Vanhemmuuden tähtihetket: paljon muutakin kuin pelkkää huolta ja väsymystä

Vanhemmuuden tähtihetket: paljon muutakin kuin pelkkää huolta ja väsymystä
Kuva:Jessica Rockowitz

Teksti:Anna-Leena

Vanhemmuuden varjopuolista puhutaan paljon. Yöheräilyt, uhmaikä ja erinäköiset vaiheet saattavat saada lapsettoman pohtimaan onko vanhemmuus tosiaakin pelkkää huolta, väsymystä ja eritteitä. Ei ole! Tähän artikkeliin on kerätty arkisia asioita, jotka päihittävät vanhemmuuden haasteet mennen tullen. Minkälaisista asioista vanhemmat iloitsevat?

Lapsi syö tekemäsi ruoan 

Kun lapsi syö lautasensa tyhjäksi nyrpistelemättä ja hyvällä ruokahalulla, tekisi mieli tuulettaa ääneen. Ei ainuttakaan epäluuloista “mitä tässä on” kysymystä, tai haarukalla lautasen reunalle siirrettyä sipulin palasta. Kun lapsen mielestä ruoka on hyvää, olo on euforinen kuin huippukokilla, jolle on juuri myönnetty Michelin-tähti. 

Lapsi nukahtaa hyvissä ajoin ja ilman apua

Jossain vaiheessa vauva- tai taaperovuotta pimeässä huoneessa lasta uneen silitellessäsi alat jo uskomaan, että joudut nukuttamaan lastasi vielä yliopistossa. Lapsi saattaa tarvita läsnäoloa ja apua nukahtamiseen ensimmäisten vuosien aikana. Mutta usko pois: jossain vaiheessa tulee hetki, jolloin ilman minkäänlaisia unikouluja lapsesi on valmis nukkumaan yksin. Hän antaa sinulle pusun poskelle, toivottaa hyvää yötä ja kävelee itsekseen sänkyynsä.

kid sleeping on red and gray bed
Kuva:Annie Spratt

Sinä iltana sinä jäät pöllämystyneenä sohvalle ihmettelemään, mitä ihmettä juuri tapahtui. Ja juuri sillä hetkellä tunnet, kuinka uusi mahdollisuuksien maailma avautuu sinulle. Pitäisikö katsella hetki Neflixiä? Tai hei nythän minulla on aikaa vaikka lukea kirjaa! Vai menisinkö itsekin nukkumaan? Mitä minä teen kaikella tällä vapaa-ajalla?! Vaikka et itseasiassa olisi tehnyt mitään, tunnet suurta ylpeyttä siitä, että lapsesi on jo niin iso ja itsenäinen.

Lapsi oppii uusia asioita 

Lapsen taitojen kehittymisen seuraaminen on ihanaa! Kuinka siitä pienestä vastasyntyneestä toukasta voikaan muutamassa kuukaudessa kasvaa pieni ihmisen alku, joka oppii jatkuvasti uusia mielettömiä taitoja! Lapsen kasvamista seuratessa sydän meinaa pakahtua rakkaudesta päivittäin. Parasta on, että matka ei lopu koskaan. Lapsi nimittäin oppii jatkuvasti uutta, ja yllättää sinut taidoillaan ja olemuksellaan joka ikinen päivä.

Ylpeys 

Voi sitä ylpeyttä, kun huomaa oman lapsensa toimivan joissain tilanteissa oikein. Kun lapsi jakaa omastaan, lohduttaa toista, perustelee mielipiteensä, tarjoaa apuaan, tai uskaltaa rohkeasti olla oma itsensä, tuntuu että sydän sulaa. Miten minun lapseni voikaan olla noin ihana ja fiksu?

three children sitting on grass
Kuva:Charlein Gracia. Miten minun oma lapseni voikaan olla noin ihana ja fiksu?

Rakkaus

Lapsen rakkaus vanhempia kohtaan on jotain aivan uskomatonta. Lapsen seurassa voi aivan rauhassa olla tukka nutturalla ja nuhjuisessa yökkärissä, sillä oman lapsesi mielestä olet aina maailman upein ilmestys. Lapsi ilahtuu aidosti nähdessään sinut. Hän kiipeää syliisi ja tuntuu saavan energiaa halauksistasi. Tuntuu ihanalta olla jollekin toiselle ihmiselle niin tärkeä.

Näet maailman lapsen silmin

Vanhemmuus on myös siitä ihanaa, että saat uuden mahdollisuuden kokea maailman lapsen silmin. Kaikki se, minkä olit jo unohtanut, avautuu sinulle uudestaan. Saat tanssia sateessa, rakentaa hiekkalinnoja, tehdä lumienkeleitä, pyydystää leppäkerttuja ja kiikkua niin korkealla, että varpaat koskettavat pilviä.

Mikä sinusta on parasta vanhemmuudessa?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.