjoo, on tärkeää, että teini voi luottaa siiheen, että vanhempien rakkaus kantaa läpi myrskyjen ja vaikeuksien.

Mitä vinkkejä sinä antaisit teini-ikäisen vanhemmille?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.