Autoritaarinen ja auktoritatiivinen vanhemmuus -Tiedätkö näiden erot?

Kuva: Pixabay / mm91

On monenlaista vanhemmuuden tyyliä ja tästä viidakosta pitäisi osata poimia se kaikista paras tapa kasvattaa omat lapset. Tai oikeastaan moni vanhempi seuraa omien vanhempiensa jalanjälkiä kasvatuksen suhteen elleivät he tietoisesti päätä valita jotain muuta tyyliä. On curling-vanhemmuutta, sensitiivistä, kiintymysvanhemmuutta yms. On ankaraa vanhempaa ja lempeää… Tiedätkö millaista on auktoritaarinen ja autoritaarinen vanhemmuus?

Se miten lastaan kasvattaa, vaikuttaa pitkälle elämässä. Sillä on osaltaan vaikutusta siihen, että millainen lapsesta kasvaa ja millaisia askeleita hän tulee elämänsä matkalla ottamaan. Uskaltaako autoritaarisesti kasvatettu lapsi tavoitella isoja unelmiaan esimerkiksi ammatin suhteen? Vai ajatteleeko hän, että jättää ne hänen mielestään unelma-ammatit muille ihmisille, jotka ovat häntä parempia ja taitavampia. Oppiiko curling-vanhempien lapsi koskaan sietämään epäonnistumisia, koska häntä on aina pidetty ja suojeltu kuin kukkaa kämmenellä sekä tasoitettu hänen kulkemansa tie kaikilta elämän karikoilta?

Autoritaarinen ja auktoritaarinen vanhemmuus

Tiedätkö millaisia ovat auktoritaarinen ja autoritaarinen vanhemmuus? Ilta-Sanomien kirjoituksessa on määritelty nämä vanhemmuuden tyypit ja alta löydät kuvaukset. Tekstissä kerrotaan, että tutkimusten perusteella voidaan sanoa auktoritatiivisen vanhemmuuden olevan paras vanhemmuuden tapa, kun asiaa katsotaan lapsen näkökulmasta.

1. Autoritaarinen vanhemmuus

-Ajatellaan, että lapsi tottelee kiltisti vanhempien sääntöjä

-Odotetaan, että lapset näkyvät, mutta eivät liiaksi kuulu

-Päätöksissä ei oteta huomioon lapsen tunteita ja mielipiteitä

-Ei perustella asioita, esim. miksi jokin asia kuuluu tehdä tietyllä tavalla

-Rangaistusten käyttö kurinpitokeinona → Ei opeteta oikeaa toimintatapaa

-Johtaa usein siihen, että lapselle voi tulla huono itsetunto, koska hän ei saanut ilmaista mielipiteitä eikä niitä otettu huomioon

Autoritaaristen vanhempien lasten itsetunto voi jäädä heikoksi. Kuva: Unsplash / Izzy Park

2. Auktoritatiivinen vanhemmuus

-Halutaan luoda hyvä ja lämmin yhteys lapsen kanssa

-Säännöt ja rajat asetetaan niin, että lapsen mielipide tulee kuulluksi → Aikuinen tekee kuitenkin lopulliset päätökset

-Kun jotain kielletään, kerrotaan syyt kielloille

-Hyvin toimiessaan, lasta kehutaan ja annetaan palkintoja

-Lapsista kasvaa yleensä sellaisia aikuisia, jotka osaavat miettiä päätöksiä ja niiden seurauksia itsenäisesti

Auktoritatiivinen vanhempi kertoo lapselle syyt, jos joku asia kielletään. Kuva: Unsplash / Xavier Mouton Photographie

Monesti vanhemmuutta toteutetaan sen enempää miettimättä. Askelterveyteen.com-sivuston kirjoituksessa todetaan, että usein ihmiset toteuttavat samanlaista vanhemmuutta, kuin heidän vanhempansa aikoinaan. Jos huomaa, että oma tai puolison kasvatustyyli ei ole se paras mahdollinen, kannattaa asiaa miettiä ja pohtia enemmänkin. Nykyään on helposti saatavilla tietoa esimerkiksi kirjojen ja verkkomateriaalien muodossa. Myös monet tahot järjestävät kursseja vanhemmille. Esimerkiksi Väestöliiton Hyvä kysymys -sivustolta löytyy kannustavan kasvatuksen verkkokurssi, jota kuka vaan pääsee katsomaan.

Millainen vanhempi sinä olet? Millainen vanhempi haluaisit olla?

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Tiedätkö Curling-vanhemmuuden? Tämän kasvatustyylin vaikutukset voivat näkyä pitkään lapsen elämässä

Lapsi käyttäytyy huonosti! -Voisiko positiivinen kasvatus tuoda toivotun avun?

Teksti: Mami Mixtuura

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.