Varmasti jokaisessa perheessä on ollut tilanne, että lapsi ei saa unta millään tai herää keskellä yötä eikä enää saa jatkettua nukkumista. Uneen liittyvät ongelmat ovat melko yleisiä, mutta onneksi useimmiten lieviä. Apua kannattaa hakea matalalla kynnyksellä, jos tilanne pitkittyy tai on uniongelma kovin hankala.
Jokainen vanhempi toivoo sitä, että vauva alkaa nopeasti nukkua hyviä unipätkiä ja uni-valverytmi muodostuu oikeanlaiseksi. Toki jokainen vauva ja lapsi on yksilö ja erilainen. Joku saattaa nukkua välittömästi pitkiäkin unipätkiä, eikä edes nälkä välttämättä herätä yöllä. Joku toinen vauva taas saattaa olla itkuinen ja haluton nukkumaan ja on työn ja tuskan takana, että välillä vauvan saa uneen. Tämä on raskasta kaikille osapuolille.
Jokainen ihminen varmasti tietää, että uni on tärkeää monelta eri kantilta katsottuna. Kukaan ei jaksa loputtomiin olla pirteä, aikaansaava ja hyvällä mielellä, jos taustalla on nukkumisen vajausta. Jo pienillä vauvoilla on havaittavissa yksilöllisiä eroja liittyen nukkumiseen ja unen tarpeeseen. Riittävän tai riittämättömän nukkumisen huomaa melko helposti jaksamisesta.
Unta heikentäviä tekijöitä
Monenlaiset asiat voivat aiheuttaa ongelmia unen saamisen ja nukkumisen kanssa. Lapsen uneen voivat vaikuttaa sitä heikentävästi esimerkiksi monet sairaudet ja niistä johtuvat oireet sekä ympäristöstä johtuvat asiat. Kukapa sitä hyvin nukkuisi, jos ihoa kutittaa kovasti ja se herättää vähän väliä. Onneksi monia sairauksia on mahdollista helposti hoitaa, jolloin ne eivät sen jälkeen välttämättä heikennä nukahtamista tai unen laatua.
Lasten uniongelmien yleisyys
Lasten uniongelmat ovat melko yleisiä, koska noin 20 % leikkii- ja kouluikäisistä lapsista kärsii uneen liittyvistä ongelmista ainakin välillä. Onneksi useimmiten ongelmat ovat useimmiten melko lieviä, mutta joillakin voi olla vaikeampaa oireilua. Syy voi olla esimerkiksi älylaitteiden käyttäminen liian lähellä nukkumaanmenoaikaa. Toisaalta uniongelmien yleisyyttä saattaa selittää myös se, että lääkärin puheille saatetaan lähteä herkemmin, kun aiheesta on nykyään enemmän tietämystä.
Erilaisia uneen liittyviä ongelmia
Erilaiset uneen liittyvät ongelmat vaativat erilaista asiaan puuttumista. Useimmiten lapsilla on vaikeuksia nukahtamisessa, yöllä heräilyä ja unirytmiin liittyviä ongelmia. Teini-iän lähestyessä edellisten lisäksi myös unettomuus on yleisempää. Leikki-ikäisillä lapsilla ongelmat liittyvät usein siihen, että he eivät haluaisi mennä nukkumaan. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää selkeät säännöt ja niistä kiinni pitäminen, koska muutoin nukkumaanmenoaika ja vuorokausirytmi voi turhaan muuttua myöhempään. Myös muiden mahdollisten tekijöiden vaikutus (esim. stressi, vaikea elämäntilanne ja somaattiset sairaudet) lapsen uneen tulee selvittää, jotta voidaan poistaa nukkumiseen liittyvien ongelmien aiheuttajat.
Uniongelmien mahdolliset seuraukset
Ilta-Sanomissa Hanna Huhdanpää HUS Lastenpsykiatriasta kertoo, että lapsen kokemat ongelmat nukkumisessa ovat iso riski tietynlaisille oireiluille kuten ahdistukselle, masennukselle, uhmakkuudelle ja impulsiivisuudelle. Väestölle suunnatussa tutkimuksesta on saatu selville, että unen määrä voi vaikuttaa myös lasten tarkkaamattomuuteen ja yliaktiivisuuteen.
Unipäiväkirja avuksi uniongelmien seurantaan
Aina ei voi olla varma, että onko lapsen oireilulla yhteyttä nukkumisen kanssa vai johtuuko asiat jostain muusta syystä. Murrosikäisillä voi mielialat vaihdella tiuhaan, vaikka nukkumisen kanssa ei olisikaan mitään ongelmia. Neuropsykiatrinen oireilu voi olla samantyylistä, kuin uniongelmista johtuvat oireet. Kotona kannattaa asiaa testata siten, että vähitellen lisätään nukkumisaikaa ja tarkkaillaan unipäiväkirjaa pitäen, että loppuuko oireilu isommalla unimäärällä vai ei.
Onko teidän perheessä ollut nukkumisen kanssa ongelmia?
Teksti: Mami Mixtuura