Loppuraskaus kesähelteillä: helppoa ja mukavaa vai täyttä tuskaa?

Loppuraskaus kesähelteillä: helppoa ja mukavaa vai täyttä tuskaa?
Kuva:Ignacio Campo

Kesähelteet yhdistettynä loppuraskauden epämukavaan oloon ja erinäköisiin vaivoihin ei ole helpoin yhdistelmä. Turvonneet nilkat, hengästyminen ja selkää pitkin valuva hiki ovat esimerkkejä kesäodotuksen varjopuolista. Onneksi raskauteen kesällä liittyy myös hyviäkin puolia.

Cuidateplus-sivusto listasi kesäraskauteen liittyviä riskejä. Listalta löytyvät muun muassa lapsivesien meno kesken uintiretken, kipeät suonikohjut, sekä nestehukka. Tähän artikkeliin olemme listanneet kesäodottajan miinukset. Onneksi mukaan mahtuu pari plussaakin!

Hikoilu

“Oho! Nytkö ne lapsivedet meni?” Ehei, se on vain reisiäsi pitkin valuva hiki. Kesähelteillä hikoiluttaa, mutta yhdistäpäs helteeseen painava pallomaha. Pelkkä ajatus raskauden viimeisistä viikoista yhdistettynä kuumaan kesään nostaa hikipisarat kainaloihin. Raskaana ollessa parasta kesäviihdettä on istua alusvaatteissa tuulettimen edessä. Välillä jaksaa ponnistella sen verran, että pääsee sohvalta kylmään suihkuun tai hakemaan lisää jäätelöä.

pregnant woman covering her breast using her hands
Kuva: Isabela Martins. Hikoilu on yksi kesäraskauden varjopuolista.

Turvottaa!

Helteellä olo on usein turvonnut ja pöhöttynyt. Raskaana turvotus voi pahentua entisestään ja pahimmillaan olo on kuin kävelevällä vesi-ilmapallolla. Varsinkin nilkat, jalat ja kädet saattavat kerätä nestettä ja tehdä liikkumisesta epämukavaa. Sormuksen pitämisestä voi kesällä vain haaveilla.

Kesäjuhlat

Kesä on täynnä juhlia ja illanistujaisia. Ruokarajoitteiden noudattaminen saattaakin tästä syystä tuntua kesällä vaikeammalta kuin talvella. Onko uudet perunat varmasti pesty huolella? Saiko tätä savukalaa nyt syödä vai ei? Kukaan ei varmasti halua saada hankalan ihmisen leimaa utelemalla ruokien valmistustapoja ja ainesosia. Muista kuitenkin, että varmistamalla mitä suuhusi pistät pidät huolta oman terveytesi lisäksi myös vauvasi terveydestä. 

Miten mä pääsen täältä ylös?!

Kesällä on ihanaa istuskella nurmikolla piknikillä ja löhöillä riippumatossa. Kesämökin pihassahan kasvaa mustikoita, joita olisi kiva poimia pakkaseen. Ongelma on se, että et valtavan vatsasi kanssa pääse mistään ylös ilman apua. Vasta raskaana ollessasi huomaat, kuinka paljon könyämistä, pyllistelyä ja kyykkimistä kesään liittyykään.

Kuva:Brian Tromp. Anteeksi, voisikohan joku auttaa minut ylös täältä?

Vinkki: rannalla makoilu on helpompaa, kun vatsalle kaivaa hiekkaan kuopan.

Nukkuminen

Nukkuminen on loppuraskaudesta lähes mahdoton tehtävä. Vauva painaa virtsarakkoa ja hyvää asentoa on mahdotonta löytää. Kesällä univaikeuksiin voi lisätä hikoilun, selkään liimautuvat lakanat, puhumattakaan verenhimoisista hyttysistä, jotka selvästikin haistavat sinun olevan raskaana. Kun keskellä yötä raahaudut kylmään suihkuun, kiroat mielessäsi niin helteet, itikat kuin kesäraskaudetkin.

Onneksi kesäraskaudessa on myös hyvät puolensa!

Pukeutuminen

Yksi isoista plussista on se, että kesällä on helpompi pukeutua kuin talvella. Talvella on jännitettävä meneekö toppatakki kiinni, venytettävä villapaitoja ja pahimmassa tapauksessa kyykittävä sitomaan kengännauhoja. Kesällä riittää, kun sujautat läpökkäät jalkaan ja pujotat kesämekon päälle.

Liukastumiset

Talvipakkasilla jäinen maa voi olla liukaus ja riski kaatua suurempi. Yllätävä kellahtaminen suuren vatsan kanssa ei kuulosta kovin houkuttelevalta. Raskausmahan kasvaessa tasapaino on koetuksella jo muutenkin, mutta liukkailla keleillä vaappuminen on tuplasti hitaampaa ja vaivalloisempaa. Yksi kesäraskauden plussista onkin se, että liukastumisen riski kesällä pienempi kuin talvella.

Onko sinulla kokemusta loppuraskaudesta keskellä pahimpia kesähelteitä?

Teksti: Anna-Leena


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.