Oletko sinäkin työpaikkasi nuorin? Nämä asiat ovat sinulle taatusti tuttuja!

Oletko sinäkin työpaikkasi nuorin? Nämä asiat ovat sinulle taatusti tuttuja!
Kuva:Magnet.me

Teksti: Anna-Leena

Saavut uuteen työpaikkaan ja huomaat pian kollegojen katseista heidän miettivän, oletko uusi työntekijä, toisen kollegan lapsi vai uusi TET-harjoittelija. Ilta-Sanomat listasi asioita, joita työpaikan nuorimmat saavat kuulla tylsistymiseen asti. Oletko sinä joutunut kuulemaan joitain näistä?

woman in teal t-shirt sitting beside woman in suit jacket
Kuva:Amy Hirschi. Työpaikan nuorimmat saattavat joutua todistelemaan taitojaan muita enemmän.
  1. Syntymävuosi. “Minä vuonna sinä oletkaan syntynyt? Ohhoh! No minähän olinkin silloin jo lukiossa, ajatella! Kesät meni siihen aikaan jo festareilla.” Juupajuu. Olet varmasti joutunut kahvipöydässä kuulemaan lukuisia tarinoita siitä, mitä kaikkea muut olivat jo ehtineet tehdä siinä vaiheessa, kun sinä otit ensimmäisiä haparoivia askeleitasi.
  2. Arvostelua ja epäluuloa. “Eieieieiei noin!” Voi olla, että vanhemmat työkaverisi epäilevät taitojasi, tai että joudut todistelemaan osaamistasi enemmän kuin muut, vain siksi että olet työpaikan nuorin. Koko ikänsä samaa työtä tehneet voivat olla alkuun epäluuloisia, jos ehdotat muutoksia asioihin, joita on hoidettu saman kaavan mukaan vuosia tai vuosikymmeniä. Nuorten mukana puhaltavat “uudet tuulet” ja raikkaat ideat saattavat saada työpaikan seniorin varpailleen.
  3. Vertailua. “Sinähän olet lapseni ikäinen.” Joudut aika varmasti työpaikallasi myös vertailujen kohteeksi. Jokaisella vanhemmalla kollegalla tuntuu olevan lapsi, kummilapsi tai siskontyttö, johon verrata sinua. Kun muut tajuavat minkä ikäinen olet, joudut kuuntelemaan kauhistelua siitä, kuinka nopeasti aika rientää, huomautetaan Ilta-Sanomien artikkelissa.
  4. Pompottelua ja juoksuttamista. “Toisitko minullekin kahvia!” Ikävä kyllä työpaikan nuorempia saatetaan juoksuttaa ja yrittää pompotella aivan miten lystää. Usein nuori ikä yhdistetään reippauteen ja nuorten kuvitellaan toimivan töidensä ohella juoksupoikina. Kun tämä yhdistyy nuorten haluun miellyttää, voi työpaikan nuorin huomata pian toimivansa kahvinkeittäjänä ja kopiokoneena. Ylen uutisen mukaan nuorilla on töissä valtavat paineet, sillä kukaan ei halua leimautua valittajaksi.
  5. Tekniikan ihme. “Näyttäisitkö kuinka tämä toimii”. Tämän hetken nuorilta odotetaan aivan erilaista teknologista osaamista, kun aiemmilta sukupolvilta. Jos työpaikalla on nuori, hän saattaa pian huomata joutuvansa omien töidensä ohella opastamaan sitä, kuinka whatsapissa lähetetään ääniviestejä tai videoita.
  6. Suojelukohde. Kaiken negatiivisen huomion vastapainona parhaimmassa tapauksessa saatat saada osaksesi hyvinkin lämmintä ja “äidillistä” kohtelua. Joskus työpaikan seniorit ottavat nuoren osaajan siipensä alle, koska “hän voisi olla heidän oma lapsensa.”
  7. Vähättelyä. “Tytöttely” ja “Pojittelu”. Varsinkin nuoret naiset saattavat joutua työpaikallaan vähättelevän tytöttelyn kohteeksi. MTV-uutissivun artikkelissa lukuisat MTV:n lukijat jakoivat kokemuksiaan työpaikallaan kokemastaan vähättelystä. Yksi lukijoista vastasi joutuvansa sietämään tytöttelyä huolimatta siitä, että on ylilääkäri.

Oletko sinä joutunut työpaikallasi erityisen huomion kohteeksi nuoren ikäsi vuoksi? Koetko sinä, että nuoret joutuvat todistelemaan taitojaan enemmän kuin vanhemmat työntekijät?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.